Kasautuneet matkustuspaineet purkautuivat ensimmäisen tilaisuuden tullen – Finnair: ”Enemmän valmiutta matkustaa, eikä vain haaveilla”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koronapandemia lähes pysäyttämä lentoliikenne rullaa taas, kun ihmiset uskaltavat jälleen lomamatkoille.
Koronapandemia lähes pysäyttämä lentoliikenne on alkanut rullaamaan taas, kun ihmiset uskaltavat jälleen lomamatkoille. © iStock
Koronapandemian vuoksi romahtanut matkailu näyttää piristyvän. Pandemian alussa esitetyt hennot toiveet ilmastoviisastumisesta näyttävät jäävän haaveeksi. Matkailualalle tuplarokotukset lupaavat paluuta kohti vanhaa normaalia.

Rokotekattavuuden nousu näkyy jo suomalaisten halussa pakata laukkunsa ja suunnata ulkomaille. Heinäkuu, paras kesälomakuukausi osoitti, että etelän lomakohteet imivät suomalaiset lentokoneisiin heti, kun matkustaminen tuntui mahdolliselta.

Matkojen varaaminen on piristynyt entisestään syksyä kohti, kun Finnair aloitti tarjouskampanjan, joka palautti pandemiaa edeltäneen huokean hintatason. Suosiossa ovat nyt etenkin Malaga, Barcelona ja Madrid. Myös Saksa ja Pohjoismaat houkuttelevat suomalaisia.

”Suomalaisilla on nyt enemmän valmiutta matkustaa, eikä vain haaveilla matkustamisesta”, sanoo Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.

”Viimeisen kahden viikon aikana olemme nähneet matkustajamäärissä piristystä Euroopan sisäisessä liikenteessä. Rokotekattavuus on nyt Euroopassa tähän asti parhaalla tasolla. Voisi sanoa, että matkustaminen EU:n sisällä alkaa olla melko vapaata ja vaivatonta.”

Matkustaminen keskittyy Eurooppaan

Vuonna 2020 suomalaisten ulkomaille tekemien vapaa-ajan matkojen määrä väheni 72 prosenttia. Vaikka matkoja varataan nyt paljon, pandemiaa edeltäneestä tasosta ollaan yhä kaukana.

Matkailu Euroopan ja EU-alueen ulkopuolelle on käytännössä yhä pannassa matkustusrajoitusten vuoksi. Eurooppalaisittainkin hyvästä koronatilanteesta huolimatta suomalaiset ovat olleet varovaisempia varaamaan matkoja.

”Suomessa lentoliikenteen kysyntä on kehittynyt hieman hitaammin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa”, Turtiainen kertoo.

Lentoliikenteessä ulkomaanmatkoja suositumpia ovat edelleen kotimaan kohteet. Lennot Helsingistä Ouluun ja Rovaniemelle ovat Finnairin suosituimpia reittejä. Vaikka syynä ei toki ole pelkkä reissaamisen ilo, reittien vilkkauden takana on syksyllä muutakin kuin työmatkaliikenne.

”Nyt ruska-aikaan muutkin pohjoisen kohteet, kuten Ivalo ja Kittilä, ovat lisänneet kiinnostusta.”

Lue myös: Oletko ihmetellyt, miksi lennät itään tunnin nopeammin kuin takaisin? Tässä syy

X