Kiinnostaako karhujen kuvaus? Katso video suurpetojen mailta ja nappaa vinkit suurpetojen kuvaamiseen

Kuhmon korkeudella, Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä väijyy valokuvaaja kuvauskojussa karhujen mailla läpi kesäisen yön. Katso huikea video yön kohtaamisista – ja nappaa vinkit suurpetojen kuvaukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvauskojulla odottelu palkitaan, kun metsän kuningas astelee esiin.

Kuhmon korkeudella, Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä väijyy valokuvaaja kuvauskojussa karhujen mailla läpi kesäisen yön. Katso huikea video yön kohtaamisista – ja nappaa vinkit suurpetojen kuvaukseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo Tynkkynen

Adrenaliini suhahtaa korviin, kun metsänreunassa, karhujen mailla liikahtaa. On kesäkuinen yö Kuhmon korkeudella, Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä.

Karhu lähestyy, kiikareilla on hyvä seurata suurpedon lähestymistä. Metsän valtias on varmaan tarkkaillut puiden katveessa jo hyvän tovin, ennekuin ihminen edes huomaa sitä.

Varaa kuvauskojuun valovoimainen teleobjektiivi karhujen ja suurpetojen kuvaamiseen aamuhämärässä

Suurpetojen kuvaaminen ei ehkä onnistu kännykkäkameralla, mutta lintuharrastajan henkilöauton verran maksavaa kamerakalustoa ei kuitenkaan tarvita!

Kuvauskojulla eläin voi tulla muutaman kymmenen metrin päähän, ja silloin karhun saa ikuistettua kevyemmän sarjan kamerallakin.

Luontokuvaus palkitsee karhujen mailla

© Marjo Tynkkynen / Otavamedia

Mahdollisimman valovoimaisen teleobjektiivin polttovälin soisi kuitenkin olevan ainakin 200 mm. Laadukkaamman objektiivin voi halutessaan myös vuokrata alan liikkeistä tällaista retkeä varten.

Kuvauskojuissa on usein pöytälankku, johon voi kiinnittää kamerajalustan kuulapään. Jalusta vakauttaa kuvaamista niin paljon, että ilman sitä ei matkaan kannata lähteä.

Pedot liikkuvat usein illalla ja aamuhämärässä. Valon puute on aina haaste kuvaamiselle.

Pidä kameran akut lämpöisinä myös kuvauskojussa

Kojuun kannattaa pakata myös kiikarit, otsalamppu, tarpeeksi lämpimiä vaatteita, juotavaa ja näppärästi syötävää ruokaa. Kojussa istutaan pitkään paikallaan ja hiljaa.

Kylmenevässä säässä kannattaa muistaa kertakäyttöiset tai paristoilla toimivat sormien ja varpaiden lämmittimet. Sellaisen avulla saa myös kameran vara-akut pysymään lämpöisinä vaikka taskussa, jos kojussa ei ole lämmitystä ja verkkovirtaa.

Luontokuvaus aamun sarastaessa

© Marjo Tynkkynen / Otavamedia

Keskikesällä riittää valoa läpi yön – mutta näkyykö petoja?

Kannattaa muistaa, että villieläimet kulkevat omia polkujaan. Tarkkailuun kannattaa varata ainakin kaksi yötä, koska joskus voi käydä niin, että karhu herkuttelee jossain ihan muualla.

Keskikesällä on enemmän valoisaa aikaa kuvata kuin syksyn hämärtyvissä illoissa.

Katso video karhujen mailta suurpetojen keitaasta!

Lue myös: Katso huikeat kuvat! Karhuemon ja pennun herkät hetket Suomen itäisimmässä kolkassa – Oiva Kainulainen ikuistaa metsän eläimiä kotilampensa äärellä

Karhujen mailla - Karhunpentu kivellä.

Karhunpentu kivellä Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa. © Oiva Kainulainen

X