Kalevala päihitti Tarun sormusten herrasta kansainvälisessä kilpailussa

Kalevala äänestettiin maailman parhaaksi metalleja ja muita materiaaleja käsitteleväksi fiktiiviseksi teokseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalevalan sepän ja raudan filosofiset keskustelut tekivät vaikutuksen kansainvälisen The Minerals, Metals & Materials Society -järjestön jäseniin.

Kalevala äänestettiin maailman parhaaksi metalleja ja muita materiaaleja käsitteleväksi fiktiiviseksi teokseksi.
Teksti: Milla Ollikainen

Nyt se on virallista: Kalevala on maailman paras metalleja ja muita materiaaleja käsittelevä fiktiivinen teos.

Kansainvälinen The Minerals, Metals & Materials Society (TMS) -järjestö etsi alansa parasta fiktiota jäsenlehtensä äänestyksessä, jonka tulos julkistettiin kesäkuun viimeisenä päivänä. Yhdistykseen kuuluu 13 000 metallien ja materiaalien valmistuksen ammattilaista yli 70 maasta. Suurin osa heistä on insinöörejä ja tutkijoita.

Kalevalan ilmoitti kilpailuun Aalto-yliopiston metallurgian emeritusprofessori Lauri Holappa.

”Ehdotuksia pyydettiin jäsenkirjeessä viime syyskuussa, ja Kalevala tuli kahvipöydässä mieleen”, Holappa kertoo Seuralle.

Yhdistyksen jäsenlehti JOM sai kisaan kaikkiaan 62 ehdotusta, joista 25 valittiin varsinaiseen äänestykseen. Eniten ääniä kerännyt Kalevala jätti toiseksi J.R.R. Tolkienin fantasiaklassikon Taru sormusten herrasta. Kolmanneksi ylsi Kurt Vonnegutin Kissan kehto.

Kymmenen kärjestä löytyvät myös muun muassa Homeroksen Ilias, Jules Vernen Salaperäinen saari sekä George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarja, johon tv:n suosikkisarja Game of Thrones pohjautuu.

Holappa viittasi ehdotuksessaan niihin Kalevalan runoihin, joissa kerrotaan raudan synnystä ja sammon taonnasta. Erityisen läheinen Holapalle on runo raudan synnystä, jota hän on käyttänyt luennoillaankin kevennyksenä. Sammon taonnasta kertovia säkeitä hän pitää myös hyvin vaikuttavina.

”Siinähän seppä keskustelee taottavan raudan kanssa, ja esille tulee myös eettinen kysymys: mitä raudasta tulee, työkalu vai miekka sotaa varten.”

JOM toteaa, että Kalevala nostaa raudan yhdeksi peruselementiksi maan, ilman, veden ja tulen rinnalle, mikä kuvastaa sen merkitystä Suomen historialle ja kulttuurille.

Kymmenen äänestyksessä parhaiten pärjännyttä teosta esitellään JOMin sivuilla.

X