Juhannusjuomat alaikäiselle? Voit saada välittämisestä tuntuvan sakon – mutta kuinka usein niitä kirjoitetaan?

Nuoret nauttivat alkoholia Helsingin keskustassa. © Viena Kytöjoki/LK
Vain pieni osa alkoholin välittämistapauksista tulee poliisin tietoon. Juomia nuorille hakevat useimmiten tutut.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rangaistava teko, mutta teosta kirjoitetaan sakkoja harvoin.

”Välittämistä on erinomaisen vaikea valvoa”, poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta sanoo.

Valvonta vaatii panostusta ja järjestelyjä.

”Poliisien tulee päivystää siviilivaatteissa ostoskeskusten läheisyydessä oikeaan aikaan”, viestintäpäällikkö Petri Launiainen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo.

400 litraa maahan

Edellisenä nuorten juhlasesonkina, koulujen päättäjäisviikonloppuna, alkoholivalvonta oli tehostettua. Sitä suunnattiin erityisesti sellaisiin paikkoihin, joista poliisi oli saanut vihjeitä.

Sakkojen määrä jäi silti alhaiseksi. Koko maassa vain kahdeksan henkilöä jäi kiinni alkoholin välittämisestä. Viime vuonna päättäjäisviikonloppuna kiinnijääneitä oli kymmenen.

Alhainen sakkomäärä ei saa poliisia riemuitsemaan.

”Täytyy ymmärtää, että tilastolukema ei kerro siitä realismista, joka kentällä on”, Launiainen toteaa.

Vaikka sakkoja alkoholin noutamisesta kirjattiin päättäjäisviikonloppuna vähän, alkoholia löytyi nuorten hallusta runsaasti. Pelkästään Länsi-Uudenmaan alueella kaadettiin maahan 400 litraa alkoholia.

”Ihmettelen kyllä sitä, kuinka paljon alkoholia nuorten hallussa on. Alkoholin välittäminen alaikäiselle yksi inhottavimmista teoista”, Launiainen sanoo.

Hakijat lähipiiristä

Nuoret eivät enää saa ostettua itse alkoholia kaupasta kovin helposti.

”Kauppojen omavalvonta toimii nykyään hyvin. Eli jokuhan sitä alkoholia alaikäisille hakee, se on selvä”, Järvenpää toteaa.

Hakijat ovat THL:n kouluterveyskyselyn mukaan suurimmaksi osaksi nuorten lähipiiristä. Alkoholia välittää todennäköisimmin vanhempi kaveri (78 %). Toiseksi yleisimmin hakijana toimii tuntematon henkilö (29 %).

14 prosenttia nuorista puolestaan kertoo vanhempien hankkivan heille alkoholia. 16 prosenttia sanoo sisarusten toimivan hakijoina.

Helpompi ostaa Virosta

Alaikäiset hankkivat alkoholia myös ulkomailta, ja alkoholivalvontaa on pyritty tehostamaan viime aikoina satamissa.

”Helsingin päässä on tullin kanssa yhteistyössä pyritty valvomaan alkoholin maahantuontia”, Järvenpää kertoo.

Vaikka Virossa on Suomen tavoin 18 vuoden ikäraja alkoholin ostamiselle, henkilöpapereita ei välttämättä kysellä yhtä tarkasti kuin Suomessa.

Suuri sakko, jopa vankeus

Alkoholin välittäminen alaikäiselle kirjataan usein lievänä alkoholirikoksena, josta rangaistaan päiväsakoilla.

”Päiväsakkoja saa välittämisestä normaalisti 15, mutta liukuma on kymmenestä neljäänkymmeneen”, poliisitarkastaja Järvenpää kertoo.

Määrä on kohtalaisen suuri ja kertoo teon paheksuttavuudesta. Esimerkiksi lievästä pahoinpitelystä saa yleensä 16 päiväsakkoa.

”Monikaan nuorista aikuisista, jotka usein näitä hakijoita ovat, eivät tajua, että tällaisiakin seuraamuksia voi tulla.”

Päiväsakon suuruus riippuu tuloista. 2 000 euron kuukausittaisilla nettotuloilla 15 päiväsakkoa tekee yli 400 euroa.

Jos välittämistapaus on vakava, se voidaan kirjata alkoholirikoksena. Rikosnimikkeen valintaan vaikuttavat muun muassa välitetyn alkoholin määrä, toiminnan jatkuvuus, alkoholin väkevyys ja vastaanottajan ikä.

Alkoholirikoksesta voidaan tuomita jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen.