Joulu on ikuinen – Jenni Haukio muistuttaa: ”Jokaisella on lupa uskoa juuri siihen, mihin uskoo, keneltäkään kyselemättä”

”Onneksi jokainen voi itse valita, miten, minkä asioiden ja symbolien äärellä joulunsa viettää”, kirjoittaa Jenni Haukio Seuran kolumnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtiotieteiden tohtori, runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pohdiskelee Suomen ihmeitä ja ilmiöitä.

"Onneksi jokainen voi itse valita, miten, minkä asioiden ja symbolien äärellä joulunsa viettää", kirjoittaa Jenni Haukio Seuran kolumnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jenni Haukio

Helsingin Sanomat uutisoi joulun alla kristillisten aiheiden kadonneen lähes näkymättömiin kauppojen joulukorttivalikoimista. Seimen, Jeesus-lapsen ja muiden uskonnollisten symbolien tilalla korttihyllyt täyttyvät nykyään enimmäkseen metsäneläinten ja tonttujen kuvilla – joulupukkiakaan ei kuulemma enää juuri näy.

Vaikka kuva-aiheet ovat muuttuneet, ovat joulun perinteiset arvot korttiteksteissä yhä edelleen voimissaan – lämpö ja välittäminen, yhteisvastuu, rauha, hyvän toivominen toiselle.

Noin 3,9 miljoonaa suomalaista kuuluu edelleen kirkkoon, vaikka eroamisia tapahtuu jatkuvasti. Nuoremmissa ikäluokissa alkaa olla yhä yleisempää, ettei kuuluta mihinkään uskontokuntaan.

Yhteiskunnan maallistuminen jatkuu ja laajenee yhä uusille elämän osa-alueille. Valinta kirkkoon kuulumisesta on syvästi henkilökohtainen, jokaisen oma. Motiivit vaihtelevat, kaikilla kysymys ei välttämättä ole omakohtaisesta uskonsuhteesta.

Osa haluaa kirkollisveron kautta tukea kirkon tekemää diakoniatyötä heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi. Osa haluaa kiinnittyä kristilliseen arvoyhteisöön ja perinteiden jatkumoon, tukea niitä arvoja ja tavoitteita, jotka kirkon sanomaan kytkeytyvät.

On hyvin ymmärrettävää, että joulun muuttuminen kaupalliseksi, markkinahumun ja materialismin turruttamaksi karnevaalisesongiksi, jota leimaavat suorittaminen, ostaminen ja juhliminen, häiritsee monia. Perinteisen, alkuperäisen joulun merkityksen ja tarkoituksen hämärryttäminen hämmentää.

Onneksi jokainen voi itse valita, miten, minkä asioiden ja symbolien äärellä joulunsa viettää.

On itsestä kiinni, mitkä sisällöt valitsee joulunsa rakennusaineksiksi. Jokaisella on lupa uskoa juuri siihen, mihin uskoo, keneltäkään kyselemättä.

Jouluna kirkot kautta maan täyttyvät Kauneimmat joululaulut –tilaisuuksissa sekä joulunpyhien jumalanpalveluksissa. Monelle kirkkoon kuuluminen ja usko kiteytyvät nimenomaan joulun sanomaan, ja tapa mennä kirkkoon jouluna on tuttu ja rakas jo lapsuudesta.

Se lapsenusko, joka sydämen täyttää matkalla joulukirkkoon, ei välttämättä tarvitse kannattelijakseen ainuttakaan kuvaa tai symbolia. Sitä kannattelee se rakkaus, joka joulun traditioissa on siirtynyt ja siirtyy eteenpäin sukupolvelta toiselle.

Sen rakkauden voima on järkähtämätön eivätkä mitkään ajassa liikkuvat ilmiöt tule sitä murtamaan. Joulu on ikuinen. Olkaamme siis huoleti.

Rauhallista, tunnelmallista ja iloista joulua kaikille – uskonvalintaan katsomatta!

X