Jouni Hytösen Terapiataksin idea lähti Lapinlahden Lintujen sketsistä: ”Tämä perustuu katuviisauteen ja ihmisen kohtaamiseen”

Taksiliikenteen sääntely loppui ja luovuus on päässyt kukkimaan taksialalla. Paitsi että näin ei ole kuitenkaan juuri käynyt. Mutta sitten on tämä jyväskyläläinen tapaus: Jouni Hytösen Terapiataksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jouni Hytönen sisarenlasten Pepin ja Veikon kanssa. Taustalla terapiataksi.

Taksiliikenteen sääntely loppui ja luovuus on päässyt kukkimaan taksialalla. Paitsi että näin ei ole kuitenkaan juuri käynyt. Mutta sitten on tämä jyväskyläläinen tapaus: Jouni Hytösen Terapiataksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Mitä sanoisitte taksikyydistä, jossa matkan aikana saisi pikaterapian ja maksu kyydistä olisi omantunnon mukaan? Tai jos juttelu ei innosta, matalan mielen voisi piristää hallitussa sivuluisussa. Ja kyydin päätteeksi voisi ostaa nuotiopuut mukaan, jos vaikka nuotiomakkara toisi hyvän mielen.

Tällaiseen taksikyytiin pääsee Jyväskylässä. Siellä on vasta aloittanut taksiyrittäjä Jouni Hytösen innovoima Terapiataksi.

Taksiliikenteen sääntely loppui kesällä, ja se on merkinnyt vapautta myös taksikyytien variaatioon.

Toistaiseksi taksialalla ei ole päästetty luovuutta kukkimaan.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen kertoi tammikuun lopussa Maaseudun Tulevaisuudessa, että taksiala elää ihmettelyn aikaa. Uudistumista ja uutta ajattelua ei ole toistaiseksi juuri nähty. Isoin muutos on ollut erilaisten sovellusten ripeä yleistyminen kyydin tilaamisessa.

Terapiataksina toimii vanha Mersu, jonka Jounu Hytönen hankki tuhannella eurolla. © Jounu Hytönen/Otavamedia

Ihmiset avautuvat taksissa ihan kaikesta

Vaikka Jouni Hytönen on vasta avannut terapiataksipalvelun, idea on vanha.

”Sain sen kymmenen vuotta sitten yrittäjäkurssilla puolivahingossa ja läpällä. Innoittajana oli Lapinlahden Lintujen sketsi, jossa taksikuski vittuilee krapulaisen oloiselle asiakkaalle. Minun taksissani se voi mennä toisinkin päin, koska minulle saa kettuilla luvan kanssa. Tosin silloin saatan sanoa takaisinkin, tietysti virkavastuulla.”

Tämän tyyppisiä kettuilukyytejä Hytösellä ei vielä ole ollut. Mutta perinteisempää kuuntelevaa terapia-ajoa ja sivuluisuja on tehty.

”Kerran oli niin mukavat asiakkaat Turkista ja Puolasta, että tarjosin luisut ilmaiseksi, koska Jyväskylä on rallikaupunki. Vedettiin Ristonmaalla kauheat sivuluisut ja paskaringit. Ja kaikkia nauratti.”

Auto on Hytösen mielestä otollinen paikka terapeuttiselle hetkelle.

”Auto on jännä intiimi tila, josta ei pääse hetkeen mihinkään, ja jossa voi rauhoittua pelkästään maisemia katselemalla. Siinä alkavat ajatukset kehittyä ja uudet näkökulmat löytyä.”

Auton yksityinen tila tekee ihmiset Hytösen mielestä hämmästyttävän avoimiksi.

”He avautuvat autossa ihan kaikesta.”

”Ei se niin vaikeaa ole”

Ylipäätään idea terapiataksista lähti siitä, että Hytönen on taksin kuljettajana oppinut ihmistuntemusta.

”Siitä voi ammentaa. Haluan tuoda esille myös sitä, että meissä kuljettajissa on paljon eri taustaisia, fiksuja ihmisiä. Ei tämä pelkästään perussuomalaisten murahtelevien taksiäijien hommaa ole.”

Entä oma teoreettinen viitekehyksesi?

”Se perustuu katuviisauteen ja mindfulnessiin. Kohtaan ihmisen ja olen läsnä. Olen empaattinen, avoin, kuuntelen, en arvostele, olen mukana – ei se niin vaikeaa ole. Minä menen kaikkeen omaehtoisesti ja puskista”, Hytönen kuvaa.

Terapeuttisen taksikyydin paras lopputulos Hytösen mielestä on se, jos asiakas tuli sisään happamana, mutta poistuu hymyssä suin.

”Ihmiset aistivat, humalassakin, jo ensimmäisestä katsekontaktista ja äänensävystä, millä tuulella kuski on. Jos on itse hyvällä mielellä, tilanne lähtee laukalle positiiviseen suuntaan. Se ruokki itseään ja tarttuu. Se on iso arvo.”

Maailma paremmaksi taksikyydillä

Miten terapiataksi eroaa tavallisesta taksikyydistä?

Hytösen mukaan terapiataksissa mielen parantamisesta on tehty ohjelmallista – ei juuri muuten.

Jo hinnasto on laadittu kieli poskessa sivuluisulisineen ja nuotiohalkoineen usein nostaa hymyn huulille.

Terapiataksin hinnasto on kuin meny.

Terapiataksin hinnasto on kuin meny. © Jouni Hytönen/Otavamedia

Terapiataksia ei voi vielä tilata kyydikseen, mutta jos onni potkaisee, sen kyytiin saattaa päästä perinteisesti taksitolpalta Jyväskylässä.

Varsinainen rahasampo tämä innovaatio tulee tuskin olemaan, sillä kyydin hinnan päättää asiakas itse.

”Minulla on koko hommassa hyvin vahva maailmanparantamisen idea.”

X