(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Lasitteen alle kuparipainetun Arne-koristeen aiheena ovat tyylitellyt kävyt. Arabian XG-astiastoa ne somistivat vuosina 1912-33. Kastikekulho 85 e, Astialiisa. Pienet liinat 30 e (kaksi eri kokoista), Galerie 1900.Uusi tyyli jugend syntyi 1900-luvun vaihteessa. Suomessa eurooppalaisiin tyylipiirteisiin yhdistyivät kansallisromanttiset aiheet.

Ranskassa tyyliä kutsuttiin art nouveauksi, Saksassa Jugendiksi. Englannissa se sai nimen Modern style.

Ajan suomalaisia vaikuttajia olivat arkkitehdit, tunnetuimpina Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Heidän kokonaistaideteoksensa Hvitträsk on tyylin loistava esimerkki.

Ihanteena oli sisustaa koti tulisijoja, ikkunoita, huonekaluja, tekstiilejä ja yksittäisiä esineitä myöten samaan tyyliin. Se poikkesi vanhasta kertaustyylien tavasta sisustaa huoneet eri tavoin: vaikkapa ruokasali barokilla, makuuhuone kustavilaisittain jne.

Tekstiilit olivat tärkeitä jugendin sisustuksessa. Kuuluisat taiteilijat kuten Akseli Gallén-Kallela, Väinö Blomstedt, Eliel Saarinen ja Eva Mannerheim-Sparre suunnittelivat muun muassa ryijyjä. Niiden tarvikepaketteja on yhä saatavana Suomen Käsityön Ystävistä (perustettu vuonna 1879). Gallén-
Kallelan Liekki-ryijy valmistui Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900. Mainittakoon, että Helene Schjerfbeckin syntymän 150-vuotis juhlavuoden kunniaksi valikoimissa on yhä taidemaalarin 1900-luvun alussa suunnittelema Ruunut-sohvatyyny.

Arabian tehtailla valmistettiin jugend-tyylisten astioiden ja pesukalustojen lisäksi ajanmukaisia uuneja. Niitä valmistivat monet muutkin kotimaiset tehtaat. Tuohon aikaan arkkitehdit ja taiteilijat suunnittelivat niitä ja onneksi hienot uunit ovat taannoisen purkamisvimman jälkeen taas arvossaan.

Lasimaalaukset koristivat ovia ja ikkunoita ja jugend näkyi myös huonekaluissa. Niistä uustuotannossa on ainakin Eliel Saarisen huipputyylikkäitä mööpeleitä.

Pienesineistä ajalle tyypillisiä olivat kirjoituspöydän varusteet, valokuvakehykset, kynttilänjalat, maljakot ja korkeajalkaiset hedelmämaljat. Öljylamput alkoivat vaihtua sähköisiin. Monia koristivat lasihelmihapsut.

Jugendin metalliesineitä on kohtuullisen hyvin saatavilla, joskin usein niihin kuuluvat irralliset lasiosat puuttuvat.

Jugendin ystävien himoitsemia helmiä ovat porvoolaisen Iris-tehtaan tuotteet kuten A.W. Finchin punasavikeramiikka sekä Arabian Fennia-sarja.

Jugend

Valokuvakehyspari vasemmalla 360 e. Boolimalja/samppanjajäähdytin 780 e. Messingin ja kuparin yhdistäminen oli ajalle tyypillistä. Kuparinen kandelaaberi noin vuodelta 1900 1 100 e/pari. Kuparinen neliöjalkainen kynttilänjalkapari 850 e sekä valokuvakehys, 140 e, keskellä, kaikki Antiikki.fi.

Painokuva A. Edelfeltin maalauksesta jugendkehyksissä 80 e, korkea messinkikynttelikkö (pari) 550 e, kuparoitu mustepulloteline 170 e, kaikki Galerie 1900. Pöytäliina 160 e, Antiikki Maini ja Veli.

Lisää kauniita jugend-esineitä Vivassa 4/2012!

Lahden historiallisessa museossa on 3.3.-11.11. esillä näyttely Kokonaisvaltaisen kauneuden jäljillä, Kuusenoksa ja lukinlanka – sata vuotta jugendtunnelmaa.

Teksti Marja Blåfield | Kuvat Seppo Saarentola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X