Kansanedustaja Ozan Yanar tyrmää Patrian aseviennin Jemenin sotaan: ”Suomen ei pidä kiihdyttää konfliktia”

Virallisesti Suomi ei vie aseita sotaa käyviin maihin, mutta Arabiemiraattien armeija sotii Jemenissä Patrian aseistetuilla panssariajoneuvoilla. Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar vaatii ministereitä vastuuseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ozan Yanar.

Virallisesti Suomi ei vie aseita sotaa käyviin maihin, mutta Arabiemiraattien armeija sotii Jemenissä Patrian aseistetuilla panssariajoneuvoilla. Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar vaatii ministereitä vastuuseen.
Teksti:
Miikka Järvinen

Kansanedustaja Ozan Yanar (vihr) pitää kyseenalaisena sitä, että Suomi ei näytä noudattavan omaa linjaustaan, jonka mukaan aseita ei viedä sotaa käyviin maihin.

”Virallisen linjan mukaan Suomi ei vie aseita sotaa käyviin maihin. Nyt tilanne on se, että Suomi vie panssariajoneuvoja muun muassa Arabiemiraatteihin, joka käy sotaa Jemenissä”, Yanar sanoo.

Patria vei vuosina 2008–2016 Arabiemiraatteihin 45 kappaletta AMV 8 x 8 -panssariajoneuvoja. Niitä on todistetusti käytetty aseistettuna Jemenin sodassa, Arabiemiraattien, Saudi-Arabian ja Jemenin hallituksen taistelussa huthi-kapinallisia vastaan.

Patria on myöntänyt Seuralle, että aseistamattomina myytyjen panssariajoneuvojen varaosa- ja tukipalveluihin kuuluu integraatiotoimintojen tukeminen, joka tarkoittaa asejärjestelmien kytkemistä ajoneuvoihin.

”Jos valtio-omisteinen Patria myöntää auttavansa aseiden integroinnissa panssariajoneuvoihinsa, se on merkittävä kommentti. Herää kysymys, noudattaako Suomi omia sääntöjään ja periaatteitaan. Mielestäni on outoa, että hallitus ei ota vastuuta siitä, että näitä aseistamattomana toimitettuja panssariajoneuvoja aseistetaan jälkikäteen”, Yanar sanoo.

Patria tunnusti – Mitä tekee hallitus?

Kansanedustaja Yanarin mielestä Suomella olisi korjausliikkeen aika.

”Minä vaatisin selkeitä vastauksia puolustusministeri Jussi Niinistöltä ja ulkoministeri Timo Soinilta, joiden vastuulle nämä asiat kuuluvat. Heidän tehtävänsä on selvittää, kuinka hyvin Suomen asevienti täyttää sille asetetut kriteerit, eli päätyvätkö Suomen viemät puolustustarvikkeet sotatoimialueelle vai ei.”

Korjausliikkeillä Yanar viittaa esimerkiksi Norjaan, joka ilmoitti alkuvuodesta lopettavansa aseiden ja ammusten viennin Arabiemiraatteihin. Aftenposten-lehden mukaan syynä oli maan osallistuminen Jemenin sotaan.

Puolustusministeri Niinistö on perustellut Suomen puolustustuotteiden myyntiä Jemenissä sotivalle Saudi-Arabiaan sillä, että ”tappavaa voimaa” ei viedä.

Ulkoministeri Soini on sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että Patrian Arabiemiraateille myymien panssariajoneuvojen huoltopalveluissa on kyse vain varaosista – toisin kuin Patrian Land-liiketoiminnan johtaja Jussi Järvinen kertoi Seuran haastattelussa.

”Puolustusministerin ja ulkoministerin kommenteista tulee olo, että ei oikein haluta selvittää, mikä Suomen aseviennin rooli on Jemenin sodassa ja ovatko Suomen viemät aseet osallisia Jemenin sodassa. En usko, että kenenkään suomalaisen oikeustajuun mahtuu, jos näin on toimittu”, Yanar sanoo.

Mihin unohtuivat ihmisoikeudet?

Jemenin sota on maailman suurin humanitaarinen kriisi tällä hetkellä. Suomen pitäisi Yanarin mukaan olla vakauttamassa tilannetta ja puuttumassa juurisyihin.

”Suomen pitäisi toimia EU:ssa sen hyväksi, että EU ottaisi isomman roolin kriisin ratkaisemiseksi. Jemenissä on miljoonia lapsia näkemässä nälkää ja tilanne on todella paha.”

Yanar muistuttaa, että Suomen ulkopolitiikan ydin on ihmisoikeuksien edistäminen.

”Meidän toimiemme pitää olla tämän kanssa linjassa. Suomen ei pidä viedä aseita sotaa käyviin maihin eikä kiihdyttää Jemenin konfliktia”, Yanar sanoo ja jatkaa:

”Se, että Patria on myöntänyt edistäneensä aseiden integrointia sen toimittamiin ajoneuvoihin, muuttaa tämän keskustelun aika isosti. Vaatisin selkeitä vastauksia ministereiltä”.

Jemenin väestöstä yli puolet hätäruoka-avun tarpeessa

Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi tällä hetkellä.

YK:n arvion mukaan että 17,8 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee hätäruoka-apua. Tämä tarkoittaa 64,5 prosenttia maan koko väestöstä, joka Maailmanpankin tilaston mukaan oli 27,58 miljoonaa vuonna 2016.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan maassa on lähes 400 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää alle viisivuotiasta lasta, joista 36 000 on vaarassa kuolla kuluvan vuoden aikana. 

Lähde: Pelastakaa Lapset

Kymmenen kuukauden ikäinen Amara on yksi Jemenin sodan lapsiuhreista. Hän on saanut hoitoa Pelastakaa Lapset -järjestön tukemalla terveysasemalla. © Pelastakaa Lapset

 

X