Kauppojen aukiolon vapauttaminen suosii suuria – Pienistä putiikeista katosi 2 000 yrittäjän työ vuodessa

Aukioloaikojen vapauttamisella oli kääntöpuolensa, se muutti alan pienten yrittäjien aseman tukalaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Aukioloaikojen vapauttamisella oli kääntöpuolensa, se muutti alan pienten yrittäjien aseman tukalaksi.
Teksti:
Ari Korvola

Valtakunnan päättäjät ovat saaneet viljalti kiitosta veret seisauttavasta uudistuksesta: kaupat ovat nyt auki oman harkintansa mukaan.

Aukioloaikojen vapauttamista eniten arvostelleet, lähinnä työntekijät, ovat puolessa vuodessa sammuttaneet kritiikkinsä. Uudistus lisäsi työpaikkoja ja kiistatta hyödytti heitäkin, todistaa reilu viikko sitten valmistunut Kaupan liiton selvitys.

Uudistuksen tavoite oli piristää talouselämää ja lisätä yrittäjyyttä. Ensimmäinen tavoite saavutettiinkin. Uusia aukioloaikoja eniten hyödyntäneet suuret marketit ja tavaratalot ovat lisänneet liikevaihtoaan ja kasvattaneet markkinaosuuttaan. Hyvät uutiset jatkuvat: Viime kesän jälkeen kaupan alalle on palkattu lisää 2 500 työntekijää, eli nyt ei optimistikaan päässyt pettymään.

Yrittäjät ja heidän järjestönsä hehkuivat tyytyväisyyttä uuden hallituksen julistautuessa nimenomaan heidän ystäväkseen. Moni hallituksen isoista tavoitteista tyssähti pian reaaliteetteihin, mutta kauppa sai aukioloaikansa.

Uudistuksella oli kääntöpuolensa, se muutti alan pienten yrittäjien aseman tukalaksi. Kaupan liiton selvitys kuittaa häveliäästi, että ”pienet yksiköt ovat menettäneet myyntiään”. Tämä tarkoittaa, että viime vuoden kesään verrattuna alan yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä työtunnit ovat vähentyneet kolmella miljoonalla. Pienistä putiikeista, kivijalkakaupoista, kioskeista ja shopeista on vuodessa hävinnyt näin 2 000 yrittäjän työ. Lopputulos ei siis ollutkaan työllisyyden riemuvoitto.

Voitto se silti oli kaupan kahdelle suurelle. Suomalainen päivittäistavarakauppahan on kansainvälisesti vertaillen hämmästyttävän keskittynyttä, ja Siwa-ratkaisun myötä se keskittyi lisää. S- ja K-ryhmä junailivat uudistuksen ja talloivat samalla pienyritteliäisyyttä alleen.

1980-luvulla Suomen Pankki avasi pääomamarkkinat ilman pehmentävää säätelyä. Näin pääsi käymään taas, ja puskuroimaton markkinatalous tulvi kauppaan. Etujärjestö Suomen Yrittäjät joutuu nyt nolona ”kannustamaan isoja ketjuja hyvään kumppanuuteen pienempien yritysten kanssa”.

Arvatkaa, onnistuuko!

FB_logo   Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon   Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

  Tilaa Seura

X