Juokseva vesi, sähkö, kompostoiva huussi – Kaipaatko mukavuuksia mökille? Nappaa nyt edulliset ja ekologiset vinkit

Mökille saa vaikka astianpesukoneen elämää helpottamaan, mutta ensin tarvitaan sähköä ja juoksevaa vettä. Kaikki remontit eivät ole aina isoja ja kalliita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Mökille saa vaikka astianpesukoneen elämää helpottamaan, mutta ensin tarvitaan sähköä ja juoksevaa vettä. Kaikki remontit eivät ole aina isoja ja kalliita.
Teksti: Katriina Lundelin 

Sähkön ja veden tarve mökillä kannattaisi ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, mutta jo olemassa olevaan mökkiinkin saa virtaa suhteellisen helposti. Kustannukset ja omalle mökille sopivin ratkaisu taas riippuvat omista tarpeista, mökin sijainnista ja ympäröivän luonnon olosuhteista.

Sähköt saa mökille useammalla eri tavalla. Valtakunnan sähköverkkoon liittymällä sähköä saa käytännössä rajattomasti. Siksi se onkin ainut järkevä vaihtoehto, jos mökilläkin kaipaa arkielämän mukavuuksia, kuten useita kodinkoneita ja juoksevaa vettä.

”Sähköverkkoon liittymisen kääntöpuoli on se, että se on suhteellisen kallis investointi, 4 000–8 000 euroa”, kertoo mökkiasiantuntija Jouko Aaltonen Mökkikeskuksesta.

Jos sähköä tarvitsee lähinnä älylaitteiden lataamiseen ja valaisuun, sopivampi ratkaisu voi olla aurinkoenergia. Aurinkokennojen hinnat ovat tulleet alas: yksittäisen kennon hinnat liikkuvat noin tuhannessa eurossa.

”Sähköntarve ratkaisee sen, montako aurinkokennoa pitää asentaa, mutta 3–4 kennoa riittää useimmissa tapauksissa. Niiden akut ovat kehittyneet huimasti. Sillä määrällä voi jo pyörittää esimerkiksi astianpesukonetta, kunhan ei kytke montaa laitetta päälle yhtä aikaa.”

Jos taas mökille haluaa juoksevan veden järvestä tai kaivosta, uppopumpun käyttö vaatii valtakunnan verkkoon liittymistä.

”Akkukäyttöisten uppopumppujen tuottoteho on olematon ja käytettävyys kehno.”

Aurinko- ja tuulisähkö vaihtoehtoina saaritontille

Kaikkiin kohteisiin ei valtakunnan verkkoa edes saa tai kustannukset huitelisivat taivaissa. Esimerkiksi saaritontille, jonne ei ole vedetty valmiiksi maakaapelia, aurinko- ja tuulisähkö voivat olla ainoat järkevät vaihtoehdot.

”Jos mökkiä on vasta rakentamassa, kannattaa ottaa jo suunnitteluvaiheessa mukaan sähkö- ja rakennusalan ammattilainen. Silloin on mahdollista huomioida esimerkiksi ilmansuunnat rakentamisessa niin, että ratkaisu on aurinkosähkön kannalta otollinen”, Jouko Aaltonen sanoo.

Valintoja ohjaavat monella mökkiläisellä nykyään myös ympäristöarvot. Oma aurinkokenno on ekologinen valinta. Toki perinteisellä aggrigaatillakin pärjää, mutta se syö polttoainetta ja on meluisa. Harva jaksaa kuunnella koneen metelöintiä mökkirauhassaan kovin pitkään.

”Hankinnoissa kannattaa käyttää netin vertailusivustoja, niin löytää itselleen sopivan wattimäärän edullisimmin.” 

Lue myös: Aikamoinen juhannus! ”Miesväki oli ilkosillaan lauteilla – änkesin häpeilemättä mukaan”

X