Jukka Jalonen nuolee Oulun jääkiekkopiirejä – Näin Juhani ”Tami” Tamminen analysoi MM-kisajoukkuetta

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Lehtikuva
Suomenmestari HPK:n tulikuuma maalivahti Emil Larmi jätettiin pois maajoukkueesta. Juhani Tamminen tietää miksi.

Jääkiekon MM-kisat pidetään tänä vuonna Slovakiassa. Turnauksen alla on hyvä hetki spekuloida Leijonien maajoukkuevalintoja. Ja kuka olisi parempi vastaamaan kuin Juhani ”Tami” Tamminen.

Suomikiekon suurmies on seurannut kisoja lähietäisyydeltä lähes 50 vuoden ajan – Leijonien laitahyökkääjänä, Sveitsin ja Ranskan valmentajana ja sen jälkeen kommentaattorina.

Maalivahtipeli on myös politiikkaa

Tamin prinsiippeihin kuuluu ajatus, että tiukat pelit ratkeavat maalivahtipeliin. Henkien taistelussa ”tulikuuma” maalivahti on mies paikallaan.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen valitsi maajoukkueeseen kolme hyvää maalivahtia, joista yksi on Oulun Kärppien Veini Vehviläinen. Huippulahjakas maalivahti esitti varmoja otteita läpi sarjakauden.

SM-liigan finaalisarjaan Kärpät lähti ennakkosuosikkina, mutta Vehviläiseltä vietiin luu kädestä. Kahden maalivahdin kohtaamisessa kaapin paikan näytti lopulta HPK:n Emil Larmi. Hänen huipputorjuntansa siivittivät altavastaaja HPK:n Suomen mestaruuteen.

Tilastollisesti Vehviläinen ja Larmi olivat tasavahvat. Mutta kevään playoffs-pelien perusteella Larmi olisi ollut se ”tulikuuma” vaihtoehto.

Miksi häntä ei valittu Slovakian koneeseen?

HPK:n maalivahti Emil Larmi puree kultamitalia joukkueen mestaruusjuhlissa jääkiekon Liigan 7. loppuottelun Kärpät vs HPK jälkeen Oulussa 4. toukokuuta 2019

HPK:n maalivahti Emil Larmi puree kultamitalia joukkueen mestaruusjuhlissa jääkiekon Liigan 7. loppuottelun Kärpät vs HPK jälkeen Oulussa 4. toukokuuta 2019. © Lehtikuva

Tammisen mielestä päävalmentaja Jukka Jalosen valintaan liittyi politiikka.

”Jalonen on profiloitunut täydellisesti niin sanotuksi HPK:n mieheksi. Useimmiten tällaisessa paikassa maajoukkueen päävalmentaja haluaa miellyttää koko valtakuntaa. Kun jätät Larmin pois ja otat Vehviläisen, nuolet pohjoista Suomea.”

Tamminen painottaa, että kyseessä oli marginaalivalinta – ero kahden hyvän pelaajan välillä oli kapea.

”Sekä Vehviläinen että Larmi ovat helvetin hyviä. Molemmat voivat onnistua. Intuitioni sanoo, että tämä oli jääkiekon sisäpolitiikkaa. Ottamalla Vehviläinen mukaan Jalosen on astetta helpompi elää.”

High risk, low reward

Jos Jukka Jalonen on “HPK:n mies”, se ei ainakaan näy vuoden 2019 maajoukkuevalinnoissa. Lopulta Slovakiaan ei kelpuutettu yhtään Suomen mestari HPK:n pelaajaa. Periaatteessa vaihtoehtoja olisi ollut.

Otto Paajanen palkittiin SM-liigan playoffsien arvokkaimpana pelaajana. Myös Janne Tavin ruuti oli kevään peleissä kuivaa.

Tammisen mukaan HPK:n kohdalla toteutui nyt klassinen ”high risk, low reward” -prinsiippi.

”Mulla on kova respekti Otto Paajasen johtamiselle. Hän on helvetin hyvä kansallinen pelaaja. Mutta pelillisiltä valmiuksiltaan hänellä on vielä matkaa kansainväliseksi pelaajaksi.”

Jos Paajanen, Tavi tai Larmi olisi valittu kisoihin ja he olisivat epäonnistuneet, heidän HPK-taustastaan olisi tullut Jaloselle rasite.

”Valmentaja on myös joukkueen silmissä auktoriteetti. Jos alat miehittää sitä niin sanotuilla ”omilla pelaajilla”, se hengenluonti ja joukkueen tiiviys rapistuu sillä hetkellä.”

”Eli tietenkään Jalosta ei voi syyttää pelaajavalinnoista. Nämä ovat tarkkoja asioita, ja minusta Jukka on pelannut tuon pelin ihan fiksusti. Kokenut koutsi jättää omaan piiriinsä kuuluvat marginaalivalinnat pois.”

Päävalmentajana Jalonen on keskittynyt luomaan henkisesti vahvan joukkueen. Juuri siihen perustui HPK:n vahvuus omalla tahollaan.

Tamin työnantajat ovat nyt Euroopassa

Slovakian kisoissa myös tv-yhtiöillä on omat ”MM-joukkueensa”. Tamminen on kuulunut vuosia kommentaattoreidsen vakiokalustoon. Vuonna 2017 MTV3 kuitenkin ilmoitti, ettei yhteistyö jatku.

Tammista ei siis nähdä tänäkään vuonna suomalaisten kotikatsomoissa.

”Työnantajani ovat nyt Euroopassa. Menen paikan päälle ja teen useammalle medialle töitä. Sveitsin ja Ranskan mediat työllistävät”, Tamminen kertoo.

Suomen joukkueessa on tällä kertaa peräti 18 ensikertalaista. Nimekkäät NHL-tähdet ovat joukosta poissa. Konkari odottaa silti onnistumista.

”Iso menestys on erittäin realistinen vaihtoehto. Ja minulle se tarkoittaa, että sieltä tullaan mitali kaulassa pois.”

Yksi syy odotuksiin on siinä, että kisat nauttivat Suomessa aivan erityistä kunnioitusta.

”Suomi ja Ruotsi, sekä tietyssä mittakaavassa Tsekki ja Venäjä: Näissä maissa jääkiekon MM-kisat on todellinen kansanjuhla. Kyseessä on täysin poikkeuksellinen ilmiö”, Juhani Tamminen sanoo.

X