Karjalasta kajahtaa kapina – Näin Sortavalan asukkaat puolustavat itsenäisyyttään

Sortavalan asukkaan nousivat puolustamaan itsenäisyyttään ja Kremlin päättäjien erottamaa kaupunginjohtajaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Neuvostoaikana Sortavala pyöri Suomelta jääneen teollisuuden ja rautatieyhteyksien varassa. Ennen koronaa junaliikenne toi turisteja.

Sortavalan asukkaan nousivat puolustamaan itsenäisyyttään ja Kremlin päättäjien erottamaa kaupunginjohtajaansa.
Teksti: Outi Salovaara

Heinäkuun 28. päivä oli Sortavalassa poikkeuksellinen.

Kaupungissa ei tiettävästi koskaan aiemmin ollut nähty samanlaista mielenosoitusta: kolmisensataa ihmistä kerääntyi satama-aukiolle Laatokan rantaan osoittamaan tukeaan suositulle kaupunginjohtajalle Sergei Krupinille, jota yritetään savustaa pois tehtävästään.

Asukkaat vaativat Karjalan tasavaltaa myös kunnioittamaan kaupungin itsemääräämisoi­keutta.

Venäläismedia on nimennyt Sortavalan mini-Habarovskiksi. Nimi viittaa siperialaiseen kaupunkiin, jossa asukkaat ovat jo kuukausia osoittaneet mieltään Kremlin syrjäyttämän kaupunginjohtajansa puolesta.

Hallinnon arvostelijoiden mukaan Yhtenäinen Venäjä -valtapuolue haluaa saada kaikki alueet Kremlin kontrolliin ja hävittää paikallisen demokratian.

Kaupunkilaiset äänestivät viisi vuotta sitten energisen Sergei Krupinin, 49, Sortavalan kaupungin­johtajaksi.

Kaupunkilaiset äänestivät viisi vuotta sitten energisen Sergei Krupinin, 49, Sortavalan kaupungin­johtajaksi. © Juha Metso

Sortavalan epärehelliset vaalit

Sortavalan riita alkoi 2019. Tuolloin Karjalan tasavallan päämies, Yhtenäisen Venäjän edustaja Artur Parfentšikov, vaati Sortavalan ja sen pienen ja köyhän naapurin Helylän yhdistämistä toisiinsa säästöjen nimissä.

Yhdistämisesitys ei mennyt läpi, sillä Sortavalan valtuuston kuusi oppositiopuolue Oikeudenmukaisen Venäjän edustajaa eivät hyväksyneet ylhäältä saneltua määräystä. Myös helyläläiset ovat vastustaneet liitosta.

Joulukuussa sortavalalaisten niskoitteluun kyllästynyt Parfentšikov hajotti Sortavalan valtuuston väittäen, että vanha valtuusto oli jättänyt toimeenpanematta sille kuuluvia tehtäviä.

Maaliskuussa tasavallan päämies järjestytti Sortavalassa ennenaikaiset valtuustovaalit, joissa valituksi tuli vain valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajia.

Paikallisten mukaan vaalit olivat ilmeisen epärehelliset ja tulos manipuloitu.

”Vaalikomitea syyllistyi lukuisiin rikkomuksiin, eikä vaaleja voi millään mittarilla kutsua laillisiksi”, sanoo aktivisti Vera Nosova.

Nykyisen kaupunginjohtajan aikana Sortavalan kuuluisia puistoja on alettu remontoida, ja katukuvaa kohentaa muutenkin.

Nykyisen kaupunginjohtajan aikana Sortavalan kuuluisia puistoja on alettu remontoida, ja katukuvaa kohentaa muutenkin. © Juha Metso

Sortavalan asukkaiden mitta täyttyi

Uutta valtuustoa laittomana pitänyt Krupin ei toimeenpannut sen määräyksiä. Heinäkuussa uusi valtuusto antoi kokouksessaan hänelle potkut, vaikka kokousta seuraamaan tulleet kaupunkilaiset protestoivat päätöstä kiukkuisesti.

Kaiken huipuksi Krupinin tilalle uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu taksinkuljettaja Oleg Belov yritti erottamiskokouksen jälkeen väkivalloin asettua Krupinin työhuoneeseen, vaikka nimitys ei vielä ollut lainvoimainen.

Seuranneesta mellakasta kuvattu video levisi äkkiä netissä ympäri Venäjää.

Sortavalaiset hermostuivat suhmuroinnista. Heinäkuun lopulla Krupinin pitkään tunteneen ja hänen kanssaan samaan aikaan valtuuston varajäsenenä olleen Nosovan johdolla kaupungissa järjestettiin rauhanomainen, laillinen mielenosoitus.

”Olin hyvin loukkaantunut henkilökohtaisesti tuntemani Krupinin puolesta. Hän on osoittanut kykynsä hallita suuret talousasiat, ja asukkaat halua­vat pitää hänet kaupunginjohtajana”, sanoo Nosova Seuralle.

Marraskuu ratkaisee

Krupin riitautti potkunsa. Ensin paikallinen oikeus ja elokuussa myös Petroskoin korkein oikeus totesi erottamisen laittomaksi ja Krupinin edelleen lailliseksi kaupunginjohtajaksi.

Karjalan tasavalta on jo kuitenkin hyväksynyt Sortavalan ja Helylän liitoksen, ja marraskuun 8. päivänä vaaleissa valitaan niiden yhteinen uusi aluevaltuusto.

Oikeudenmukainen Venäjä kampanjoi parhaillaan voimakkaasti kerätäkseen ehdokkaita ja äänestäjiä Kremlin puolueen yksinvaltaa vastaan ja paikallisdemokratian rippeiden säilyttämiseksi.

”Vaalit ovat Sortavalan kannalta ratkaisevat. Voi sanoa, että niistä riippuu kaupungin kohtalo. Uuden valtuuston jäsenet ratkaisevat tärkeän kysymyksen: valitsevatko asukkaat kaupunginjohtajan vai nimitetäänkö hänet ylhäältä”, sanoo Nosova.

Lue myös: Näin suomalaisten rakentama Sortavala ränsistyy

Lue myös: Mitä venäläinen turvateknologiayhtiö tekee Suomessa? Savonlinnassa hiljaiseloa viettävä Argus Spectrum nousi alansa huipulle Kremlin tuella

X