Kalajoen maastopaloissa kuumuus rikkoi pelastuskaluston renkaita – Näin ihmisten auttamisenhalu on helpottanut sammuttajien urakkaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kalajoen maastopalon syttymissyytä tutkitaan yhä. Pelkkä metsätuhojen arvo nousee helposti lähes miljoonaan euroon, muut kulut siihen päälle. © Glenn Hägg/lehtikuva
Kalajoen maastopalon syttymissyytä tutkitaan yhä. Pelkkä metsätuhojen arvo nousee helposti lähes miljoonaan euroon, muut kulut siihen päälle. © Glenn Hägg/lehtikuva
Jättimäinen Kalajoen maastopalo sai ihmiset ja yritykset talkoisiin: palokuntalaisille on tuotu karkkia, pannukakkuja ja lainattu korjaamokoneita. Muuta apua onkin vaikea antaa.

Kalajoen yli viikon ajan jatkunut ja jo 300 hehtaaria metsää polttanut maastopalo järkytti paikkakuntalaisia rajuutensa takia. Takavuosikymmeninä paloissa tuhoutui paljon suurempiakin alueita, mutta nykyisin sadankin hehtaarin roihut ovat poikkeuksia.

Auttamisen palo

Pahimmat paloalueet saatiin taltutettua tämän viikon alussa, mutta yksi asia ei sammu: ihmisten halu auttaa kellon ympäri raataneita palokuntia.

Jokilaaksojen kuntien pelastus­johtaja Jarmo Haapanen kertoo ammattilaisten­- kin liikuttuneen siitä, miten keski­pohjalaiset lähtivät ilahduttamaan väsyneitä sam­muttajia.

”Lauantaina sinne yhden johtopaikan lähelle tuli pikkutyttö tuomaan karkkipussia. Hän sanoi arvelleensa, ettei sammuttajilla ole ollut aikaa käydä hakemassa lauantaikarkkeja, ja oikeassahan tyttö oli”, Haapanen kertoo.

Sama idea oli tainnut tulla muillekin. Kun kotimainen makeisvalmistaja kuuli sammuttajien tykkäävän kettu­karkeista, yhtiö lupasi toimittaa niitä tällä viikolla heille lisää.

Muunlaisia herkkuja on saatu lähempääkin.

”Ihmiset ovat paistaneet meille pannukakkuja, tuoneet pullia ja juotavaa. Kaikki ovat tulleet tarpeeseen, vaikka muonitus toimii meillä hyvin. Energiaa kului kaikilta paloalueella työskenteleviltä paljon, helteenkin takia.”

Kalajoen yrittäjien talkoohenki säästänyt aikaa ja vaivaa

Pari paikallista yrittäjää keskeytti osin muut toimintansa ja antoi teollisuushallejaan sekä korjaamokoneitaan palokuntien käyttöön.

Haapasen mukaan kuumuus ja palavat puut ovat hajottaneet erityisen paljon ajoneuvojen renkaita.

”Ollaan nyt näiden yrittäjien talkoohengen ansiosta voitu korjata kalustoa siinä toiminta-alueen lähellä, ja tämä on säästänyt valtavasti aikaa ja vaivaa.”

Ei apuun ilman koulutusta ja suojavarusteita

Muutenhan sivulli­silla ei ole kovin paljon mahdollisuuksia osallistua varsinaiseen sammutustyöhön.

Takavuosina suuronnettomuuksiin ja -paloihin kerättiin lähialueilta autolasteittain apuväkeä, rukkaset ja lapio riittivät. Tämä on – onneksi – mennyttä aikaa.

”Olemme joutuneet sanomaan vapaaehtoisiksi haluaville, että ihan turvamääräystenkin takia otamme apuun vain organisoituja ryhmiä, emme yksittäisiä ihmisiä”, Haapanen sanoo.

”Tämän kokoluokan maastopalot ovat sen verran arvaamattomia, että sen keskellä voi loukkaantua pahastikin, ellei tiedä, mitä tekee.”

Kalajoenkaan sauhuun ei ole ilman koulutusta ja suojavarusteita mitään asiaa.

”On ollut todella hienoa nähdä, miten ihmiset etsivät sitten muita tapoja auttaa.”

Lue myös: Kalajoen Hiekkasärkillä upea meriluonto hemmottelee lomailijaa – Kokosimme matkavinkit Perämeren Rivieran elämyksiin!

Kalajoen Hiekkasärkät

Kalajoen Hiekkasärkät on ainutlaatuinen luontokohde Perämeren rannalla.  © Actionphoto

X