Jopa 10 karhua kerralla samalla pellolla – Karhujen määrä kasvaa Pohjois-Karjalassa Venäjältä tulevilla kontioilla

Karhujen määrä on kasvussa koko maassa, vilkkain karhukanta on Pohjois-Karjalassa. Uusia yksilöitä Suomeen virtaa rajan takaa Venäjän Karjalasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Karhujen määrä Suomessa kasvaa. Yksistään Pohjois-Karjalassa arvioidaan olevan yli 600 karhua.

Karhujen määrä on kasvussa koko maassa, vilkkain karhukanta on Pohjois-Karjalassa. Uusia yksilöitä Suomeen virtaa rajan takaa Venäjän Karjalasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Luonnonvarakeskus julkaisi uudet karhutilastot huhtikuun lopussa. Tilaston mukaan karhujen määrä kasvaa ja koko maan karhukanta on vahvistunut 14 prosentilla.

Suomen vilkkainta karhuseutua on Pohjois-Karjala, jossa Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan on runsaat 600 karhua.

Kannan kasvun ovat huomanneet myös alueen asukkaat. Seuran saamien tietojen mukaan esimerkiksi Lieksan Sarkkilan kylän seudulla karhuhavaintoja on toukokuussa tehty lähes päivittäin.

Suhtautuminen suurpetoihin on ristiriitainen. Osa haluaa välttää karhun kohtaamisen kaikin keinoin, osa puolestaan haluaa ehdottomasti nähdä eläimen omin silmin.

”On varmaan paljon ihmisiä, jotka eivät uskalla karhujen vuoksi mennä metsään”, sanoo Pohjois-Karjalassa Lieksan Sarkkilassa asuva luontokuvaaja Jyrki Suikkanen.

”Siinä ei auta selittää, että ei karhu mitään tee. Minua karhut eivät pelota, enkä ole vähentänyt metsässä käymistä niiden vuoksi.”

Hän on nähnyt tämän vuoden aikana karhun kotiseudullaan jo kuusi kertaa.

”Tuossa peltotiellä alkaa olla jo ruuhkaa, kun siellä on karhuja niin paljon, että ihmiset kerääntyvät niitä ihmettelemään.”

Ilmiö muistuttaa Suikkasta vuodesta 2017, kun Lieksan ja Joensuun väliselle kantatie 73:lle asetettiin väliaikainen pysähtymiskielto, koska tielle oli jatkuvasti pysähtynyt paljon autoilijoita katsomaan tien varressa näkyneitä karhuja.

”Samoihin aikoihin, noin 3-4 vuotta sitten näin lähimmillään karhun viiden metrin päästä.”

Kymmenen karhua pellolla

Myös Sarkkilan kylän metsästysseuran puheenjohtaja Matti Raassina on havainnut karhujen määrän kasvaneen Lieksan seudulla.

Raassina kertoi nähneensä esimerkiksi 13. toukokuuta läheisellä pellolla yhtä aikaa kymmenen karhua.

”Seitsemän autoseuruetta oli pysähtyneinä karhuja katsomaan. Karhut kiinnostavat ihmisiä, vaikka toisaalta niihin on tällä seudulla jo totuttu. Ei niistä vaaraa ole ollut.”

Raassinan arvion mukaan karhut eivät aiheuta lieksalaisissa pelkoa, paitsi syksyisin marjastusaikaan voi joitakin arveluttaa marjametsään lähtö.

”Mutta itse en niitä pelkää.”

Raassinan mielestä karhujen määrä kasvaa siksi, että karhuille syntyy kohtalaisen paljon pentuja, ja samalla karhukantaa verotetaan vain vähän.

”Viimeisinä kahtena vuotena tänne on saatu karhunkaatolupia 22 ja 32 kappaletta. Ne käytettiin hyvin lyhyessä ajassa.”

Karhuja saapuu Itä-Suomen Venäjältä, jossa karhukannat ovat hyvin vahvoja.

Karhuja saapuu Itä-Suomen Venäjältä, jossa karhukannat ovat hyvin vahvoja. © Jyrki Suikkanen

Yrittäjä ei usko tilastoja

Lieksalainen luontomatkailuyrittäjä Eero Kortelainen on eri mieltä karhujen määrän kasvusta.

”Viime syksynä ei metsästyksen jälkeen näkynyt yhtään karhua meillä.”

Kortelaisen luontoyrityksen palveluihin kuuluu muun muassa kuvauskojuilla järjestetty villieläinten kuten karhujen valokuvaus.

”Minun mielestäni täällä sopisi olemaan enemmän karhuja metsissä. Jos karhuista on jotain haittaa asutusalueiden lähellä, niin metsästyksen voisi keskittää sitten sinne.”

Suomen riistakeskuksen tilastoinnin mukaan karhulupien määrä on Pohjois-Karjalassa kasvanut muutamissa vuosissa 40:sta 140:een.

Kortelainen uskoo, että metsästyslupien lisäämisen puolesta puhuvilla on oma lehmä ojassa.

”Ainahan metsästäjät haluavat metsästää niitä enemmän, ja sanovat siksi, että karhuja on paljon.”

Eero Kortelaisen mukaan karhujen määrä on saattanut kasvaa Länsi- ja Keski-Suomessa, mutta ei idässä.

”Niin sitä sanotaan, että karhujen määrä on lisääntynyt, mutta ainakaan minä en tiedä, kuka ne karhut täällä laskee. Liikun luonnossa päivittäin, enkä ole pitkään aikaan nähnyt yhtään karhua.”

Suomessa arvioidaan olevan nyt 2300-2500 karhua.

Suomessa arvioidaan olevan nyt 2300-2500 karhua. © Jyrki Suikkanen

Karhut tulevat Venäjältä

Karhujen määrästä kanta-arvion tekee Luonnonvarakeskus, jonka tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo, että Pohjois-Karjalan karhukanta on todella runsastunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Vaikka karhujen pyyntiverotus on Pohjois-Karjalassa voimakasta, karhujen tulomuutto Venäjän puolelta on niin runsasta, että määrä kasvaa.”

Luonnonvarakeskus julkaisi huhtikuun lopussa tuoreimmat tiedot Suomen karhukannasta. Koko Suomen karhukanta on nyt noin 2 300–2 500 yksilöä, joista Pohjois-Karjalassa elää runsas 600. Rajan takaa saapuvista karhuista enemmistö on Kojolan mukaan nuoria uroksia.

”Kaikista Suomen alueista eniten karhuja on Pohjois-Karjalassa. Rajan toisella puolella Venäjän Karjalassa on vahva kanta, noin 3 000 karhua. Koko Venäjällähän arvioidaan olevan jopa 180 000 karhua”, Ilpo Kojola sanoo.

Karhujen suuri määrä voi vähentää hirvien määrää, kuten Pohjois-Karjalan itäisimmässä kolkassa Ilomantsissa on käynyt.

”Jopa siinä määrin, että hirvenmetsästystä ei ole voitu Ilomantsissa joinakin vuosina harjoittaa. Kyllä karhujen suuri määrä heijastuu hirven vasojen selviytymismahdollisuuksiin.”

Lue myös: Mehiläistarhat houkuttelevat luvattomia kävijöitä – Näin mehiläistarhaaja Ari Seppälä taistelee tuhoja vastaan

X