Kasvomaskit viedään lähes käsistä: ”Suuret kysyntäpiikit voivat tilapäisesti tyhjentää hyllyjä” – Lue suurimpien kauppojen maskien hintavertailu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kasvomaskeille on asetettu ostorajoituksia kaikissa suurimmissa myymäläketjuissa. Kuva Helsingin Maunulan S-marketista.
Kasvomaskeille on asetettu ostorajoituksia kaikissa suurimmissa myymäläketjuissa. Kuva Helsingin Maunulan S-marketista. © Jukka Vuorio
Kauppaketjut viisastuivat kevään vessapaperikadosta, nyt kasvomaskeille on määrätty selkeät ostorajoitukset. Maskeja luvataan riittävän nyt kaikille.

Kasvomaskit puhuttavat mediassa ja kahvipöydissä päivä päivä enemmän, ja se näkyy kauppojen hyllyillä ja kassoilla.

Seuran selvityksen mukaan kaikki suurimmat päivittäistavarakaupat ovat joutuneet asettamaan ostorajoituksia, joita ilman maskihyllyt tyhjenisivät yhtä nopeasti kuin vessapaperi- ja käsidesihyllyt keväällä.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila piti tiedotustilaisuudessa jo 6. elokuuta varmana, että maskisuositus tulee jossakin vaiheessa.

Samana päivänä STM esitti hankittavaksi muun muassa 60 miljoonaa kappaletta kirurgisia maskeja.

Nyt yleistä suositusta odotellaan torstaiksi 13. elokuuta. Yksittäiset kaupungit kuten Turku ja oppilaitokset kuten Itä-Suomen yliopisto ovat jo antaneet omat suosituksensa.

Seura kysyi suurimmilta päivittäistavarakauppaketjuilta, minkälaisia maskeja nyt on myynnissä, minkä hintaisia ne ovat, onko maskeissa ostorajoituksia ja mitkä ovat lähitulevaisuuden saatavuusnäkymät.

S-ryhmän valikoimajohtaja Janne Paananen kertoo kasvomaskien kysynnän olevan suurta.

”Elokuun viikkomyynnit ovat kymmenkertaisia heinäkuuhun verrattuna. Olisimme varmasti myyneet elokuussa vielä enemmänkin, mutta emme ole saaneet myyntiin aivan täysin niitä määriä, mitä kysyntää on. Ensi viikolla tilanne paranee.”

S-ryhmällä oli silloin myynnissä sekä 10:n että 50 kappaleen pakkaukset kertakäyttömaskeja, joista käytetään myös nimitystä kansanmaski.

50 kappaleen pakkaus maksoi 39,90€ ja 10 kappaleen pakkaus 8,90€. Ensi viikolle Paananen lupaili tulossa olevan myyntiin myös 25 kappaleen pakkauksia.

Nyt kasvomaskipakkauksissa on kahden pakkauksen ostorajoitus asiakasta kohden, jotta maskeja riittäisi kaikille. Ensi viikolla S-ryhmä tarkistaa, onko rajoitusta syytä edelleen jatkaa.

S-ryhmällä on myynnissä myös kangasmaskeja, joiden hintaluokka vaihtelee 6,95-12,90 euron välillä.

Kaupat: Kasvomaskit eivät katoa kaupoista

Vaikka esimerkiksi Helsingin keskustassa kasvomaskit eivät edelleenkään ole kovin yleinen näky, voi yleinen suositus muuttaa tilanteen hetkessä. S-ryhmän Janne Paananen olettaa kasvomaskien vahvan kysynnän jatkuvan myös tulevina viikkoina.

”Seuraamme jatkuvasti, että mitä suosituksia tulee. Kangasmaskeillekin on tulossa lisää valikoimaa ja lisäksi myyntiin on tulossa henkilösuojaimia.”

Keskon päivittäistavarakaupan tavarakaupan johtaja Harri Hovi kertoo, että K-ruokakauppojen myymien kasvomaskien päätuote on kotimainen NeSu-kansalaismaski.

”Sen suodattavuus on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mittauksen mukaan 88 prosenttia. Se on suodatusteholtaan merkittävästi puuvillaisia kangasmaskeja parempi. Myymälästä riippuen meillä on myös tarjolla kattava valikoima erilaisia kangasmaskeja sekä muita kertakäyttöisiä maskeja.”

Kertakäyttömaskeja K-ryhmä myy 15 kappaleen pakkauksissa, joiden hinta on 15,90€ sekä 50 kappaleen pakkauksissa, joiden hinta on 39,95€. Kangasmaskit maksavat 6,99€ kappale.

K-Citymarketit ovat asettaneet 15 kappaleen pakkauksiin ostorajoituksen, jonka mukaan yksi asiakas voi ostaa kaksi pakkausta kerralla.

”Muut kaupat [kuin citymarketit] voivat halutessaan asettaa omia ostorajoituksia.”

Lidlissä on tällä hetkellä myynnissä viisi erilaista pakkausta, joista kaksi on kankaisia kasvomaskeja sekä kaksi kertakäyttöisiä kasvomaskeja, jotka myydään 50 (hinta 39,50€) ja 10 (hinta 8,90€) kappaleen pakkauksissa.

Lisäksi on kertakäyttöisiä hengityssuojaimia 10 kappaleen pakkauksissa (7,89€), mutta osasta myymälöistä nämä ovat jo loppuneet.

”Maskien myynti on viime päivinä ollut vilkasta. Myynnin kasvua on toki odotettavissa, kun maskeista puhutaan paljon ja etenkin jos kasvomaskeista annetaan valtakunnallisia suosituksia”, kertoo Johanna Liukkonen Lidlin viestinnästä.

Kasvomaskit kiinnostavat kuluttajia nyt siinä määrin, että Liukkosen mukaan suuret kysyntäpiikit voivat tilapäisesti tyhjentää Lidlin myymälöiden hyllyjä, mutta täydennystä pyritään saamaan aina mahdollisimman pian.

”Huolehdimme kaikkien tuotteiden, myös kasvomaskien, riittävyydestä mahdollisimman etupainotteisesti yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa. Olemmekin onnistuneet lisäämään tilausmääriä ja kasvattamaan tarjontaa maskien osalta.”

Myös Lidl on ottanut käyttöön ostorajoituksia.

”Koemme tärkeänä, että maskeja riittäisi mahdollisimman monelle asiakkaalle. Siksi olemme tehneet ostorajoituksia, joiden mukaan kankaisia maskeja saa ostaa 5 kappaletta per asiakas, kertakäyttöisiä kasvomaskeja puolestaan yksi pakkaus asiakasta kohden.”

Lue myös: Maskisuositus aiheuttaa ison loven pienituloisten kukkaroihin – Asiantuntija: katastrofi köyhimmille

Lue myös: Pauliinan 9-vuotias poika sairastui koronaan – Näin salakavalasti koronavirus eteni perheessä: ”Taudin rajuus yllätti”

Lue myös: Kommentti: THL:n maskisuosituksen tulee vastata selkeästi näihin neljään kysymykseen, muuten kouluissa ajaudutaan tarpeettomaan kaaokseen

X