Junioriurheilussa vanhempien tunteet kuumenevat ja käytöstavat unohtuvat – Tutkijat ottivat selvää, miksi kentän laidalla kiehuu yli

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Juniorijalkapallossa tunteet kuohuvat - syynä lienevät isien testosteronit.
© iStock
Jalkapalloisien käytös kentän laidalla herättää usein keskustelua. Isät kun näyttävät joskus ottavan lastensa jalkapallopelin turhankin vakavasti.

Tuoreessa tutkimuksessa on nyt ensimmäistä kertaa katsottu, millaisia hormonaalisia muutoksia omien lasten pelin seuraaminen iseissä tuottaa. Vastaus on, että isät kentän laidalla ovat melkoisessa testosteroni- ja stressihormonimyrskyssä.

Missä roolissa testosteroni pelaa?

Tutkimus liittyy laajempaan pyrkimykseen selvittää testosteronin roolia ihmisen käyttäytymisessä ja tunne-elämässä. Perinteisesti on ajateltu, että testosteroni liittyisi kilpailullisuuteen, seksuaalisuuteen ja aggressioon mutta moni tuore tutkimus on osoittanut, että testosteronin tarina on tätä monimutkaisempi.

Esimerkiksi Bolivian alkuperäisasukkaiden seuranta on osoittanut, että heidän testosteronitasonsa kohoavat paljon korkeammalle fyysistä voimaa vaativissa töissä  – kuten puun kaatamisessa – kuin kilpailutilanteissa.

Toinen mielenkiintoinen havainto on ollut, että miesten testosteronitasoissa tapahtuu pieni, pysyvä lasku sen jälkeen kun heistä tulee isejä. Ilmiö vaikuttaa olevan universaali, eli se ei riipu kulttuurista tai paikallisista olosuhteista.

Reilun pelin salaisuus?

Mielenkiintoinen havainto saatiin myös vuonna 2009 sveitsiläis-brittiläisessä tutkimuksessa, jossa selvitettiin testosteronin vaikutusta reiluun peliin. Siinä tutkimuskohteena olivat naiset, jotka saivat joko testosteronia tai plaseboa, ja jotka sen jälkeen pelasivat peliä.

Testosteronia saaneet naiset pelasivat selvästi reilummin kuin plaseboa saaneet.

Tunteet kuohuvat enemmän isillä, jotka eivät pidä urheilua kovin tärkeänä

Tuore tutkimus jalkapalloiseillä nostaa esiin samoja reilun pelin teemoja kuin sveitsiläis-brittiläinen tutkimus. Siinä havaittiin, että isien testosteroni- ja kortisolitasot nousivat selkeästi pelin mittaan, mutta tämä ei liittynyt siihen, olivatko omat voitolla tai tappiolla, vaan siihen, miten reiluna isät kokivat pelitapahtumat.

Jos tuomari tai toiset pelaajat tekivät jotain, mikä kentän laidalla koettiin epäreiluna, se näkyi nopeasti isien testosteroni- ja kortisolipitoisuuksien nousuna.

Tutkimuksessa osa iseistä seurasi poikiensa ja osa tytärtensä pelaamista. Isien testosteroni kohosi hieman enemmän poikien kuin tyttöjen pelaamista seuratessa.

Odottamaton löytö oli se, että testosteroni ja kortisoli kohosivat enemmän niillä iseillä, joiden mielestä urheilu ei ole kovin tärkeää verrattuna niihin, joiden mielestä urheilu on tärkeää.

X