Mikä markkinoilla muuttuisi, jos kannabiksen käyttö, hampun kasvatus ja kauppa vapautuisi?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kannabiksen myynti
Yhdysvalloissa täysi-ikäiset saavat ostaa kannabista alkoholin tavoin 18 osavaltiossa. Lääkärin määräämän hoitokäytön sallivia osavaltioita on 36. Myynnin vapautuksen vaikutuksista ei ole vielä varmaa tietoa. © Lehtikuva
Hallituspuolue vihreät päätti ajaa hampunkasvatuksen, käytön ja kaupan vapauttamista. Lopettaisiko se pimeän kannabiksen myynnin? Ainakaan muualla niin ei ole käynyt, sanoo tutkija.

Vihreiden puoluekokous päätyi sunnuntaina kannattamaan kannabiksen käytön vapauttamista rangaistuksista, ja hampputuotteiden kasvatuksen sallimista aikuisille. Toiveissa on ollut myös verotetun, valvotun myynnin aloittaminen aikanaan esimerkiksi nykyisen Alkon tai apteekkien järjestelmän tapaan.

Puoluekokouksen puheenvuoroissa muistutettiin, miten jopa vanhoillisessa Yhdysvalloissa kannabistuotteet on hyväksytty monessa osavaltiossa apteekki- ja rohdoskauppatavaraksi jo 2010-luvulta alkaen, hyvin tuloksin.

Perusteluita oli pitkä lista. Kroonisista kivuista kärsivät pitkäaikaissairaat saavat aineesta pätevän lääkkeen. Valtio saa verotuloja, maatalouteen tulee cannabis sativasta tuottava viljelykasvi, ja rikolliset menettävät tulonlähteensä.

Järjestäytyneelle rikollisuudelle ja isoille liigoille kannabis on ollut pitkälti sivubisnes, sisäänheittotuote. Se on yksi keino saada ihmisiä kovempien huumeiden pariin, koska niiden addiktoivuus on rajumpaa ja voitot parempia.

Näinhän kävi 1920-luvun viinankieltolainkin aikana: ei salakauppiaita kiinnostaneet sinänsä pelkät miedot viinit ja pilsneri, vaan he halusivat saada asiakkaat riippuvaisiksi pirtusta ja pontikasta.

Uudistuksen seuraukset eivät ole täysin ennustettavissa – pimeä myynti ei lopu

Kieltolain poisto kuulostaa helpolta ratkaisulta. Mutta ovatko valvotun hamppumyynnin tulokset Yhdysvalloissakaan pelkästään hyviä?

Tätä emme vielä tiedä, sanoo sikäläiseen tilanteeseen perehtynyt THL:n tutkimusprofessori, huumepolitiikan asiantuntija Pekka Hakkarainen. Kokemuksia on vasta muutamalta vuodelta, ja markkinatilanne on joka paikassa erilainen.

Osavaltioiden myyntikäytännöt sekä jopa kannabiksen uusien käyttäjien tavat vaihtelevat suuresti.

Toisin kuin arveltiin, kannabiksen pimeä markkina ei ole kertalaakista kadonnut.

”Selvää on, että uudistus ei ole lopettanut sitä kokonaan. Todennäköisesti kuitenkin vähentänyt”, sanoo Hakkarainen.

Hän vertaa tilannetta pimeän viinan myyntiin: sitäkin on Suomessa yhä, Alkoista huolimatta.

Kannabiksen kokonaiskulutus on voinut Yhdysvalloissa lisääntyä, kun käytöstä on tullut hyväksyttävämpää. Rikollisten farmien tilalle on vain tullut paljon omatoimiviljelyä, jonka määrästä ja laajuudesta ei ole tietoa.

Lue myös: Willie Nelson on marihuanamiljonääri – Kantritähti vaurastui kun kannabisvalmisteiden myynti vapautui: ”On päivän selvää, että pilvi on hyväksi Amerikalle”

Monikäyttöinen hamppu – tuotepaletti on laaja

Aikuisille kohtuukäyttäjille kannabiksella on esimerkiksi tupakkaan ja viinaan verrattuna suhteellisesti vähemmän terveyshaittoja.

Se on kuitenkin erittäin tuhoisaa alaikäisten kehittyville aivoille.

Ainoastaan myymälöissä ostajien ikärajoja pystytään jollain tavalla valvomaan. Pimeässä kaupassa tai vihreiden ajamassa kotiviljelyssä ei ole mitään keinoa varmistaa, etteivätkö lapset saisi ainetta haltuunsa.

Yhdysvalloissa alan laillisen bisneksen arvo voi olla jo yli 15 miljardia euroa, eikä tuotevalikoima suinkaan ole pelkkiä tupakan näköisiä poltettavia sätkiä.

Kaupan vapautus toi siellä hampun myös luontaistuotteisiin, kosmetiikkaan, makeisiin ja jopa puhdistusaineisiin, ilman huumaavia ainesosia. Vaateteollisuudessa hamppukuitu on ennenkin ollut lujuutensa takia suosittua, joskin käyttömukavuudesssa on vielä paljon parannettavaa.

Mitkä jalostustuotteet ovat yllättäneet tutkijaa eniten?

”Deodorantit ja partavedet”, Pekka Hakkarainen vastaa.

Myös Suomessa on tutkittu hampun etuja maanviljelykselle. Kasvi ottaa Suomen kesästä kaiken mahdollisen irti, kasvaa rehevästi ja sen iso juuristo sitoo tehokkaasti hiiltä maaperään. Maa- ja metsätalousministeriökin kehui taannoin vuolaasti kasvin monikäyttöisyyttä ja hyötyjä ilmastotavoitteille.

Pannasta päästäminen laajentaisi myös hampun muita käyttömahdollisuuksia ja helpottaisi hyötykasvin kasvattamista mihin tahansa uuteen tarkoitukseen.

Suurin taloudellinen hyötyjä olisi maatila, joka ryhtyisi tuottamaan hamppua samalla tavalla kuin nykyään oluiden ja viinan raaka-aineita. Hyötysuhde olisi hehtaaria kohti vieläpä todennäköisesti moninverroin parempi, ja ilmastokin kiittäisi.

Lue myös: Tappoiko kannabiksen käyttö ensimmäisen suomalaisen? – Isän epäily: Pojasta haluttiin esimerkkitapaus lainsäätäjille

X