Työpsykologi Eeva-Marja Lee sovittelee työssään New Yorkissa kahtiajakautuneen kansan arkea: ”Työt täytyy saada tehtyä myös erilaisten ihmisten kanssa”

Kun poliittinen ilmapiiri kuormittaa tavallista elämää, henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Kahtiajakautuneessa Yhdysvalloissa rakenteiden horjuminen ja niiden kyseenalaistaminen on luonut epävarmuuden ilmapiirin, joka näkyy myös työpaikoilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Vaikka vaalit ovat vihdoin ohi, poliittinen kahtiajakoisuus herättää yhä syvää huolta kansan keskuudessa", New Yorkissa työskentelevä työpsykologi Eeva-Marja Lee sanoo.

Kun poliittinen ilmapiiri kuormittaa tavallista elämää, henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Kahtiajakautuneessa Yhdysvalloissa rakenteiden horjuminen ja niiden kyseenalaistaminen on luonut epävarmuuden ilmapiirin, joka näkyy myös työpaikoilla.
Teksti:
Anastasia Ranta

”Ihmiset ovat uupuneita, elämänhallinta on haastavaa. He ovat huolissaan siitä, pystyykö yhteiskunta tukemaan paletin kasassa pysymisessä. Kuormittavuus voi näkyä myös työn tehokkuudessa”, sanoo työpsykologi Eeva-Marja Lee, joka työskentelee työyhteisön kehittäjänä teknologiayrityksessä demokraattienemmistöisessä New Yorkissa.

Kahtiajakautunut kansa

Presidentinvaalien aikaan Eeva-Marja Leen työyhteisön jäsenet kannustivat toisiaan äänestämään ja ryhtymään vaalityöhön. Vaalit kuormittivat amerikkalaisia työntekijöitä, työpsykologi jakoi ohjeita jaksamiseen myös vaalipäivänä. Vaikka vaalit ovat vihdoin ohi, poliittinen kahtiajakoisuus herättää yhä syvää huolta kansan keskuudessa.

Yhdysvalloissa politiikka ei ole yhtä iso tabu kuin ennen, mutta äänestyskantaa ei vieläkään kerrota työpaikalla julkisesti.

Eeva-Marja Lee näkee tässä myös hyvää:

”On ehkä hyvä, ettei tiedä ketä työkaveri äänestää. Ei ole hyvä lähtökohta, että ihminen nähdään vain aatteensa kautta. Esimerkiksi kaikkia Trumpin äänestäjiä ei voi pitää samanlaisina.”

Ihmisen määrittely mielipiteen vuoksi saattaa luoda tarpeettoman suuren kuilun ihmisten välille. Lee kertookin alan artikkelista, jossa kehotetaan osallistumaan keskusteluun varovaisesti, sillä oletuksella, että kaikki keskustelukumppanit olisivat vastapuolen kannattajia.

Ennakkoluuloton kohtaaminen

Eeva-Marja Lee ei ole toistaiseksi joutunut selvittämään poliittista konfliktia työssään. Hän toimii usein yhteistyössä työpaikan esimiehen kanssa, ristiriitaisissa tilanteissa hyvä johtajuus on oleellisessa roolissa. Työpaikalla tulee olla selkeä linja, jossa pysytään.

Konfliktitilanteessa on tärkeintä, että osapuolet kuullaan ja kohdataan ilman ennakko-oletuksia. Lee kertoo, että tilannetta on usein hyvä lähestyä ilman valmista ratkaisua. Kysymysten kysyminen on tärkeää, eikä voi olettaa, että asiat menevät tietyllä tavalla.

”Ihmiselle epäoikeudenmukaisuuden tai vääryyden kokemus on aina aito. Kukaan ei voi sanoa, että kokemus on väärä, vaikka myöhemmin ymmärrys ja perspektiivi tilanteesta olisi laajempi.”

Eeva-Marja Lee muistuttaa, ettei sananvapaus ja erilaisuuden ymmärtäminen tarkoita, että epäoikeudenmukaisuutta tai syrjintää tulisi sietää.

Yhteenkuuluvuuden ja monimuotoisuuden teemojen huomioiminen otti takapakkia monilla työpaikoilla Trumpin aikakaudella, sillä aihe ei ollut tapetilla. Työntekijät ovat usein joutuneet taistelemaan oikeuksiensa puolesta itse.

”Kun työntekijän häiritsijänä on ollut oma esimies, vaatii asian esiin nostaminen erityistä rohkeutta. Tämä on onneksi tuottanut myös tulosta, sillä väärintekijät ovat joutuneet vastuuseen. Tämä on kannustanut myös muita puhumaan epäkohdista”, Lee kertoo.

Muutos poliittisen johdon viestinnässä on jo nähtävissä:

”Jo ensimmäisessä puheessaan Valkoisen talon henkilökunnalle, presidentti Joe Biden tuomitsi voimakkaasti epäasiallisen käytöksen ja ilmaisi, että siihen puututaan heti. Se oli vahva viesti kaikille työpaikoille”, Lee sanoo.

Eeva-Marja Lee

Työpsykologi Eeva-Marja Lee kannustaa ennakkoluulottomaan kohtaamiseen.

”Työt täytyy saada tehtyä myös erilaisten ihmisten kanssa”

Digiaika on tuonut uusia haasteita työyhteisön kehittämiseen. Eeva-Marja Lee ei ole esimerkiksi nähnyt kasvotusten tiiminsä jäseniä, sillä työntekijät asuvat eri puolilla maata.

Työpaikka on aikaisemmin voinut tarjota hengähdystauon politiikasta, digiaikana asia ei ole yhtä suoraviivainen.

”Pystymme vapaa-ajallamme rajoittamaan yhteyttämme ihmisiin, joiden kanssa näkemyksemme eivät kohtaa tai miellytä. Työpaikoilla tätä ei voi tehdä, työt täytyy saada tehtyä myös erilaisten ihmisten kanssa”, Eeva-Marja Lee muistuttaa.

Eeva-Marja Leen mukaan työnohjauksen luonne on erilainen Yhdysvalloissa, jossa laki ei velvoita työterveydenhuoltoon, eikä työnohjaukseen usein kuulu oman työn ja työroolin tutkiskelua ja rauhassa pohdiskelua.

Lee uskoo henkisen hyvinvoinnin merkityksen kasvavan tulevaisuuden työelämässä. Tieto hyvästä esimerkistä leviää, yhä useampi työnantaja ymmärtää laadukkaan ja monipuolisen työnohjauksen arvon jo nyt.

Maassa kaivataan myös paljon rakenteellisia muutoksia.

”Bidenilla tulee olemaan paljon työtä kaiken tämän kaaoksen hoitamisessa”, Lee toteaa.

Lue myös: Haukku päästää Joe Bidenin irti roolistaan – Valkoisen talon tulevat lemmikkikoirat Major ja Champ auttavat suurvallan johtajaa rentoutumaan

Jill ja Joe Biden ostivat Champ-saksanpaimenkoiransa 2008 kennelistä. 2018 perhe ”adoptoi” kaltoinkohdellun Major-pennun. Koirilla on oma Twitter-tilinsäkin.

Jill ja Joe Biden ostivat Champ-saksanpaimenkoiransa 2008 kennelistä. 2018 perhe ”adoptoi” kaltoinkohdellun Major-pennun. Koirilla on oma Twitter-tilinsäkin. © Kuvakaappaus Jill Biden Twitter

X