Miten saada leskeksi jäänyt pappa viettämään joulua ensi kerran muualla kuin kotonaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Edessä on ensimmäinen joulunvietto omassa kodissa – mutta todennäköisesti vanhoja perinteitä kunnioittaen", Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Niin se aika rientää. Jouluista on kertynyt kokemusta jo 41 vuoden ajalta. Määrässä ei ole mitään ihmeellistä, mutta paikka on ollut aina sama: vanhempieni luona Urjalassa. Joulunvietto on muotoutunut varsin ennalta-arvattavan rutiinin mukaiseksi ruokien, saunomisen, lahjojen jaon ja haudoilla käynnin osalta.

Ajan saatossa oma perhe lapsineen on tullut matkaan mukaan, joten heidät on vain sopeutettu samaan konseptiin. Lala lallalla, helikellot soi. Kulkuset kilisevät kesken saunomisen ja kuinka ollakaan, tonttu on tuonut lahjat kuusen alle.

Haaste vastaanotettu

Muutama vuosi sitten ehdin jo ajatella niin sanotusti napanuoran katkaisua jouluperinteen osalta. Sitten äitini sairastui. Yhteinen joulu perinteisin menoin Urjalassa tuntui entistä tärkeämmältä. Etenkin, kun hänen kuntonsa salli ja sen ylläpito kannusti pitämään kiinni tutuista touhotuksista.

Viime vuonna sairaus oli edennyt. Vietimme osan joulusta hoivakodissa. Tunnelma oli haikea. Kaikki tiesivät, mikä oli edessä. Lähdön aika koitti keväällä.

Nyt jouluja Urjalaan jäi odottamaan enää isäni. Näin paikan tulleen.

Haaste ei ollut helpoimmasta päästä. Miten houkutella suomalainen mies, joka ei juurikaan kotoaan poistu, viettämään joulua pääkaupunkiseudulle? Eikä vain päiväksi, vaan ainakin parin yönkin ajaksi.

Kävin marraskuun alussa keskustelua joulunviettoasiasta oman perheeni kanssa. 6-vuotias poikani ilmoitti oitis, että haluaisi viettää sen kotona ja että pappa tulisi kylään. Tästä sain mukavasti kättä pidempää viestittelyyn isäni kanssa.

Joulunvietto all-inclusive -tyylillä

Aloitin kertomalla pojan ehdotuksesta, valmiista herkkuja notkuvasta joulupöydästä asiaankuuluvine juomineen sekä tiheästi kulkevista junavuoroista. Sain vastaukseksi, että Urjalassa voitaisiin hakea pojan kanssa metsästä ihan oikea joulukuusi.

Päätin jatkaa pohjustusta kasvotusten isänpäivän vierailulla. Pelasin pöytään korteista kovimman: sähkön hinnan. Meillä Espoossa voisi paistaa kinkun ja saunoa vielä vanhan halvan kiinteähintaisen sopimuksen turvin. Hoitaisimme muutenkin kaiken valmiiksi all-inclusive -tyyliin, kunhan hän vain kertoo, milloin pitää hakea junalta.

Viimein ehdotus upposi. Edessä on ensimmäinen joulunvietto omassa kodissa – mutta todennäköisesti ihan samoin perinteisin menoin.

Joulukuun Viva-lehti on ilmestynyt.

Joulukuun Viva-lehti on ilmestynyt.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 12/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X