Joni Mäki ja Ilkka Herola onnistuivat kisakunnon ajoittamisessa täydellisesti – ”Tässä tuntee olevansa elämänsä parhaassa kunnossa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joni Mäki Salpausselän kisoissa 2021. Menestys Lahdessa valoi Mäkeen uskon mahdollisuuksiin myös MM-kisoissa.
Joni Mäki Salpausselän kisoissa 2021. Menestys Lahdessa valoi Mäkeen uskon mahdollisuuksiin myös MM-kisoissa. © Jesse Väänänen
Joni Mäki ja Ilkka Herola kertoivat Seuran haastattelussa juuri ennen MM-kisoja, että usko omaan menestymiseen on vahva. Sanat he lunastivat ladulla.

Suomi aloitti hiihdon MM-kisat Saksan Oberstdorfissa ennakoitua riemukkaammin, kun Ilkka Herola toi hopeaa yhdistetystä ja Joni Mäki ja Ristomatti Hakola hiihtivät niin ikään hopealle parisprintissä.

Kummankin mitalin kulmakivenä oli paitsi koko kisan vauhtikestävyys, myös loppuun ajoitettu kiri.

Sekä Herola että Mäki olivat Seuran haastatteluissa juuri ennen MM-kisojen alkua. Haastatteluiden puheiden perusteella kisamenestys ei ainakaan urheilijoille itselleen tullut suurena yllätyksenä, sillä juuri ennen Oberstdorfia kumpikin vakuutteli olevansa todella kovassa iskussa.

”Oikeastaan voi sanoa, että tässä tuntee olevansa elämänsä parhaassa kunnossa”, Herola sanoi tuolloin suoraan.

Uskoa Salpausselältä

Kuukautta ennen MM-kisoja Mäki löi Salpausselän kisojen maalisuorataistelussa maailman tämän hetken ykköshiihtäjän, Venäjän Alexandr Bolshunovin. Se toi Mäelle rutkasti itseluottamusta, jota hän uhkuikin Seuralle. Samalla Mäki kertasi Salpausselän tapahtumat, ja paljasti psyykanneensa Bolshunovia onnistuneesti kesken kisan.

Mäen harjoitukset olivat jo ennen Salpausselkää kulkeneet hyvin ja testitulokset näyttäneet vihreää käyrää.

”Olen ihminen, joka tykkää asettaa tavoitteita. Ja ymmärrän, että niihin tavoitteisiin pääseminen vaatii tietyn määrän työtä ja uhrauksia. Sen myötä myös pidän harjoittelusta, enkä ajattele, että menettäisin jotakin”, Mäki kertoi periaatteistaan.

Hopeamitalin kaulaansa saatuaan Mäki osoitti nöyryyttä.

”Salaa osasin haaveilla tästä ennen reissuun lähtöä, mutta nyt kun se tapahtui niin ihan uskomaton fiilis”, Mäki kirjoitti Instagramissa tuoreeltaan heti palkintojenjaon jälkeen.

Juuri nyt sekä Mäen että Herolan tulevaisuus urheilijana näyttää erittäin hyvältä. Mäki huomautti juuri ennen Oberstdorfia, ettei hän ole vielä saavuttanut täyttä potentiaaliaan.

”Olen panostanut tähän lajiin valtavasti. Nyt, kun menen ladulle, huomaan, että voin hiihtää niin kovaa, että voin kilpailla maailman parhaita vastaan. Kun samalla on se tunne, etteivät omat rajat ole vielä tulleet vastaan, niin mikäs sen hienompaa”, Mäki, 26, sanoi.

Myös Herola, 25, uskoi, että parhaat kisavuodet ovat vasta alkamaisillaan.

”Kyllä yhdistetyn urheilijalle se paras aika on siinä 20-30 ikävuoden välissä, mutta parhaat voivat takoa pitkään yli 30-vuotiainakin kovaa tulosta. Joten itselläkin se prime time voi jatkua vielä hyvinkin pitkään.”

Ilkka Herola onnistui kuntopiikin ajoittamisessa täydellisesti.

Ilkka Herola onnistui kuntopiikin ajoittamisessa täydellisesti. © Jesse Väänänen

Ikävä yleisöä

MM-kisat ovat sekä Mäelle että Herolalle kauden päätavoite, mutta kumpikin urheilija kertoi ennen MM-kisoja toivovansa kisakauden jatkuvan mahdollisimman pitkälle kevääseen.

Kuntopiikin löydyttyä toive on luonnollinen. Samaan aikaan useampia loppukeväälle tarkoitettuja kilpailuja on kuitenkin koronapandemian takia peruttu.

”Toivottavasti maailmantilanne olisi sellainen, että kilpailla voisi vielä MM-kisojen jälkeenkin”, Herola sanoi Seuralle.

Kesti kausi sitten MM-kisojen jälkeen kuinka pitkään hyvänsä, Herola ja Mäki kaipaavat yhtä tärkeää asiaa latujen varsille.

Yleisöä.

”Yleisöä on ikävä. Kun yleisö kannustaa kovasti, se auttaa urheilijaa saamaan itsestään irti parhaan mahdollisen suorituksen”, Herola sanoi juuri ennen MM-kisoja.

Hiihdon MM-kisat Saksan Oberstdorfissa jatkuvat 7. maaliskuuta saakka. 

Lue myös: Joni Mäki psyykkasi Aleksandr Bolshunovia kesken kisan – Näin hiihtäjä kasvoi karpaasiksi

Lue myös: MM-hopeamitalisti Ilkka Herola kaipaa yleisön tuomaa tunnelmaa: ”Se auttaa urheilijaa saamaan itsestään irti parhaan mahdollisen suorituksen”

X