Jyrki Katainen katosi Brysseliin kesken pääministerikautensa. Mitä hän siellä tekee?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jyrki Katainen piipahti Brysselistä Bruggessa, jossa hän puhui opiskelijoille Euroopan tulevaisuudesta. © Juha Roininen
Jyrki Katainen katosi Brysseliin kesken pääministerikautensa. Mitä hän siellä tekee, kun EU natisee liitoksissaan? Miksi hänelle veikataan EU:ssa huippuvirkaa, vaikka hän ei pyri mihinkään?

Jyrki Kataisen brittiläisellä työtoverilla oli niin paha olo, että Katainen vei hänet oluelle.

Oli viime kesäkuu, ja britit olivat äänestäneet itsensä ulos EU:sta. Olut ja kahden tunnin keskustelu helpottivat, vaikka kumpikin tiesi, ettei EU enää ole entisensä. Pari viikkoa sitten britit lähettivät virallisen erokirjeen Brysseliin, vaikka ei sitä kaupungissa vielä mistään huomaa: EU-liput liehuvat tangoissa, ja EU-rakennukset seisovat tanakasti paikoillaan.

Käydäänpä katsomassa, mitä niissä tapahtuu, ja mitä tekee EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, 45.

On maanantaiaamu kello 9.15. Jättiläismäisen komissiorakennuksen kymmenennessä kerroksessa Kataisen 16-henkinen kabinetti kokoontuu pitkän pöydän ympärille.

”Huomenta kaikille, pelasiko joku viikonloppuna tennistä?” Katainen kysyy pöydän päässä.

Muutama nyökkäys. On hiljaista, kellon raksutus kuuluu seinällä.

”No nyt sitten asiaan. Mitäs meillä onkaan tällä viikolla?”

Katainen menee – aina kun mahdollista – heti asiaan. Hänet tunnetaankin Brysselissä miehenä, joka keskittyy siihen, mitä tekee ja vie projektinsa loppuun. Toisin kävi Suomessa. Kolme vuotta sitten hän ilmoitti, ettei enää ryhdy kokoomuksen puheenjohtajaksi, ja sen seurauksena hän jättää myös pääministerin tehtävät. Kymmenen vuotta kokoomuksen puheenjohtajana riitti, samoin kolme vuotta pääministerinä. Urho Kekkosen jälkeisenä aikana yksikään pääministeri ei ole jättänyt paikkaansa kesken ensimmäisen kauden.

Vaikka Kataisen lähtö oli uutispommi, tv-uutisten katsojat olivat huomanneet nuoren pääministerin, Jyrki-boyn, kasvoilla väsymyksen.

”Tunsin hirveän vahvasti, että en enää pystynyt uudistumaan kokoomuksen puheenjohtajana. Jos olisin jatkanut, tehtävässä olisi pitänyt varautua olemaan ainakin neljä vuotta ja olla halukas myös jatkamaan pääministerinä. Minusta ei olisi irronnut enää mitään, takki oli niin tyhjä kuin olla voi.”

Vaikka britit lähtevät EU:sta, liput liehuvat Brysselissä entiseen malliin.  © Juha Roininen

Stressi on vähentynyt

Nyt maanantaiaamuna Katainen näyttää levänneeltä. Hän on pelannut perheen kanssa viikonloppuna tennistä ja laittanut ruokaa kotonaan, kahdeksan kilometrin päässä Brysselistä.

Hän on kierrellyt torilla, ostanut kukkia ja pientuottajien herkkuja. Hän tietää, mistä voi ostaa hyvää sianlihaa. Siitä hän aikoo aikoo valmistaa vanhan ajan läskisoosia, jota hän tarjoaa ystävilleen, kun he juhlivat 100-vuotiasta Suomea. Katainen rakastaa kokkaamista.

”Stressitaso on nyt kyllä matalampi kuin pääministerin työssä, vaikka työtunteja on yhtä paljon kuin ennenkin”, Katainen kertoo.

”Teinkin entisessä elämässäni päätöksen, että jos satuin olemaan viikonloppuna kotona, en lukenut lehtiä. Jos luki uutisia, oli riski, että koko viikonloppu meni pilalle, kun poliittinen kilpailija oli sanonut jotakin ärsyttävää.”

Työ on nykyisin myös rajatumpaa.

”Pääministeri päättää isoista ja pienistä asioista, voimien jakaminen hyvin eritasoisiin asioihin stressaa. EU-tasolla yritetään välttää puhumasta pienistä asioista. Se ei tarkoita, että ne olisivat vähäpätöisiä, mutta skaala on rajatumpi ja suurempi.”

Katainen vastaa Euroopan komissiossa työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä. Komission työ vaikuttaa suoraan noin puolen miljardin eurooppalaisen elämään. Ei ihme, että siitä maksetaan mukavasti, Kataisen kuukausipalkka on 28 875 euroa eli kaksi kertaa enemmän kuin pääministerin tienestit.

”Työstäni puuttuu nyt myös henkilökohtainen julkisuus. Nimi voidaan mainita joka päivä jossakin eurooppalaisessa mediassa, mutta julkisuuden sisältö on asiaa.”

No mennään sitten asiaan. Parin seuraavan päivän ohjelmassa on muun muassa Euroopan parlamentin valiokuntien kokouksia, joissa käsitellään ekosuunnitteludirektiiviä, Euroopan investointiohjelman jatkoa ja EU:n puolustusta.

On myös työillallisia Italian valtiovarainministerin ja Portugalin presidentin kanssa. Erityisesti yksi tapahtuma saa Kataisen säihkymään. Hänet on kutsuttu seuraavana päivänä, tiistaina, Bruggeen, College on Europeen puhumaan EU:n tulevaisuudesta.

Kabinetin kokous päättyy, ja Katainen kävelee työhuoneeseensa. Hän odottaa vieraita Suomesta. Tällä kertaa vuorossa on MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

 Tyttärien piirrokset piristävät Jyrki Kataisen työhuonetta. © Juha Roininen

Työhuone on tilava, ikkunasta näkyy pitkälle yli kattojen.

”Monet sanovat, että huone on hyvin skandinaavinen, pelkistetty. Pitäisi varmaan lainata Suomesta taidetta, tosin onhan täällä tällaista taidetta”, Katainen sanoo ja näyttää seinältä tyttäriensä, nyt 11- ja 7-vuotiaiden, piirroksia.

Sihteeri ilmoittaa, että Marttila on saapunut. Työhuoneen ovi sulkeutuu.

Päivät kuluvat kokouksesta toiseen juoksemiseen. Portaiden käyttö pitää yllä kuntoa.  © Juha Roininen

Vanhat kamut koolla

Euroopan parlamentin rakennus sijaitsee lähellä komissiota. Edustalla kukkivat magnoliat. Autonkuljettaja tuo Kataisen parlamenttiin. Luvassa on lounas iloisessa seurassa, sillä europarlamentaarikko Henna Virkkunen on kutsunut lounaalle 2007 eduskuntaan valittuja kokoomuskansanedustajia, niin kutsutun 007-seuran. Ravintolassa ovat jo paikalla Sampsa Kataja, Eero Lehti, Arja Karhuvaara, Anne-Mari Virolainen.

Virkkunen oli Kataisen hallituksessa hallinto- ja kuntaministeri. Nyt yhteistyö jatkuu siten, että Kataisen Mervi-vaimo on ollut Virkkusen poliittinen avustaja pari vuotta. Hän tosin lopettaa tehtävässä toukokuun alussa keskittyäkseen väitöskirjaansa.

Virkkunen toivottaa lounasvieraat tervetulleiksi appelsiinituoremehulla, viinit nautitaan lounaan kanssa. Sitten ovi sulkeutuu.

”Oli oikein kiva lounas, parannettiin maailmaa. Harvoin tällaisiin on enää aikaa”, Katainen kertoo pari tuntia myöhemmin kävellessään parlamentin käytävällä ympäristön-, kansanterveyden ja elintarviketeollisuuden valiokuntaan. Siellä keskustellaan ekosuunnittelusta, joka liittyy kiertotalouteen ja on yksi EU:n megatrendeistä.

”Jos tämänkin kaikki osat olisivat kierrätyskelpoisia, mitä säästöä syntyisikään!” Katainen huudahtaa ja vetää kännykän taskustaan.

”Nyt EU:ssa mietitään uudenlaisia liiketoimintamalleja, että materiaalit pysyisivät kierrossa mahdollisimman pitkään ja jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Onhan se mahtavaa, kun tällaisen idean saa puskettua läpi Euroopan”, Katainen innostuu.

Seuraavaksi hän rientää Euroopan parlamentin aluekehitysvaliokunnan kokoukseen, jossa käsitellään investointiohjelman jatkoa. Katainen kertoo valiokunnalle kiertäneensä eri puolilla Eurooppaa levittämässä sanaa pankeille ja muille asiantuntijoille, että nyt olisi tukea tarjolla. Romaniassa hänelle sanottiin, ettei investoinneille ole tarvetta.

Romanian europarlamentaarikko vastaa, että hän oli tavannut johtajan yhdestä Romanian suurimmista pankeista, eikä tämä ollut koskaan kuullutkaan investointiohjelmasta.

Kataiselta ei työ lopu, viestiä täytyy viedä edelleenkin.

 

 Jyrki Katainen ja kabinettipäälliikkö Juho Romakkaniemi miettivät puolustusyhteistyön strategiaa.  © Juha Roininen

Viikko alkaa kabinetin kokouksella, jossa mennään – varsin epäsavolaisesti – suoraan asiaan.   © Juha Roininen

Nopeaa puolustusta

”Sori, ollaan eksytty”, Kataisen kabinetin jäsen, viestintävastaava Antti Timonen sanoo. Hän yrittää etsiä tietä autotalliin, josta minibussin on tarkoitus lähteä kello 12.30 Bruggeen, College of Europeen.

On tiistai, ja ollaan Euroopan neuvoston uudisrakennuksessa. Kiihkeiden puhelinsoittojen jälkeen auto löytyy pihalta.

Katainen saapuu puoli tuntia myöhässä, sillä tapaaminen Japanin pääministeri Shinzo Aben kanssa venähti. Aiheena oli Euroopan ja Japanin välinen vapaakauppa.

”Jos se saataisiin läpi, sillä olisi merkittävä vaikutus Euroopan työllisyyteen. Neuvottelut ovat loppuvaiheessa, jäljellä ovat vaikeimmat asiat. ”

Timonen on ostanut Kataiselle muhkean juustosämpylän ja pullon kivennäisvettä lounaaksi. Katainen oli aloittanut päivänsä kello kahdeksan työaamiaisella hotellin neuvotteluhuoneessa.

Hän tapasi keskustaoikeistolaisen EPP-puolueen valtiovarainministereitä kertoakseen heille EU:n puolustusyhteistyön syventämisestä, jota hän on valmistelee yhdessä unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa.

Aamupäivällä hän keskusteli vanhan hyvän tuttunsa, Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen. Hänen kanssaan riitti 15 minuuttia, koska myös Schäuble menee heti asiaan.

Euroopan puolustusyhteistyön syventämisen tahti on lyönyt ällikällä Kataisenkin. Hänen aikanaan yksikään asia ei ole EU:ssa edennyt yhtä rivakasti.

”Jäsenmailta tuli komissiolle toive marraskuussa, ja jo kesäkuussa on tarkoitus esitellä komission suunnitelmat EU-maiden johtajille. Yhteistyötä vauhdittavat Venäjän arvaamattomuus ja terrorismi sekä se, ettei Euroopan puolustusta voi laskea pelkän Naton varaan.”

Minibussi ajaa läpi vehreän Itä-Flanderin. Katainen kertoo, että College of Europen rehtori oli professorina Leicesterin yliopistossa Isossa-Britanniassa silloin, kun hän itse opiskeli siellä.

”Vanhemmillani ei olisi koskaan ollut varaa lähettää minua ulkomaille opiskelemaan, mutta Erasmus-vaihto, EU:n koulutusohjelma, mahdollisti sen. Kun tulin tänne komissioon, sanoin, että yritän maksaa sitä takaisin esimerkiksi osallistumalla opiskelijoiden kanssa keskusteluun.

Vanhat tutut kohtaavat 007-seurassa. Henna Virkkunen on kutsunut lounaalle puolue-tovereitaan. © Juha Roininen

Rakkauden talossa

Ei ehkä uskoisi, mutta Brexitin jälkeen EU:n kannatus on hitusen noussut. Kannatus on suurempi kuin kaksi ja puoli vuotta sitten, jolloin Jyrki Katainen aloitti työnsä EU:ssa.

”Silloin talouskriisi oli murentanut EU-maiden sisäistä luottamusta. Ministerit ja hallitukset nälvivät EU:ta, vaikka itse ovat EU:n ydintä. Brexit säikäytti, nyt on tapahtunut jonkin sortin herääminen. Minulla on hyvä fiilis siitä, että kansalaiset ja kansalaisten rohkaisemina useammat hallitukset ja eduskunnat ovat alkaneet ottaa omistajuutta yhteisestä Euroopasta. ”

Minibussi kaartaa idyllisen Bruggen kaupungin kanaalinrantaa ja ajaa College of Europen pihaan, jossa nuoripari suutelee intohimoisesti. Täältä Alexander Stubbkin löysi vaimonsa. Opinahjoa kutsutaankin rakkauden taloksi.

Salillinen innokkaita opiskelijoita kyselee Kataiselta, mitä hän tekisi, jos olisi EU:n diktaattori tai miksi EU ei puutu kansallisiin keskusteluihin. Opiskelijat ovat niin intomielisiä, että kyynikkokin alkaa miettiä, onko EU:lla on ehkä sittenkin tulevaisuus.

Katainen näyttää onnistuneen Brysselissä paremmin kuin pääministerinä. Hänestä on veikkailtu jopa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin seuraajaa. Se olisi huippuvirka. Kun Juncker ilmoitti helmikuussa, ettei enää jatka komission puheenjohtajana seuraavaa kautta, italialainen lehti uutisoi, että Juncker eroaa jo maaliskuussa, ja Katainen on hänen seuraajansa. Kataisen esikunta kiisti heti uutisen.

”Hei, nyt hymyä”, kabinetin italialainen jäsen Filomena Chirico ohjeistaa virkaveljeään Antti Timosta ja pomoaan Jyrki Kataista. © Juha Roininen

Jyrki Katainen on vaatimaton ja ujo

EU-asioista kirjoittavan Politico-lehden poliittinen kommentaattori Ryan Heath rankkaa Kataisen korkealle ja pitää hänen mahdollisuuksiaan Junckerin seuraajana hyvinä.

”Kataisen paras ominaisuus on se, että hän keskittyy siihen, mitä tekee eikä jätä tärkeitä tehtäviä kesken. Hän on myös onnistunut hyvin vetäessään investointiohjelmaa.”

”Jos jossakin olisi parantamisen varaa, se olisi hänen tapansa kommunikoida. Hän on hyvin vaatimaton, jopa ujo. Tavallisesti poliitikot ovat hyvin ulospäin suuntautuneita. Tässä on monta puolta: EU tarvitsee nöyryyttä, ettei se ärsytä kansalaisia tai euroskeptikkoja, mutta toisaalta ihmiset odottavat, että poliitikot olisivat jollakin tapaa inspiroivia.”

Jyrki Kataisen mielestä Bruggen kaupunki on yksi Belgian idyllisimmistä. ”Täällä on paljon pikkupuoteja, joista löytyy vaikka mitä.” © Juha Roininen

Viimekesäisessä Politico-lehden kyselyssä, jossa haastateltiin yli 20:ta EU-vaikuttajaa, Jyrki Katainen arvioitiin kuudenneksi vaikutusvaltaisimmaksi komission 28:sta jäsenestä.

Mitä Katainen aikoo tehdä, kun hänen pestinsä päättyy 2,5 vuoden kuluttua?

”Minulla ei ole minkäänlaisia suunnitelmia. Nyt ihmiset ajattelevat, että näin mä aina sanon”, Jyrki Katainen sanoo.

”Jos pitäisi veikata, voisin alkaa tehdä jotakin ihan muuta. Se voisi olla jotakin yksityisellä sektorilla, mutta minua kiinnostaa moni asia: kansainvälisyys, kansainvälinen talous, tai ehkä jotakin Suomesta, mutta vastauksia ei ole. Juuri nyt en pyri mihinkään.”

Nykyisessä elämässä ei ole valittamista, tai vain jotain hyvin pientä.

”Olen perjantai-iltaisin yleensä kivalla tavalla väsynyt. Avaan oluttölkin ja ajattelen, että nyt laitan saunan päälle, mutta muistan, ettei meillä olekaan saunaa. Siihen on vaikea tottua.”

Lue myös:

Kova väite: pääministeri Jyrki Kataisella salattu päämäärä Suomen EU-neuvottelijana

X