Unohda kesäkunto, hyvä syyskunto on paljon tärkeämpi asia – koko vuoden sujuvuus voi olla kiinni syyskauden tarmokkuudesta

”Syksy on vähän niin kuin aamu. Silloin työelämässä kannattaa hoitaa heti ensimmäisenä kaikkein suurimmat ja ikävimmätkin päätökset”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Syksy on vähän niin kuin aamu. Silloin työelämässä kannattaa hoitaa heti ensimmäisenä kaikkein suurimmat ja ikävimmätkin päätökset", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Paljastan salaisuuden. Meitä on johdettu harhaan kaikki nämä vuodet.

Ihmisiä on yllytetty hankkiutumaan kesä- tai rantakuntoon iät ja ajat. Koko kevät ja alkukesä on juostu kuntoa kohottavia lenkkejä, käyty salilla, syöty ylitsevuotavan terveellisesti ja tiristetty rasvaa pois kehosta.

Minkä ihmeen vuoksi? Sen, että näytät auringon porottaessa hetken hyvältä? Pääkin olisi skarpeimmillaan, ellei helle sitä sattuisi pehmittämään.

Ja jos olisikin hetken viileämpää ja ajatus kulkisi, niin kuka siitä hyötyisi. Kaikki ­
ovat lomilla ja ottavat rennosti, lataavat ­akkuja. Koko kansakunta on jättänyt aivot kesän ajaksi niin sanotusti narikkaan.

Väitän, että kaikkein tärkeintä on olla hyvässä syyskunnossa. Jotta treeni-intoa riittää, tiivis kuntokuuri urheiluineen sekä sokerin ja rasvan vähentämisineen kannattaa aloittaa vasta loppukesästä.

Mitä hyötyä siitä sitten on? Ensinnäkin työelämän jatkuessa olet heti parhaimmillasi niin fyysisesti kuin henkisestikin. ­Kaikki suuret projektit ja uudistukset laitetaan täydellä höökillä käyntiin aina alkusyksystä.

Koko seuraavan vuoden sujuvuus voi olla kiinni syyskauden tarmokkuudesta. Sama pätee myös opiskelijoihin sekä aktiivisen eläkeläisen valitsemiin harrasteisiin.

Syksy on vähän niin kuin aamu. Silloin työelämässä kannattaa hoitaa heti ensimmäisenä kaikkein suurimmat ja ikävimmätkin päätökset.

Eikä kyse ole vain henkisestä olotilasta­ tai kestävyys- ja lihaskunnosta. Myös ­kehon pikku kremppojen hoito sekä hammaslääkärin tarkastus kannattaa ajoittaa alkusyksyyn.

Aikaa on vain muutama kuukausi. Sitten alkaakin jo pikkujoulukausi ja pukki kolkuttelee ovella. Kansakunnan aivot ­ripustetaan mistelin viereen ja käperrytään takkatulen ääreen nauttimaan syksyn saavutuksista.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X