Kaikkien aikojen urheilukesä on täällä – Miksi Leijonien ja Huuhkajien fanipaidat ovat kiven alla?

Moni penkkiurheilija haluaisi nyt pukea Huuhkajien ja Leijonien pelipaitoja. Helsingin keskustasta niitä on kuitenkin lähes mahdotonta löytää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiskannattajilla oli ilo ylimmillään, kun Teemu Pukki teki maalin Viroa vastaan lokakuussa 2018.

Moni penkkiurheilija haluaisi nyt pukea Huuhkajien ja Leijonien pelipaitoja. Helsingin keskustasta niitä on kuitenkin lähes mahdotonta löytää.
Teksti:
Jukka Vuorio

Juuri nyt eletään penkkiurheilijan tähtihetkiä, kun jääkiekkomaajoukkue pelaa MM-kisojen ratkaisupelejä ja pian miesten jalkapallomaajoukkue esiintyy ensimmäisen kerran EM-kisoissa. Moni halua myötäelää Huuhkajien ja Leijonien matkassa tunnustamalla väriä.

Kisakatsomoissa sonnustauduttaisiin mielellään Leijonien ja Huuhkajien pelipaitoihin, mutta kannatustuotteet tuntuvat olevan kiven alla.

Kun pääkaupungin keskustan liikkeitä koluaa, loistavat maajoukkueidemme kannatustuotteet poissaolollaan.  Tavarataloissa tai ostoskeskuksissa ei ole vaaterekkejä, jotka tarjoaisivat satunnaiselle shoppailijalle pelipaitoja.

Samaan aikaan mieleen muistuu mielikuva ulkomaanmatkoilta, joilla vaikkapa Englannissa, Italiassa tai Saksassa jokainen kulmakioski kauppaa maajoukkueiden ja seurajoukkueiden fanitavaraa.

Miksi Helsingissä pelipaitoja joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa?

Soitot Jääkiekkoliittoon ja Palloliittoon kertovat, että pelipaitoja kannattajille on toki olemassa, mutta niitä kaupataan pääasiassa verkkokaupoissa.

Jääkiekkoliitosta kerrotaan, että Leijonien aitoja fanipaitoja on myynnissä vain töölöläisessä jääkiekon erikoisliike Hockey Cornerissa. Kyseinen liike on toki tunnettu ja laadukas, mutta satunnaisen Helsingin-kävijän näkökulmasta liikkeen sijainti on kovin syrjäinen.

Leijonien EHT-turnauksissa käyttämän pelipaidan lisenssi on jääkiekkovarusteita myyvällä Warrior-yhtiöllä. Näitä paitoja oli Helsingissä toukokuun lopussa saatavilla vain yhdestä Intersportin liikkeestä.

Jääkiekkoliiton myynti- ja markkinointijohtaja Lassi Rönkkönen, eikö tämä ole potentiaalisen asiakkaan näkökulmasta aika pieni saatavuus?

”Totta kai meille sopisi, että Leijonien aitoja paitoja olisi myynnissä mahdollisimman monessa paikassa. Moni kauppa ei kuitenkaan halua pitää niitä vakituisissa valikoimissaan, koska paidat maksavat noin sata euroa. Jos hinta olisi noin 20 euroa, niitä varmaankin otettaisiin myyntiin suuriin päivittäistavaraketjuihin.”

Suomen kannattajat tuulettivat innokkaasti, kun Suomi teki maalin vuoden 2019 jääkiekon MM-finaalissa. © Markku Ulander / Lehtikuva

Leijonat luottavat siis pitkälti siihen, että kuluttajat löytävät haluamansa kannattajatuotteet verkosta, jossa varmin paikka pelipaidan hankkimiselle on maajoukkueen oma verkkokauppa Leijonat Store.

Huuhkajien siiville

Jalkapallon fanituotteiden osalta tilanne on hieman Leijonia parempi.

Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis kertoo, että Huuhkajien viralliset fanipaidat ovat Niken tuotteita, joita saavat myydä vain Niken viralliset jälleenmyyjät.

”Niken Suomen pelipaitoja myydään Stadium-urheiluliikkeissä. Nike toimitti pienen määrän paitoja myös muihin urheiluliikkeisiin, mutta en tiedä niiden nykyisestä saatavuudesta.”

Huuhkajien fanipaitoja myydään lisäksi Palloliiton verkkokaupassa sekä Töölön Bolt Areenalla sijaitsevasta Palloliiton kivijalkakaupasta, joista löytyy paitojen lisäksi muitakin kannattajatuotteita. Variksen mukaan suosituin tuote on juuri virallinen fanipaita.

”Niitä menee eniten ja suosituimpia painatuksia selkään ovat Teemu Pukki numero 10 ja Glen Kamara numero 6. Toki myös asiakkaan itse päättämällä nimellä ja numerolla menee paljon.”

Lidlin viestinnästä kerrotaan, että Lidl on tänä kesänä Euroopan jalkapalloliitto Uefan virallisten lisenssituotteiden kauppa koko Euroopassa. Kesän aikana Lidlin myymälöistä saa siis Uefan lisenssipaitoja, jotka eivät kuitenkaan ole täsmällisesti sama asia kuin Suomen maajoukkueen pelipaidat.

Lidlistä ei saa vielä jääkiekkomaajoukkueen kannatustuotteita, mutta Lidlistä tulee Suomen miesten, naisten ja nuorten maajoukkueiden pääpartneri syksyllä 2021. Lidlistä ei kuitenkaan osattu vielä täsmällisesti sanoa, minkälaisia myymälöiden kannatustuotteet tulevat olemaan.

Pelipaitoja lukuun ottamatta Huuhkajien kannatustuotteisiin voi törmätä hyvin yllättävissäkin paikoissa. Autotarvikekauppana tunnetun Motonetin myymälöistä voi hankkia vaikkapa Huuhkajat-polkupyörän ja pyöräilykypärän sekä saman teeman sukat ja pyyhkeen.

K-Citymarketien valikoimista löytää Huuhkajien virallisia fanituotteita. Palloliitto on teettänyt erikseen K-ryhmälle t-paitoja aikuisille ja lapsille. Paitojen lisäksi myynnissä on mukeja, fanihuivi ja frisbeegolf-setti.

”Tuotteet on hinnoiteltu kuluttajaystävälliseen hintaan, jotta mahdollisimman moni voi osallistua joukkueemme kannatukseen ja pukeutua Huuhkajien väreihin. Tuotteet ovat myynnissä rajoitetun ajan, vähintään EM- kisojen ajan ja kysynnän mukaan tarvittaessa pidempäänkin”, kertoo K-Citymarketin valikoimapäällikkö Tuula Greus.

Jääkiekon MM-kisat päättyvät 6.6. 

Jalkapallon EM-kisat alkavat 11.6.

Lue myös: Jalkapallokirjailija Paavo Arhinmäki kiersi yli 20 vuotta Huuhkajien matkassa: ”En koskaan kutsu itseäni faniksi”

Lue myös: Arttu Ruotsalainen nousee vielä Leijonien ratkaisupelaajaksi, uskoo valmentaja – ”Are on kuin ruutitynnyri”

X