Joonas Nordman aloittaa Seuran kolumnistina: ”Innostun uusista asioista hitaasti ja suhtaudun niihin kriittisesti - Minulla ei esimerkiksi ole tilejä sosiaalisessa mediassa”

Kun Joonas Nordman aloittaa Seuran kolumnistina, hän heittäytyy uuteen asiaan. Nordman kun ei ole aiemmin kirjoittanut kolumneja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joonas Nordman on Seuran kolumnisti.

Kun Joonas Nordman aloittaa Seuran kolumnistina, hän heittäytyy uuteen asiaan. Nordman kun ei ole aiemmin kirjoittanut kolumneja.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna Puhto

Nordman ei ole aiemmin kirjoittanut kolumneja, vaikka onkin käsikirjoittajana ehtinyt tehdä Putousta, YleLeaksia, Siskonpetiä ja Pelimiestä. Entiseltä ammatiltaan hän on toimittaja.

Seuran lukijakunta on sopivalla tavalla haastava. Suuri osa heistä on ikänsä lukenut lehtiä ja heillä on laaja kokemus erilaisista kolumnisteista. He ovat siis vaativa ja sivistynyt yleisö. Etuni on kuitenkin se, että vaikka olen 32, olen oikeasti 62-vuotias.”

Nordman kokee olevansa henkisesti eläkeiän partaalla. Hänen lempiohjelmansa on radion Ykkösaamu ja heti perään iskelmämusiikkia 30–60-luvuilta soittava Muistojen bulevardi.

On muutakin, mikä erottaa hänet tyypillisestä kolmekymppisestä.

”Innostun uusista asioista hitaasti ja suhtaudun niihin kriittisesti. Minulla ei esimerkiksi ole tilejä sosiaalisessa mediassa.”

Erityisesti Twitter-väittelyt saavat hänet kiusaantumaan. Niissä kun joutuu usein todistamaan ylilyöntejä ja hyvän maun rajanylityksiä.

”Sellaisesta tulee kelju olo. Tapahtuu minullekin reaalimaailmassa tuollaista, mutta silloin asian voi sopia kahden kesken ja hävetä rauhassa omasta puolestaan ilman että asia jää ikuisesti julkiseksi.”

Nordman aikoo Seuran kolumneissaan kommentoida yhteiskunnallisia asioita ja ilmiöitä, jotka sillä hetkellä herättävät keskustelua.

”Monesti tuntuu, että nykyisin pitäisi hakea sitä, että joku ärsyyntyy. Minulla tämä ei ole tähtäimessä.”

Sosiaalisessa mediassa keskustelut polarisoituvat helposti, mutta Nordman on huomannut, että kun tässä oikeassa maailmassa keskustelee ihmisten kanssa, löytyy paljon helpommin asioita, joista olemme samaa mieltä.

”Väitän, että meistä löytyy enemmän yhteistä kuin erottavaa. Emme me ole niin kaukana toisistamme kuin usein ajatellaan, emme ainakaan Suomessa.”

Nuorempana Nordman ajatteli, että ihmisen täytyy pyrkiä mielipiteisiin, joista muodostuu yhteneväinen aate.

”Saatoin myös muokata mielipiteeni sen mukaan, minkä ajattelin miellyttävän niitä, joiden hyväksyntää toivoin.”

Enää Nordmanilla ei ole tarvetta sellaiseen.

”Tähän ikään mennessä olen oppinut, että asiat eivät ole mustavalkoisia.”

Se, jos mikä, on kuusikymppisen viisautta.

Joonas Nordman, 32, on käsikirjoittaja, näyttelijä ja ohjaaja.

X