Kaari Utrion mielestä on paras epäillä kaikkea: ”Me järkevät tolkun ihmiset voimme olla kammottavan väärässä ihan kaikessa”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kaari Utrio on kirjailija.
"Ei ole mitään, mitä ihminen ei olisi valmis uskomaan todeksi ilman todistuksen häivää, jos se hänelle sopii", kirjoittaa Kaari Utrio Seuran kolumnissa.

Jäämeri lainehtii vapaana Grönlannin pohjoispuolella. Tuhkarokkoa on Euroopassa yhä enemmän. Venezuelan presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkankorotuksen. Yhdysvallat sanoutuu irti Pariisin ilmastosopimuksesta.

Pankkiiriliike Aalto erikoistuu kauppaamaan monimutkaisia ja riskialttiita sijoitustuotteita ikäihmisille. Ruotsin vaalien ääntenlaskenta vie neljä päivää. Australia peruu päästörajoitukset.
Yhdysvaltain senaatti päättää, että lehdistö ei ole kansan vihollinen. Saudi-Arabia murhaa ja paloittelee toimittajan konsulaatissaan.

Lupa- ja valvontaviraston nimeksi tulee Luova. Yhdysvaltain presidentti on esiteinin henkisellä tasolla.

Meitä varoitellaan jatkuvasti valeuutisista. Miten pieni ihminen voi erottaa toden valheesta, kun kunniallinenkin lehdistö pursuu myssyttömiä juttuja?

Mitään uutta ei valeuutisissa toki ole. Yhteiskuntia on aina hallittu puhumalla palturia.

Rooman keisari oli jumala. Paavi on luojan sijainen maan päällä. Jumala loi maailman muutama vuosituhat sitten. Juutalaiset rappeuttivat Saksan valtion. Sosialismi toi maailmaan tasa-arvon.

Uskonnot ja ideologiat tuottavat massoittain tarustoa, jota tarjotaan tietona. Miljoonat ja miljoonat ihmiset uskovat kommunismiin, enkeleihin, nationalismiin, paholaisiin tai globalisaatioon.

Tiede on hoiperrellut siinä missä ideologiat. Maa on litteä. Planeetat kiertävät maata. Taivaassa on monta kerrosta. Miasma aiheuttaa taudit. Merissä asuu hirviöitä.

Ei ole mitään, mitä ihminen ei olisi valmis uskomaan todeksi ilman todistuksen häivää, jos se hänelle sopii.

Minulle sopii vertaisarvioitu tieteellinen tutkimus ja pääosin perinteinen valtamedia. Mutta voinhan erehtyäkin.
En ole koskaan käynyt Australiassa. Silti uskon, että se on siellä. Tiede kertoo siitä. Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat käyneet Australiassa.

Toisaalta keskiajan maailmassa eli joukoittain ihmisiä, jotka olivat kokeneet ihmeen. Kirkko, ajan henkistä valtaa pitävä auktoriteetti, tarkisti ihmeet ja hyväksyi suuren osan niistä.

Ehkä on paras epäillä kaikkea. Me järkevät tolkun ihmiset voimme olla kammottavan väärässä ihan kaikessa.

Saksalainen energiayhtiö haluaa hakata ikimetsää laajentaakseen Euroopan suurinta ruskohiilen avolouhosta. Ei mitenkään voi olla totta, vuonna 2018. Mutta on.

Kaari Utrio on kirjailija.

X