Netin joulukeräyksiin lahjoittaminen on helppoa – silti vanha klassikko joulupata pitää pintansa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joulupata- keräys pitää edelleen pintansa, vaikka nettilahjoittaminen valtaa vaivattomuudellaan lisää alaa. © Heikki Saukkomaa/lehtikuva
Joulumielen saavuttamisesta hyväntekeväisyyden keinoin on tehty helppoa.

Joulu on lasten juhla, ja suurimmat joulukeräykset auttavatkin vähävaraisia lapsiperheitä. Hyvä Joulumieli -keräys tuottaa yli kaksi miljoonaa euroa ja jakaa ruokalahjakortin 30 000 perheelle, ja Joulupuu toimittaa kymmeniä tuhansia lahjapaketteja lastensuojelun piirissä oleville lapsille. Pelastusarmeijan Joulupata palvelee sekä netissä että kaduilla.

Lahjoitusten saajien valintatapa vaihtelee. Hyvä Joulumieli -keräyksessä MLL:n ja SPR:n paikallisosastot jakavat lahjakortit yhteistyössä neuvoloiden, sosiaalitoimen tai seurakunnan kanssa, kun taas esimerkiksi Pelastusarmeijan joulupatakeräyksen tuotto jaetaan apua pyytäneille.

Yhä useampi laittaa aiemmin joulukortteihin käyttämänsä rahat joulukeräykseen, myös moni yritys ja kunta. Suomalaiset lähettävät yhä noin 30 miljoonaa joulukorttia postitse, mutta määrä on pudonnut kymmenessä vuodessa noin 40 prosenttia.

Nettiaikana keräyksiin on helppo osallistua

Nettiaikana joulukeräyksiinkin osallistumisesta on tehty mahdollisimman helppoa. Joulukiireisiin hukkuva voi hoitaa hyväntekeväisyyshomman yhdellä klikkauksella. Esimerkiksi ravintolaruoan tilaus- ja kuljetuspalvelu Woltin sivustolla suomalaiset klikkailivat omalla kympin panoksella jakoon 2 500 yritysten lahjoittamaa jouluruokapakettia vain muutamassa tunnissa. Viime vuonna ruoat ohjattiin vähävaraisille Vailla vakituista asuntoa ry:n ja tänä vuonna Hope ry:n kautta.

Joulupata päihittää yhä lahjoitusklikkaukset

Klikkauslahjoittamisen kasvusta huolimatta Pelastusarmeijan joulupata pitää pintansa. Viestintäpäällikkö Eija Kornilow kertoo, että joulupatakeräyksen tuotosta neljäs- tai viidesosa tulee netin kautta. Suurin osa haluaa yhä pudottaa roponsa ihan konkreettiseen pataan. ”Ehkä siinä on se ihmisten kohtaaminen ja tuntu siitä, että saa itse antaa hyvään tarkoitukseen.”

Jos ei halua antaa rahaa, Pelastusarmeijalle voi lahjoittaa myös vanhan patansa tai kattilansa keräyspadaksi.

Eläinten ystävät voivat ohjata rahalyhteensä esimerkiksi eläinsuojeluyhdistysten keräyksiin. Yritykset voivat antaa joululahjaksi jopa happea mereneläville. Elävä Itämeri -säätiö kerää varoja Itämeren rehevöitymisen estämiseksi, vähintään 500 eurolla yritys saa näkyvyyttä säätiön sivuilla.

Lue myös:

Välittämö 100 auttaa auttamaan: Lahjoita vanheneva elokuvalippu omaishoitajalle

Mätänevätkö ylimääräiset marjat ja omenat puutarhaasi? Näin annat ne köyhille

X