Joulupuu vie mennessään – Sinustakin voi tulla sivutoiminen kuusikasvattaja

Suomessa myydään 1,5 miljoonaa joulukuusta joka vuosi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joulukuusen taimia Holman tilalla Paimiossa.

Suomessa myydään 1,5 miljoonaa joulukuusta joka vuosi.
Teksti:
Miikka Järvinen

Juuri nyt Suomessa eletään joulukuusien vilkkainta korjuuaikaa. Joulupuuseuran puheenjohtajan Juha Ruuskan mukaan kasvattajat ovat kirjavaa väkeä. Joillekin maanviljelijöille ja metsänomistajille joulupuukasvatus on sivuelinkeino. Osa on mukana harrastepohjalta, kuten Ruuska itse.

”Suomessa on vain kourallinen kasvattajia, joille joulukuuset ovat pääelinkeino. Melkein voisin nimeltä mainita. Suurin ryhmä Joulupuuseuran jäsenistä saa päätulonsa metsä- tai maataloudesta.”

Kuusia kasvatetaan sekä pelloilla että talousmetsän oheistuotteena. Peltojen tuotannon volyymi on suurempaa ja ne ovat helppohoitoisempia, sekä heinän torjunnan että korjuun osalta.

”Minulle joulupuiden kasvatus on harrastus ja sivuelinkeino. Päätoimisesti olen metsänhoitaja ja työskentelen Suomen 4H-liitossa kehityspäällikkönä”, Ruuska kertoo.

Sivutoimisena kuusikasvattajana Ruuska kuluttaa puiden parissa muutamia viikkoja vuodessa.

”Keväällä on istutukset ja muotoleikkaukset, kesällä heinän torjunta. Myyntiin tulevat puut viimeistellään leikkaamalla elokuussa. Joulumyynnin kanssa hommaan voi laskea pari-kolme viikkoa. En itse ole ihan tyypillinen kasvattaja koska en asu maatilalla. Olen vain ostanut peltoa ja lähtenyt viljelemään. Minulla on sekä metsäpalstaa että joulukuusia. Homma lähti käyntiin 90-luvulla, kun olin metsäylioppilaana myymässä joulukuusia.”

Joulupuuseura on aatteellinen yhdistys, joka perustettiin 1991 tarkoituksena edistää kotimaista joulupuutuotantoa.

”Järjestämme joulukuusien muotoilu- eli leikkauskursseja ja kasvinsuojelukursseja. Syys- ja kevätkokouksien yhteydessä järjestämme retkiä, joilla jäsenet pääsevät verkostoitumaan. Pyrimme edistämään myös alan tutkimustoimintaa.”

Kuusikauppa loppuu aattona kuin seinään

Monet kasvattajat myös myyvät itse kuusensa.

”Minullakin on kolme myyntipaikkaa. Osa kuusistani menee tukkuun. Poikani myyvät kahdella ja itse yhdellä myyntipaikalla. Osa kuusikauppiaista on juuri tällaisia että myyvät vain itse kasvattamiaan puita.

Kuusikauppa alkaa viimeistään joulukuun puolivälissä, reilu viikko ennen jouluaattoa. Työ on fyysisesti raskasta, koska myyjä joutuu seisomaan ulkona aamusta iltaan.

Kuusien kaataminen tehdään mahdollisimman myöhään, jotta myyntiin saadaan varmasti tuoreita puita. Suositus on, että kuusia ei kaadeta yli neljää viikkoa ennen joulua. Takarajaa ei ole, mutta eturajana Ruuska pitää yleensä itsenäisyyspäivä.

Suomalaisen kauneusihanteen mukainen on symmetrinen ja varovasti leikattu joulukuusi, jossa leikkausarvet eivät näy.

”Kuusia pyöritellään myyntipaikalla, ja mukaan tarttuu lähes aina tasainen, joka puolelta yhtä tuuhea kuusi. Nurkkakuusia ei juuri myydä.”

Hävikkiä Ruuskan mukaan syntyy yleenaä vähän. Hän on joskus myynyt kaikki kuusensa. Myymättä jääneissä on ollut joku vikana, kuten oksia tai latva poikki. On myös todella tuuheita ja leveitä, jotka eivät koskaan löydä kotia.

Joulukuusikaupassa takarajana on jouluaattoaamu, jonka jälkeen myynti loppuun kuin seinään.

”Viime hetken hätäiset asiakkaat saattavat tulla aattonakin kyselemään kuusia. Viime jouluna yksi ajeli hädissään minun perässäni varastolle ja halusi ostaa kuusen.”

Joulun jälkeen pois heitetyt kuuset päätyvät energiajätteeksi, samoin kuin myymättömät joulupuut.

Lue reportaasi joulukuusifarmilta Seurasta 50/2016

X