Jokereiden päärahoittaja vaurastui satumaisesti – mutta ”suomalaisen” oligarkin Gennadi Timtšenkon omaisuus kasvoi vieläkin enemmän

Venäjän Suomi-kytkyiset oligarkit palkittiin viime vuonna avokätisesti uurastuksestaan. Länsipakotteet eivät ole heidän – eikä muidenkaan superrikkaiden – tienestejä pienentäneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Gennadi Timtšenko ja lätkävaikuttaja Arkadi Rotenberg ovat Putinin luottoväkeä.

Venäjän Suomi-kytkyiset oligarkit palkittiin viime vuonna avokätisesti uurastuksestaan. Länsipakotteet eivät ole heidän – eikä muidenkaan superrikkaiden – tienestejä pienentäneet.
Teksti: Antero Eerola

Rahalla on taipumus tulla rahan luo, etenkin isolla rahalla.
Maailmanlaajuinen varallisuuden kasautuminen näkyy myös Venäjällä, jossa maan vain kymmenen rikkaimman suurliikemiehen omaisuus on viimeisen vuosikymmen aikana paisunut jopa 111 miljardilla dollarilla eli noin sadalla miljardilla eurolla.

Mukana on myös suomalaisille tuttuja nimiä.
Venäjän superrikkaista oligarkeista toiseksi eniten on vaurastunut öljy- ja kaasuruhtinas, Suomen kansalainen Gennadi Timtšenko, joka kuuluu presidentti Vladimir Putinin läheisiin luotettuihin.
Hänen omaisuutensa on nyt järisyttävät 18,7 miljardia euroa suurempi kuin vuosikymmen sitten. Nykyisen varallisuuden arvo on noin 20,4 miljardia euroa.

Timtšenkon ohi menee vain hänen yhtiökumppaninsa Leonid Mihelson, jonka liikeimperiumin arvo on kymmenessä vuodessa noussut yli 20 miljardilla eurolla.
Tiedot käyvät ilmi talouslehti Forbesin venäjänkielisestä painoksesta.

”Istun ja odotan osinkoja”

Herrojen varallisuuden taustalla on jättiomistus Venäjän suurimmassa yksityisessä kaasuntuottajassa Novatekissa sekä petrokemian jätti Siburissa.
Omien sanojensa mukaan ”suomalaismiljardööri” on kuitenkin ottanut etäisyyttä varsinaiseen bisnekseen.
”Minullahan on pakotteet, mitä minä tekisin. Istun ja odotan, että minulle maksetaan osinkoja. Siinä kaikki, mitä teen”, hän on sanonut julkisuudessa.

Venäjän vallattua Ukrainalta Krimin niemimaan keväällä 2014, Timtšenko joutui muiden Venäjän talouspäätttäjien kanssa länsimaiden pakotelistalle.

Tulovirta on siitä huolimatta ollut vuolas.

Novatekin ja Siburin yhtiökokoukset päättivät viime vuonna maksaa muhkeat osingot vuoden ensimmäiseltä puoliskolta. Timtšenkon omistusosuuksilla laskettuna hänelle kertyvä osinkopottia Novatekista on tällöin ollut arviolta 145 miljoonaa euroa ja Siburista jopa yli 400 miljoonaa euroa.

Jokeri-rahoittaja hyvässä nousussa

Kolmanneksi eniten viime vuosikymmenellä rikastunut venäläisoligarkki on maailman suurimman nikkelin ja palladiumin tuottajan Norilsk Nickelin pääomistaja Vladimir Potanin. Yhtiö ilmaantui suomalaisen jääkiekkojoukkue Jokerien päärahoittajaksi kesällä 2019.

Nikkelikeisari Vladimir Potanin näyttää tapaavan usein kaimaansa Putinia. © Venäjän presidentinkanslia

Joukkueen tulevaisuus ei ole ainakaan rahasta kiinni, sillä Potaninin henkilökohtaisen omaisuuden arvo on kasvanut kymmenessä vuodessa runsaalla 12 miljardilla eurolla.
Joulukuussa 2019 pidetty Norilsk Nickelin yhtiökokous päätti maksaa vuoden ensimmäiseltä yhdeksältä kuukaudelta osinkoa runsaat 1,4 miljardia euroa.

Pelkästään Potaninin sijoitusyhtiölle Olderfrey Holdingille tämä tarkoittaa 486 miljoonan euron tienestejä.

Perheen ja suvun kesken rikastutaan

Äkkijyrkästi vaurastuneisiin miljardööreihin kuuluu myös metalli- ja mediamagnaatti Aleksei Mordašov, jonka omaisuus on lihonut 9,3 miljardilla eurolla vuosikymmenen aikana.

Teräsjätti Severstalin ohella Mordašov on pääomistajia Venäjän suurimmassa yksityisessä mediayhtiössä Natsionalnaja Media Gruppassa (NMG), jonka isäntiin kuuluu myös Yhdysvaltojen pakotelistalla oleva Rossija-pankin pääomistaja Juri Kovaltšuk.
Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin siirsi suurieleisesti presidentin palkkionsa maksun Rossija-pankkiin sen jälkeen, kun myös pankki joutui pakotteiden kohteeksi keväällä 2014.

Aleksei Mordašovilla on vahva ote Venäjän terästeollisuudesta. © Venäjän presidentinkanslia

Putinin vanhan mökkinaapurin Kovaltšukin kerrotaan järjestäneen Putinin nuoremman tyttären Katerina Tihonovan häät, kun tämä avioitui suurliikemies Kirill Šamalovin kanssa. Šamalovista tuli samoihin aikoihin Siburin suuromistaja Gennadi Timtšenkolta ostetun osake-erän kautta.

NMG:n hallituksen puheenjohtaja taas on entinen rytmisen voimistelun kultamitalisti Alina Kabajeva, jota mediassa on väitetty myös Putinin nykyiseksi tyttöystäväksi.

Joudu epäsuosioon – pakotteetkin alkavat purra?

Ainoa läntisten pakotteiden takia näkyvästi köyhtynyt suurliikemies on alumiini- ja energiamagnaatti Oleg Deripaska, jonka omaisuus on Forbesin mukaan sulanut vuosikymmenen aikana noin kuudella miljardilla eurolla.
Putin haukkui aikanaan Deripaskaa torakaksi, koska hän ei ollut maksanut palkkoja tehtaansa työntekijöille.

Muihin miljardeja menettäneisiin kuuluvat Forbesin mukaan myös kaivos- ja metallimagnaatti Igor Zjuzin (menetykset 5,3 miljardia), monialayrittäjä ja öljy-yhtiö Bašneftin omistaja Vladimir Jevtušenkov (4,9 miljardia) sekä moskovalainen suurrakennuttaja Jelena Baturina (1,5 miljardia).

Myös Zjuzinin Putin on suominut julkisesti metallin vientihintojen polkemisesta. Jevtušenkov puolestaan joutui riitoihin valtion öljy-yhtiö Rosneftin kanssa Bašneftin omistusjärjestelyistä.

Kolmikko on tiettävästi nyttemmin jo oppinut tavoille ja päässyt pahimmasta Kremlin epäsuosion suosta.

Baturinan liiketoiminnan alamäki sen sijaan alkoi jo paljon aiemmin 2010, kun silloinen Venäjän presidentti Dmitri Medvedev syrjäytti hänen miehensä Juri Lužkovin Moskovan pormestarin paikalta. Mies kuoli nyt viime vuoden joulukuussa 83-vuotiaana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että Jevtušenkovin vaimo Natalia on Baturinan sisko. Suuressakin maassa piiri pieni pyörii.

X