Jussi stressaantui Esperin hoivasta niin, että epilepsia riehaantui – Samasta yksiköstä lähtenyt huonon hoidon vuoksi yhdeksän kehitysvammaista nuorta

Pörssiyhtiöiden tuottamien asumispalveluiden ongelmat eivät koske vain vanhuksia. Rovaniemellä kehitysvammaisten vanhemmat ovat jo vuosia taistelleet Esperin asumisyksikön huonoja olosuhteita vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Terhi Vanha joutui ottamaan poikansa Jussi Ilmolan pois Esperin asumispalveluyksiköstä.

Pörssiyhtiöiden tuottamien asumispalveluiden ongelmat eivät koske vain vanhuksia. Rovaniemellä kehitysvammaisten vanhemmat ovat jo vuosia taistelleet Esperin asumisyksikön huonoja olosuhteita vastaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Parikymppinen Jussi oli kolme vuotta sitten innoissaan. Hän oli juuri päässyt muuttamaan Rovaniemen Kevätporttiin, joka on tehostetun palveluasumisen yksikkö kehitysvammaisille.

Jussi on autisti, minkä lisäksi hänellä on epilepsia. Peruskoulua hän oli käynyt osin integroidusti, osin pienryhmässä ja itsenäisesti. Sen jälkeen hän oli opiskellut ja asunut Kolpeneen palvelukeskuksessa Rovaniemellä.

Pienen perheyrityksen pitämän Kasperikodin uudesta rivitalosta eli Kevätportista piti kuitenkin tulla Jussille se ensimmäinen ihan oikea oma koti.

Jussi muutti Kevätporttiin joulukuussa 2015, jolloin rivitalo ei vielä ollut täynnä. Asukkaita 15-paikkaiseen taloon tuli talven mittaan lisää. Se ei tuntunut kuitenkaan häiritsevän Jussia, joka tarvitsee autistina mahdollisimman rauhallisen ympäristön ja samanlaisena toistuvan arjen.

Hän lähti kotoa aina iloisena ”omalle kämpille”.

Perheyritys myi toimintansa Esperi Carelle

Toukokuussa 2016 perheyritys myytiin Esperi Carelle. Asukkaiden vanhemmat saivat tiedotteen kaupoista sähköpostilla.

Tiedotteessa Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni iloitsi, että Esperi jatkaa kasvustrategiaansa ja että kaupan myötä Esperi saa uutta osaamista.

Yrityksensä myynyt Sari Poikajärvi taas vakuutti, että Kasperikodilla ja Esperillä on samat arvot ja tavoitteet, jotka ohjaavat toimintaa jatkossakin.

Ongelmat alkoivat uudessa komennossa kuitenkin välittömästi.

Kaksi päivää töissä ilman tietoa epilepsiasta

Näkyvin seuraus perheyrityksen myynnistä pörssiyhtiö Esperille oli hoitajien jatkuva vaihtuminen.

”Jo kesällä se paikka oli aivan sekaisin. Siellä niin paljon vaihtui hoitajat, että en ehtinyt edes kaikkia nähdä, vaikka niin useasti kävin”, kertoo Jussin äiti Terhi Vanha.

Yhdessä vanhemmille järjestetyssä tilaisuudessa selvisi, että Kevätportista lähti ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana ainakin viisitoista hoitajaa.

Terhi Vanha on laskenut muiden vanhempien kanssa, että kesäkuun 2016 jälkeen Kevätportista on lähtenyt yhteensä 24 hoitajaa – siis kahdessa ja puolessa vuodessa yksiköstä, jonka mitoitus on yhteensä 12 hoitajaa.

Vanhan mukaan uudet hoitajat perehdytettiin huonosti, sijaisia ei lainkaan. Hän on saanut myöhemmin viestejä Kevätportin palveluksesta lähteneiltä. He ovat kertoneet pelänneensä, mitä töissä tapahtuu, kun opastus on ollut niin puutteellista.

”Yksi laittoi juuri mulle viestiä, että hän ehti olla kaksi päivää töissä, ennen kuin joku kertoi, että Jussilla on epilepsia.”

Ambulanssi tilattiin Jussille 43 kertaa

Vanhemmat huolestuivat tilanteesta nopeasti, ja jo tammikuussa 2017 järjestettiin ensimmäinen palaveri Esperin sekä toimintaa valvovan Rovaniemen kaupungin kanssa ongelmien selvittämiseksi.

Samoihin aikoihin Jussin epilepsia paheni.

Jussille jouduttiin tilaamaan kohtauksen vuoksi ambulanssi 43 kertaa viiden kuukauden aikana, ja hän oli usein sairaalassa.

Useampi Jussia hoitanut lääkäri piti sairauden pahenemisen syynä stressiä. Terhi Vanhan mielestä stressi johtui muun muassa hoitajien jatkuvan vaihtumisen aiheuttamasta turvattomuudesta.

”Autistiselle ihmiselle on tärkeää, että arki on ennakoitavaa ja strukturoitua”, Vanha toteaa.

Kevätportin asukkaiden äidit kertoivat ongelmista myös julkisuuteen. Vanha oli haastateltavana Ylen Flinkkilä & Tastula –ohjelmassa, mistä oli seurauksena lähinnä Kevätportin hoitajien silmätikuksi joutuminen.

”En haluaisi sanoa, että mitäs minä sanoin, mutta sanon silti. Vuosi sitten kysyin blogissani, että odotetaanko täällä, että joku kuolee huonon hoidon ja laiminlyöntien vuoksi. Ja niinhän siinä kävi, ihan tarkalleen. Tästä asiasta ei puhuisi edelleenkään kukaan, jos se vanhus olisi yhä hengissä.”

Vanha viittaa Helsingin Sanomien uutiseen, jonka mukaan vanhuksen epäillään kuolleen laiminlyöntien vuoksi Kristiinankaupungissa Esperin hoivakodissa, jonka toiminnan Valvira joutui keskeyttämään viime viikolla.

Blogiteksti lähti Niinistölle ja Sipilälle

Epilepsian pahenemisen vuoksi Jussi joutui syksyllä 2017 tutkimuksiin Kuopioon KYS:in epilepsiakeskukseen ja vietti aikaa neurologisella osastolla.

Terhi Vanha onnistui epilepsiatilanteen vuoksi saamaan pojalleen omahoitajan, joka palkattiin Jussin kotikunnan Pellon rahoilla Kevätporttiin.

”Se oli Pellon kunnalta hieno juttu, mutta eiväthän he pystyneet sitä valvomaan.”

Vanhan mukaan omahoitaja ei tosiasiallisesti hoitanut vain Jussia tämän valveillaoloaikana, kuten olisi pitänyt. Hän aikoo tehdä Pellon kunnalle selvityspyynnön siitä, kuinka paljon kunta maksoi Esperille hoidosta, jota ei toteutettu.

Vanha on kahden muun äidin sekä lakiasiaintoimisto Kumpuvuoren kanssa tehnyt Valviralle kantelun Kevätportin toiminnasta jo vuosi sitten. Lisäksi hän on tehnyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle ja lähettänyt vuosi sitten helmikuussa kirjoittamansa blogitekstin presidentti Sauli Niinistölle, pääministeri Juha Sipilälle ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

”Minulle on vastattu ystävällisesti, mutta asiaan ei ole tartuttu. Nythän se on sitten monen vaaliteema.”

”Vanhemmilla on erilaiset odotukset ja nämä ovat näkemyseroja”

Rovaniemen kaupunki teki saamiensa yhteydenottojen perusteella selvityspyynnön Esperille keväällä 2017, ja Kevätportin toimintaa on seurattu sen jälkeen. Yhteisiä palavereita vanhempien kanssa pidettiin toistakymmentä. Terhi Vanhan mielestä kaupunki ei kuitenkaan puuttunut ongelmiin riittävästi.

”Meille sanottiin koko ajan, että vanhemmilla on erilaiset odotukset ja nämä ovat näkemyseroja.”

Rovaniemen kaupungin vs. palvelualuepäällikkö Marjut Eskelinen sanoi viimeksi tällä viikolla Lapin Kansassa, ettei kaupunki ole laiminlyönyt Kevätportin valvontaa, ja toiminnasta ei ole löytynyt moitittavaa.

Pelkkinä näkemyseroina ei voi kuitenkaan pitää esimerkiksi virheitä lääkkeiden antamisessa, joita on sattunut Jussinkin kohdalle useita. Kerran Jussi oli kolme päivää kokonaan ilman epilepsialääkkeitään, ja kerran hänellä oli kotiin tullessa mukana väärät, toisen asukkaan lääkkeet.

”Kevätportti ei ole kenenkään koti vaan asumisyksikkö”

Terhi Vanha uskoo, että lääkevirheet ovat stressin lisäksi pahentaneet Jussin epilepsiaa. Vanha kuitenkin odotti pitkään, että tilanne Kevätportissa paranisi – liian pitkään, hän ajattelee nyt.

Viimeinen pisara oli Rovaniemen kaupungin ja Esperin kanssa pidetty palaveri vuosi sitten.

”Silloinen Esperin aluejohtaja sanoi mulle, että Kevätportti ei ole kenenkään koti vaan asumisyksikkö. Olen sitä hirveästi korostanut, että sitä on mainostettu kotina, ja kotihan se näille ihmisille piti olla. Silloin päätin, että otan Jussin pois sieltä, koska hänellä täytyy olla koti eikä mikään yksikkö.”

Siinä vaiheessa Vanha oli jo itsekin täysin uupunut tilanteeseen. Hänellä oli vaikeaa myös taloudellisesti, sillä Jussi epilepsian pahennuttua free lance -toimittajana työskentelevä Vanha oli joutunut jatkuvasti perumaan sovittuja töitään.

Pahinta oli kuitenkin seurata Jussin pahoinvointia.

”Vuosi 2017 oli ollut kokonaisuudessaan tosi rankka. Jussi oli niin stressaantunut, että esimerkiksi hänen vaatteitaan ei voinut pitää oman huoneen kaapissa. Hän repi ne kaikki paljain käsin. Siinä täytyy käyttää aika paljon voimaa, että revit vaikka collegepuseron kahtia. Jussi oli niin ahdistunut.”

Jussi muutti takaisin kotiin viime kesänä. Hän ei ole ainoa huonon hoidon vuoksi Kevätportista lähtenyt asukas. Terhi Vanha ei ole itse enää Kevätportin vanhempien keskusteluryhmissä, mutta saamansa tiedon mukaan lähtijöitä on yhteensä yhdeksän, ja syynä on ollut nimenomaan hoidon taso.

”Toivon, että myyjä on katunut sitä kauppaa”

Terhi Vanhan mielestä hänen poikansa asumisessa ja hoidossa ilmenneet ongelmat eivät ole yksittäisiä asioita, vaan seurausta voiton tavoittelun läpäisemästä toimintakulttuurista.

”Koko Esperin konsepti on ongelma. Kun toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi, hän pyysi anteeksi työntekijöiltä sitä, että ei ole kuunneltu heidän hiljaisia viestejään. Minua järkytti ja suretti, että hän ei pyytänyt anteeksi asukkailta, hänen asiakkailtaan. Siinä tiivistyy se, että Esperille nämä ihmiset ovat vain tuotteita eivätkä ihmisiä.”

Vanha sanoo olevansa pettynyt myös aiempaan yrittäjään, joka myi perheyrityksensä isolle toimijalle. Hän ei vastusta kilpailua ja toteaa, että yrittäjällä on tietysti oikeus myymiseen, mutta asiakkaat tulevat siinä ikään kuin myydyiksi tahtomattaan.

”Asiakkaat ja palvelusopimukset ovat valmiina. Pitäisi kysyä, haluavatko ihmiset olla osa kauppoja, jo ennen myyntiä.”

Kasperikodin Esperille myynyt Sari Poikajärvi oli kauppoja seuraavana vuonna Lapin verokuningatar, maakunnan toiseksi suurituloisin.

”Itse olin sinä vuonna vitosella tankannut Volvoa, ettei tankki kuivu. En ole hirveästi ihmisille mistään kateellinen, mutta kyllä siinä kieltämättä tuli sanottua, että perkele. Toivon, että hän on katunut sitä kauppaa.”

Jussi asuu nyt kotona ja haaveilee opiskelemisesta. Terhi Vanha toimii poikansa henkilökohtaisena avustajana.

Jussi asuu nyt kotona ja haaveilee opiskelemisesta. Terhi Vanha toimii poikansa henkilökohtaisena avustajana. © Terhi Vanha

”Kerro, ettei kukaan laita omaa poikaa enää sinne”

Jussin vointi on kesän jälkeen tasaantunut kotioloissa. Hän käy päivisin työpajalla ja haaveilee opiskelusta. Terhi Vanha työskentelee toistaiseksi poikansa henkilökohtaisena avustajana.

Nuorelle miehelle olisi ollut tärkeää päästä itsenäistymään, ja nyt hän kokee epäonnistuneensa siinä. On iso kynnys lähteä yrittämään omillaan asumista uudelleen, eikä Jussi halua tällä hetkellä muuttaa kotoaan.

Vanha ei myöskään aio laittaa poikaansa enää mihinkään palvelukotiin tietämättä varmasti, että hoito on kunnollista.

Seura sai Terhi Vanhan välityksellä terveiset myös Jussilta itseltään. Kirjoitustaulun ja tabletin avulla kommunikoiva Jussi kirjoitti Esperin Kevätportissa asumisestaan näin:

”Kerro ettei kukaan laita omaa poikaa enää sinne. Elämä oli niin kaoottista, että ei vaikuttanut elää.”

X