Kaikkien aikojen kummallisimmat versiot Aina mun pitää -biisistä? Covereita Amerikkaa myöten

Jaa kaverilleTilaa Seura
Pertti Kurikan Nimipäivät treenaamassa helmikuussa 2015. © Tommi Tuomi/OM-arkisto
Jos et ole vielä saanut tolkkua Suomen euroviisuedustuslaulun Aina mun pitää sävelkulusta, kuuntele nämä cover-versiot.

Pertti Kurikan Nimipäivien euroviisukappale Aina mun pitää on innostanut ihmisiä ympäri maailmaa. Kehitysvammaisten arkea rajoittavista säännöistä kertova kappale on löytänyt kaikupohjaa muusikoissa yli genrerajojen.

Tässä viisi cover-versiota. Päätä itse, ovatko ne kaikkien aikojen komeimmat vai karmeimmat.

1. Brittiversio (suomeksi!)

Usein kuulee väitettävän, että suomen kieli on este maailmanvalloitukselle. Onko suomeksi lauletusta Aina mun pitää -biisistä kansainväliseksi menestyshitiksi?

Liverpoolilainen muusikko ja Beatles-intoilija Danny McEvoy osoittaa, että punk-biisin iskevään lyriikkaan voi perehtyä, vaikkei kieltä osaisikaan.

Tässä versio kappaleesta niille, jotka tykkäävät bluesiin vivahtavasta meiningistä: Aina mun pitää laulettuna lievällä aksentilla.

2. Aitoa amerikkalaista

Jos todellista maailmanvalloitusta ajatellaan, sekin on aloitettu. Detroitilainen yhtye The Seatbelts inspiroitui Aina mun pitää -kappaleesta jo maaliskuussa.

Amerikanmeiningillä höystetty versio on nimeltään I always have to. Englanninkielisen käännöksen teki yhtyeen laulusolisti Greg Upshur.

Tässä versio kappaleesta niille, jotka tykkäävät rock’n’rollista: Aina mun pitää amerikkalaisittain.

3. Takavuosien tyyliin

Palataan kotimaahan. Entä jos Kari Aallon sanoittama ja  Aina mun pitää olisi syntynyt muutama vuosikymmen sitten? Miltä se kuulostaisi?

Kenties jotakuinkin sellaiselta kuin miten keskisuomalaisen Soundset-tanssiorkesterin Jaakko Lautaoja eli LautaJaska kappaleen tulkitsee. Herkkä iskelmäversio laittaa lanteisiin liikettä.

Tässä versio kappaleesta niille, joita punk ei puhuttele: Aina mun pitää takavuosien tyyliin.

4. Elektronista menoa

Jos iskelmä ei nappaa, toisenlaistakin tyylisuuntaa löytyy. SurfDancerin tanssiversio taivuttaa biisin elektroniseksi tanssimusiikiksi.

Tässä versio kappaleesta niille, jotka tykkäsivät konesoundista: Aina mun pitää elektrorinisena versiona.

5. Sinfoniarkesterin kanssa

Eurovisiisujen esityksiä säestettiin suurella viihdeorkesterilla vuosina 1956–1998. Tämän jälkeen laulujen taustat ovat tulleet nauhalta.

Muun muassa Suomen vuoden 1994 diskokompillisen edustuslaulun Bye bye babyn huonoa menestystä on syytetty kappaleeseen sopimattomasta viihdeorkesterisovituksesta, mutta Lahden sinfoniaorkesteri näyttää, että jopa punkia voi säestää jousisoittimin.

Lahti Symphonyn version on sovittanut Arttu Takalo ja laulusolistina on Johanna Iivanainen. Orkesteria johtaa Erkki Lasonpalo.

Tässä versio kappaleesta niille, joihin klassinen puree: Aina mun pitää sinfoniaorkesterin säestämänä.

X