Kansanedustaja Emma Kari: ”Suomessa jokainen ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Emma Karin iltapuku valmistettiin merien muovijätteestä. Sen on suunnitellut Anne-Mari Pahkala. © PEKKA MUSTONEN/OTAVAMEDIA
Kansanedustaja Emma Kari oli valinnut Linnan juhliin luottosuunnittelijansa Anne-Mari Pahkalan iltapuvun. Se valmistettiin merien muovijätteestä.

Kansanedustaja Emma Kari juhli tänä vuonna itsenäisyyspäivänä presidentinlinnassa kolmatta kertaa. Tänäkin vuonna hän luotti muotitaiteilija Anne-Mari Pahkalan kädenjälkeen. Hänen iltapukunsa valmistettiin merien muovijätteestä.

Pahkalan Linnaan suunnittelemat uniikkiasut tulevat tammikuussa 2018 lainattaviksi vaatelainaamo Vaatepuun kautta. Myös Vaatepuussa halutaan saada ihmiset miettimään kulutuskäyttäytymistään kertakäyttövaatteiden hankkimisen sijaan.

”Viime vuotisen yhteistyön jälkeen oli täysin selvää, että tässä on nyt sellainen suunnittelija ja sellainen taiteilija, jonka kanssa haluan tehdä yhteistyötä jatkossakin. Teemme molemmat kaikkemme sen eteen, että suomalaiseen osaamiseen panostetaan. Haluamme saada ihmiset ajattelemaan, mitä ympäristöllemme tehdään ja miten elämme ja kulutamme. On tärkeää, että myös tällaisena arvokkaana päivänä tehdään se, mitä tässä maassa on aina tehty: kannetaan vastuuta”, Kari kertoi.

”Itselleni oli tärkeää tuoda juhlaan asullani vastuu ympäristöstä ja siitä kauneudesta, joka meidän ympärillämme on, mutta jota me emme aina ehkä osaa arvostaa. Suomalainen luonto on hyvin vahvasti sitä, mitä Suomi ja suomalaisuus minulle on.”

Eivät missään nimessä tavalliset Linnan juhlat

Emma Kari painotti sitä, että tänä vuonna niin politiikan saralla kuin muutenkin on käyty perustavanlaatuisia keskusteluja siitä, mitä suomalaisuus on ja mistä olemme ylpeitä. Mitä pitää vaalia ja toisaalta ehkä uudistaa.

”Suomi 100 -vuonna on käyty hienoa keskustelua arvopohjastamme ja niistä asioista, joista ei tässä maassa tingitä. Se keskustelu huipentuu nyt siihen, että juhlitaan yhdessä. Se on erityistä. Nämä eivät missään nimessä ole tavalliset Linnan juhlat vaan todella erilainen tilaisuus”, Kari arvioi.

Ylpeydenaiheiksi Suomessa Karilla nosti kolme asiaa, jotka tekevät Suomesta maan, jota hän rakastaa.

”Kaikki lähtee suomalaisesta luonnosta ja siitä, että meillä on velvollisuus arvostaa ja ylläpitää ympärillämme olevaa ainutlaatuista kauneutta.”

Toisena on tasa-arvo.

”Täällä jokainen ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin hän itse on riippumatta siitä, mikä on hänen sukupuolensa tai hänen perhetaustansa.”

Kolmas on suomalainen koulutus.

”Olemme pieni maa, mutta jokainen pieni lapsi saa saman koulutuksen ja heillä on samat mahdollisuudet. Täältä tulee upeita osaajia, jotka omalla rohkeudella ja osaamisella tekevät uusia ja rohkeita asioita.”

Emma Kari esitti toiveita Suomelle

Kari esittää Suomelle tulevaisuuden toiveen.

”Toivon, että suomalaisilla on jatkossakin rohkeus ja luottamus pitää meille tärkeistä asioista kiinni. Se on minulle suomalaisuutta parhaimmillaan. Toivon, että olisimme ylpeitä luonnosta, tasa-arvosta ja koulutuksesta”, Kari kertoi.

”Työssäni olen yrittänyt muistuttaa ihmisiä siitä, kuinka Suomessa on vaikeinakin aikoina rakennettu hienoja asioita ja tehty valtavia harppauksia eteenpäin. On uskallettu uskoa siihen, että täällä kannattaa tehdä asioita myös heidän takiaan, jotka tulevat meidän jälkeen.

Emma Kari toivoo, että jatkossakin pidettäisiin huolta ympäristöstä, puolustettaisiin tasa-arvoa ja panostettaisiin hyvään koulutukseen.

”Ei pidä aina vain ajatella, että tänä vuonna ei ole johonkin varaa. Paljon vaikeampinakin aikoina on ollut varaa tehdä hienoja asioita.”

X