(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Jos haet itselle tai iäkkäälle omaiselle puhelinta, valinta ei ole helppo. Tutustu avoimin mielin vaihtoehtoihin ja vaadi kaupassa palvelua.

Kännykkä seniorille

Aivan ensiksi listaa tärkeysjärjestykseen, mitä toimintoja ja ominaisuuksia kännykästä haluat. Esimerkiksi paljonko puhelin saa maksaa? Hintahaarukka on laaja: Muutaman kymmenen euron tarjouspuhelimesta aina 700 euron monitaituriin. Hyvä peruspuhelin maksaa 60–70 euroa. Siinäkin on jo kamera, ja parhaimmissa erittäin riittoisa akku ja nettiyhteys.

Suosituimmat niin sanotut senioripuhelimet maksavat 100–150 euroa. Kosketusnäyttöisten älypuhelimien hinnat lähtevät noin 150 eurosta. Pyydä asiantuntevaa myyjää esittelemään vaihtoehtoja ja niiden ominaisuuksia. Jos lapset ostavat puhelimen lahjaksi iäkkäälle isälle tai äidille, saaja pitää ottaa mukaan. Käyttäjä sanoo viimeisen sanan.

Kokeile kännykkää ennen kuin ostat

Minkäikäinen vain oppii käyttämään monipuolista kännykkää, jos haluaa. Kannattaa kuunnella myyjää avoimin mielin ja tutustua mahdollisuuksiin. Toisaalta puhelimen hienouksista on pahimmillaan haittaa, jos niiden opettelu ei kerta kaikkiaan kiinnosta. Onneksi alkuun vaikean tuntuiset toiminnot voi poistaa käytöstä.

Kokeile liikkeessä puhelimen tärkeimmät ominaisuudet itse. Ovatko näppäimet tai niiden välit tarpeeksi suuret, ja ovatko niiden merkinnät selkeät? Saako näytön teksteistä ja kuvakkeista hyvin selvää? Löytyvätkö tarvitsemasi toiminnot helposti? Onko tärkeimpiin numeroihin helppoa soittaa? Entä säriseekö ääni isolla voimakkuudella? Toimiiko puhelin kuulolaitteen kanssa?

Vaadi selkeä, suomenkielinen puhelimen ohjekirja

Esimerkiksi muistisairaalle sopii puhelin, jonka määritykset omainen voi ohjelmoida etäkomennoilla. Simpukkakänny ei soita taskupuheluita eli vahingossa, ja puheluun vastataan avaamalla luukku. Simpukka on toisaalta paksumpi ja se rikkoutuu herkemmin kuin tavallinen puhelin.

Parhaat, uudet puhelimet tarvitsevat laturia vain kerran viikossa. Mutta mahdollisimman tuttu puhelin on etenkin muistisairaalle silti paras. Ratkaisevaa on, pärjääkö nykyisellä puhelimella, jos akku vaihdetaan? Kysy edullisia tarvikeakkuja eli muita kuin kyseisen puhelimen valmistajan akkuja. Kännykästä on turvaa, jos sairauskohtaus vie jalat alta tai marjamatkalla sattuu tapaturma.

Kun painat kolme sekuntia seniorikännykän turvanappia, puhelin lähettää ennalta määrättyihin numeroihin tekstiviestin. Lisäksi puhelin soittaa automaattisesti ennalta ohjelmoituun luetteloon numeroita, kunnes joku vastaa. Puhelimeen voi myös tallentaa auttajia varten tiedot sairauksista ja lääkityksistä. Edullisissakin puhelimissa on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: taskulamppu, herätyskello, nappikuulokkeet tai radio, jopa nettiyhteys, Facebook ja sähköposti.

Älypuhelimet ovat suosituimpia

Enemmistö nykyisin Suomessa ostettavista kännyköistä on niin sanottuja älypuhelimia. Ne ovat pienoiskokoisia tietokoneita, jotka kytkeytyvät internetiin ja joihin voi ladata uusia ominaisuuksia eli sovelluksia. Etevällä puhelimella voi vaikkapa katsella näkemättä jääneen jakson tv-sarjasta, lukea sanoma- tai aikakauslehden ja tarkistaa lähikaupan tarjoukset tai joukkoliikenteen aikataulut. Sillä voi hoitaa veikkaukset, suurentaa epäselvän tuoteselosteen ja soittaa ilmaisen nettipuhelun.

Nokkela kännykkä neuvoo lomakohteessa tai vieraalla paikkakunnalla reitit nähtävyyksiin, ravintoloihin ja illanviettopaikkoihin. Parhaiden puhelimien näppäily- ja videokamera päihittävät erillisen kameran.

Useimmat iäkkäät koekäyttäjämme pitivät älypuhelinten sovelluksista. Kosketusnäyttö vaatii kuitenkin totuttelua. Iso näyttö on kyllä mukava, mutta kookas laite painaa taskussa enemmän.

Tärkeimmät älypuhelinten tyypit ovat Android, Apple iPhone ja Windows Phone. Android-laitteiden suurin valmistaja on Samsung. Nokia keskittyy Windows-puhelimiin.

Jos puhelimella haluaa käyttää internetin palveluita, siihen tarvitaan liittymä, jonka kuukausimaksuun sisältyy riittävän suuri tai rajaton määrä bittejä.

Ulkomailla on yleensä kallista käyttää suomalaista liittymää, joten hanki matkallasi paikallinen liittymä tai hyödynnä nettikahvilan ilmainen, niin sanottu wlan-yhteys.

Kännykät testauksessa

Turvapuhelimen perusmalli – Doro 510

Doro 510 -puhelimessa on turvanappi sekä muun muassa tekstiviestit, värinähälytys, kuulokkeet, pöytälaturi, radio ja taskulamppu ja laskin. Kamera puuttuu. Valitut toiminnot saa pois käytöstä. Näytön tekstit ja kuvakkeet erottuvat hyvin. Yhdellä latauksella voi puhua valmistajan mukaan jopa kolmisen tuntia. Toimii kuulolaitteen kanssa, hinta noin sata euroa.

Kamerallinen turvapuhelin – Doro 612

Simpukkakuori suojaa näppäimistön ja näytön. Doro 612:ssa on muun muassa helppokäyttöinen kamera, radio, värinähälytys, tekstiviestit, kalenteri ja pöytälaturi. Valitut toiminnot voi poistaa käytöstä. Näppäinten merkinnöistä, kuvakkeista ja teksteistä saa hyvin selvää. Toimii kuulolaitteen kanssa, hinta noin 140 euroa.

Monipuolinen peruspuhelin – Nokia 206

Käyttökokeiden kymmenet pudotukset eivät haitanneet taskuun näppärästi mahtuvaa Nokia 206-puhelinta. Akku riitti kuuden testaajan ahkerassa käytössä päiväkausia. Puhelimessa on muun muassa nettiyhteys, sähköposti, Facebook ja perustason kamera.
Näytön tekstit erottuvat hyvin, mutta nettisurfailuun tarkkuudeltaan melko karkea näyttö riittää vain hätätilassa. Tarjoaa hyvän vastineen rahalle, hinta noin 70 euroa.

Kestävä retkeilijän puhelin – Samsung Xcover 271

Tavallinen puhelin lakkaa toimimasta, jos se kastuu. Mutta vesi- ja pölytiiviin Samsung Xcover 271 -puhelimen uskaltaa ottaa mukaan rannalle ja metsäretkelle. Näppäimiä voi painella vaikka hansikkaat kädessä. Noin sata euroa maksavassa puhelimessa on myös digitaalinen kompassi ja satelliittipaikannin.

Puhelin kaikilla mausteilla – Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 -puhelimen iso näyttö tottelee näpytyksiä ja hipaisuja. Näyttöön on helppo poimia valtaisasta valikoimasta juuri ne toiminnot ja pikavalinnat, joita useimmin tarvitsee. Suomenkielisiä sovelluksia on runsaasti. Näppäily- ja videokamerat ovat huippuluokkaa. Tarjolla usean värisenä, hinta noin 400 euroa.

Nokia 206 miellytti testaajaa

Kuudesta 54—82-vuotiaasta testaajasta nurmijärveläinen Hilkka oli nuorin. Hän tykästyi Nokia 206:een, jota hän pitää kätevän kokoisena, kestävänä, helppokäyttöisenä ja jossa on sopivasti ominaisuuksia. Vaikka näyttö on pieni, Facebookin viestit ja päivitykset mahtuvat siihen hänen mielestään hyvin. Lumia 820:ssä on runsaat toiminnot, mutta Hilkka ei tottunut kosketusnäyttöön. Doro-puhelimien ominaisuudet taas ovat Hilkan makuun turhan karsitut. Esimerkiksi tekstiviestiin ei saa hymiössä tarvittavaa sulkumerkkiä eikä osoitekirjaan erikseen etu- ja sukunimiä, mikä hankaloittaa hakuja.

Lue lisää Vivasta 5/2013!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox.com

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X