Jos olet sitä mieltä, että Suomessa valvotaan liikaa, lue tämä

Kuvituskuva: keräyslipas.
© Marjo Tynkkynen / Otavamedia
KOMMENTTI: Jutunteon yhteydessä en saanut vahvaa kuvaa avustusjärjestöjen valvonnasta, kirjoittaa Jukka Heinonen.

Viime aikoina Suomessa on keskusteltu siitä, valvotaanko hyväntekijöitä asianmukaisesti.

Samaa pohdin itsekin, kun tein juttua kehitysmaita auttavien yhdistysten rahankeräysten kustannuksista.

Katsoin vertailun vuoksi, että Britanniassa lähes 300 virkamiestä työskentelee yleishyödyllisten järjestöjen varainhankinnan valvonnan ja sitä sivuavien tehtävien parissa.

Lisäksi järjestöjen perustamassa itsesääntelyelimessä 20 henkilöä edistää lahjoitusvarojen vastuullista keräämistä esimerkiksi kannustamalla ihmisiä tekemään valituksia havaitsemistaan väärinkäytöksistä.

Meillä asiat ovat toisin.

Päällikkö moitti valvontaa

Suomessa rahankeräyksiä valvoo Poliisihallitus, jonka arpajaishallinnon päällikön tehtävän vuoden 2015 lopussa jättänyt Jouni Laiho paljasti, ettei talossa ollut ainuttakaan valvontatehtäviin erikoistunutta virkaa ja että tarkastukset rajoittuivat pistokokeisiin. Hänestä valvonta ei ollut riittävää.

Laihon seuraajan Saaramia Varvion mukaan rahankeräysten ja tavara-arpajaisten parissa työskentelee nykyään kahdeksan henkilöä.

Yksikään heistä ei ole erikoistunut rahankeräysten tarkastamiseen, vaan samat virkamiehet suorittavat sekä lupien myöntämiseen että tarkastuksiin liittyviä tehtäviä.

Yhteistyöverkostossa yksi työntekijä

Vähäistä on myös suomalaisten hyväntekeväisyysyhdistysten harjoittama oman alansa seuranta.

Valvontaan erikoistunutta toimielintä ei ole, ja alan järjestöjen perustamassa, ”hyvän varainhankinnan periaatteita” edistävässä Vastuullinen lahjoittaminen -yhteistyöverkostossa työskentelee vain yksi henkilö.

Jukka Heinonen

Itsekään en saanut jutunteon yhteydessä vahvaa kuvaa suomalaisesta valvonnasta.

Poliisihallitus toimitti minulle pyynnöstäni kuuden yhdistyksen rahankeräystilitykset.

Niiden alakulmaan virkamies oli kirjoittanut kynällä keräyskulujen osuuden tuotoista. Puolet oli laskettu väärin.