Kadonneen koiran etsiminen vaatii ripeitä toimia ja nokkeluutta: Sytytä grilli ja tee ilmoitus etsintäsivustolle!

Netin etsintäsivustoilta löytyy yhä useammin apua, kun karannutta lemmikkiä etsitään. Tuttuja tuoksuja kannattaa myös kokeilla!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmoita kadonneesta lemmikistä myös lähimpään löytöeläintarhaan.

Netin etsintäsivustoilta löytyy yhä useammin apua, kun karannutta lemmikkiä etsitään. Tuttuja tuoksuja kannattaa myös kokeilla!
(Päivitetty: )
Teksti: Ville Vanhala

Karkurit fi-lemmikkienetsintäsivustolla haetaan tällä hetkellä noin 150 karkuteillä olevaa koiraa. Kissoja sivustolla on haussa noin 500. Kun yksi löytyy, joku muu karkaa. Kadonneiden kissojen määrä nousee kesää kohti.

Kun lemmikki katoaa, siitä kannattaa laittaa heti ilmoitus jollekin etsintäsivustolle. Kadonneesta on syytä ilmoittaa myös lähimpään löytöeläintarhaan.

Karkurista jaettavissa ilmoituksissa tulee olla kuva, lemmikin selkeät tuntomerkit ja puhelinnumero yhteydenottoa varten.

Lemmikin nimeä ja katoamisosoitetta ei laiteta ilmoituksiin.

”Karanneesta lemmikistä saatuja havaintoja ei kannata postata internettiin, koska niinkin on käynyt, että auttamishaluiset ihmiset ovat menneet havaintopaikalle koirineen ja karkulainen lähtenyt muualle”, kertoo Karkurit.fi-sivuston ylläpitäjä Maija Ankkuri.

Tutun hajun houkutus – jätä katoamispaikalle vaate

Kun huomaa koiran kadonneeksi, katoamispaikalle jätetään omistajalle tuoksuva vaate.

”Ennen tutka-aikaa metsästäjät jättivät palaamatta jääneen koiran lähtöpaikkaan jopa reppunsa. Koira löytyi aamulla repun päältä makaamasta”, Maija Ankkuri tietää.

Karannutta kissaa voi houkutella karkaamispaikalle kissan omalla hiekkalaatikolla.

”Ellei kissa ole liian kaukana tai lukkojen takana, se lähtee kiireen vilkkaa hiekkalaatikolle vahtimaan, ettei haju vedä paikalle petoja.  Varovaisuus kulkee geeneissä sen esi-isän villikissa-ajoilta.”

Herkut toimivat syötteinä kissa- ja koiraloukuissa, ja grillatun makkaran tuoksu kutsuu nälkäistä koiraa takaisin karkaamispaikalle.

Kissaa voidaan houkutella vaikka kalaa keittämällä.

”Karanneelle kissalle tai koiralle voidaan tehdä myös hajujälkiä öljytonnikalalla, jota vedetään sukkahousuissa havaintopaikalta karkaamispaikalle.”

Kadonneen koiran etsiminen vaatii ripeitä toimia ja nokkeluutta. © iStock

Mikrosirutettu lemmikki löytyy oikeaan kotiin

Kasvattaja mikorosiruttaa Suomen Kennelliittoon rekisteröitävät koiranpennut. Nykyään myös rotukissat kantavat mikrosirua. Kissojen mikrosirurekisteriä ylläpitää sekä Kissaliitto että Turvasiru.

Mikrosirutettu lemmikki kirjataan vain yhteen sirurekisteriin. Kun sirutettu lemmikki vaihtaa kotia, tehdään sirurekisteriin omistajanvaihdos. Jos lemmikki karkaa, löytäjä voi halutessaan käydä luetuttamassa eläimen mikrosirun lähimmällä eläinlääkärillä.

”Valitettavasti läheskään kaikilla karkureilla ei ole mikrosirua eikä kaikissa löytöeläinten talteenottopaikoissa ole sirunlukijaa”, Maija Ankkuri sanoo.

X