Pehmeitä paketteja, kiitos

Jaa artikkeliTilaa Seura

Mökkimatkalla kuuntelimme autoradiosta Tasavallan presidentin vastauksia kansalaisten kysymyksiin ja osallistuimme keskustelemalla. Onnellisuus oli selvästi vähän hankala sana niin miehelle radiossa kuin kyydissäni olleellekin.

Presidentin palastelussa onnellisuudesta kuoriutui esiin hyvä olo, ja mistä kaikesta se muodostuu: Onnea lisää kesken jääneiden asioiden loppuun saattaminen sekä perheen ja läheisten yhdessäolo. Pienet, suuret asiat. Autoraatimme komppasi ja löysimme omiksi onnen hetkiksemme vaikkapa innostavan työn imun, pitkänpitkän sauvakävelylenkin talvisessa metsässä, takkatulen tuijotuksen saunan jälkeen lähekkäin, sylissä olon, kosketuksen. Onnellisuus on hetkissä, jotka kantavat yli apeampien aikojen.

Asioiden keskeneräisyys onnen vähentäjänä on kaikille tuttua, mutta luultavimmin erityisesti päättäjien ja vaikuttajien suuri turhautumisen aihe. Paljon lähtee vaalien välillä käyntiin hyvää, mutta kuka takaa, että tavoitteet saadaan maaliin. Entistä enemmän pitäisi olla yli vaalikausien ulottuvia, pitkäjänteisiä pyrkimyksiä, jotka ovat riippumattomia siitä, kuka milloinkin on hallituksessa, kuka oppositiossa. Tätä kirjoittaessani ajattelen erityisesti Imatran tapahtumia, nuorten elämää, syrjäytymistä ja sen pelottavia seurauksia, kasvavanutta väkivallan uhkaa.

Perinteisesti joulun tienoo on onnen hetkiä, laajemminkin sovun ja yhtenäisyyden momentteja. Näinä aikoina ei kuitenkaan siltä tunnu. Edes itsenäisyyspäivä ei anna nykyään hengähdystaukoa vastakkainasetteluista. Tämän hämmennyksen keskellä me kukin kuitenkin rakennamme joulumieltä parhaamme mukaan. Lahjaostoksilla velvoitumme olemaan se kotimainen kulutus, jonka veronpalautusten on määrä luoda positiivinen joulukauppapiikki vuoden taloustilastoihin.Toisaalta turhan tavaran karsimisen vahva trendi houkuttelee valitsemaan omien arvojen mukaisia, myös aineettomia lahjoja ja hyväntekeväisyysvaihtoehtoja.

On muutama viikko aikaa miettiä, millaisia pehmeitä paketteja, onnen hetkiä, haluamme antaa toisillemme kovassa maailmassa.

X