Jussi Hakulinen soitti Joutsenlaulu-hittinsä Seuralle ennen sen julkaisua syksyllä 1984 – Musiikintekijä oli työstänyt kappaletta kaksi vuotta

Yö-yhtyeen alkuperäisjäsenenä ja suurimpien hittien tekijänä tunnettu Jussi Hakulinen, 57, kuoli 9. elokuuta kotonaan Porissa. Vuonna 1984 musiikintekijä soitti Joutsenlaulu-kappaleensa Seuran toimittajalle ennen kappaleen julkaisua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seura haastatteli Jussi Hakulista Rockstop-palstalle lokakuussa 1984. Hakulinen kertoi tehneensä Joutsenlaulu-kappaletta kahden vuoden ajan. ”Se on päätyöni, enkä muuttaisi siitä mitään.”

Yö-yhtyeen alkuperäisjäsenenä ja suurimpien hittien tekijänä tunnettu Jussi Hakulinen, 57, kuoli 9. elokuuta kotonaan Porissa. Vuonna 1984 musiikintekijä soitti Joutsenlaulu-kappaleensa Seuran toimittajalle ennen kappaleen julkaisua.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Jussi Hakulinen muistetaan herkkänä ja kunnianhimoisena laulajana ja lauluntekijänä, joka bändin nuorimpana kantoi vastuullista taakkaa 1980-luvun alkupuolella. Monien elanto oli hänen kappaleistaan kiinni.

Seuran toimittajana tuolloin työskennellyt Anna-Liisa Hämäläinen haastatteli 19-vuotiasta Hakulista treenikämpällä Porissa syksyllä 1984.

Jussi Hakulinen aloitti soittamisen 11-vuotiaana kotona uruilla ja sanoo ymmärtäneensä 13-vuotiaana, että hänestä ei tule muusikkoa, soittajaa, kirjoitti Hämäläinen Seurassa 44/84:

”En esmes osaa nuotteja. En koskaan viitsinyt opetella niitä. Ehkä minulla ei ole tekniikan lahjoja. Ei soittaminen sinänsä tunnu pahalta, ei se tunnu oikeastaan miltään. Mutta jos mä en tekisi ja soittaisi omia piisejä, tuskin soittaisin lainkaan koskettimia tai muutakaan. Mä en ole hyvä muusikko eikä mulla olisi Yössä mitään virkaa, jos en tekisi omia biisejä”, 19-vuotias Hakulinen kuvaili itseään.

Yö ei olisi noussut huipulle ilman Jussi Hakulisen sävellyksiä ja sanoituksia.

”Se tuo paineita sikäli, että mä tiedän, että muiden jätkien elinkeino on musta kiinni. Jos mä en tekis biisejä, ei olisi mitään, mitä soittaa. Ei me kuitenkaan bändin sisällä tästä paljon puhuta. Itse mä olen osani valinnut. Se menee omalla painollaan”, musiikintekijä kertoi Seurassa.

Jussi Hakulinen

Jussi Hakulinen oli porilainen laulaja-lauluntekijä. Hän tuli tunnetuksi Yö-yhtyeen alkuperäisjäsenenä. © FRED OHERT/SKOY

Joutsenlaulu kosketti jo ensikuulemalta

Nykyisin toimittajana ja tietokirjailijana työskentelevä Anna-Liisa Hämäläinen muistelee kohdanneensa Porissa ujon ja vaatimattoman nuoren miehen.

”Hän oli oli herkän oloinen ja fiksu. Haastattelun lopuksi Jussi halusi soittaa vielä julkaisemattoman uuden biisinsä. Äänentoisto ei ollut kummoinen”, Anna-Liisa Hämäläinen kertoo.

Kun Jussi Hakulinen soitti kappaleen toimittajalle ja kuvaajalle, he kuuntelivat sen ihan hiljaa.

”Se oli hyvin kaunis ja surullinen tavalla, joka ei ollut ilmeinen niin nuoren ihmisen mielenmaisemassa – eikä varsinkaan Yö-kontekstissa. Sitten hän kysyi, pidimmekö siitä. No, kyllä! Se kosketti. Kappale oli Joutsenlaulu”,  Anna-Liisa Hämäläinen kertoo.

”Aina kun kuulen Joutsenlaulun, ajattelen laulun tehneen ihmisen, melkein pojan, poikkeuksellista kykyä tunnistaa ja kuvata elämän ja kuoleman rajapintaa.”

Jussi Hakulinen erosi Yö-yhtyeestä vuonna 1985

Jussi Hakulinen erosi Yö-yhtyeestä vuonna 1985, mutta alkoi tehdä myöhemmin taas yhteistyötä ja palasi myös keikoille. Myös 2003 julkaistu hitti Rakkaus on lumivalkoinen on Hakulisen tekemä. Yö-yhtyeen laulaja Olli Lindholm menehtyi helmikuussa 2019.

Lue myös: Hyvää yötä, Olli Lindholm – Näin äidin pojasta kasvoi suomalaisten miesten tunteiden tulkki

Olli Lindholm menehtyi maanantain ja tiistain 11.-12.2. välisenä yönä sairaskohtaukseen. Hän oli 54-vuotias.

Olli Lindholm menehtyi maanantain ja tiistain 11.-12.2. välisenä yönä sairaskohtaukseen. Hän oli 54-vuotias. © Jarmo Wright / Otavamedia

X