Katiskan huolimaton käyttö ja säilytys koituu monen eläimen kohtaloksi – ”Katiskan nielu tulee pitää suljettuna”

Kesän lomapäivät houkuttelivat yhä useammat vapaa-ajan viettäjät vesille kokemaan verkkoja ja katiskoja. Mökkirantaan lojumaan jätetyt pyyntivälineet voivat kuitenkin muuttua eläinten surmanloukuiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saaliin haju on houkutellut ketun ansaan katiskaan.

Kesän lomapäivät houkuttelivat yhä useammat vapaa-ajan viettäjät vesille kokemaan verkkoja ja katiskoja. Mökkirantaan lojumaan jätetyt pyyntivälineet voivat kuitenkin muuttua eläinten surmanloukuiksi.
Teksti:
Terhi Harper

Kalastusharrastus on lisääntynyt Suomessa ja monet vapaa-ajanasunnoillaan aikaa viettävät etätyöläisetkin ovat innostuneet ruokakalastuksesta. Vasta-alkajat eivät välttämättä kuitenkaan huomaa tarkistaa, miten pyyntivälinettä pitäisi käyttää ja säilyttää.

Mikäli katiskaa säilytetään maalla, sen avonaisesta nielusta tai tyhjennysluukusta kulkeutuvat useimmiten sisään linnut tai piennisäkkäät. Näiden haju puolestaan houkuttaa saalistajia, jotka tunkevat edellisten tavoin katiskaan ja jäävät nekin jumiin.

Kuluneena kesänä katiskat ovat puhututtaneet sosiaalisessa mediassa, johon koiranomistajat ovat jakaneet päivityksiä ja kuvia katiskoihin loukkuun jääneistä lemmikeistään.

Katiskan turvallinen käyttö on helppoa

Vaarat voitaisiin välttää yksinkertaisin konstein: huolellisemmalla säilyttämisellä ja myös pyyntipaikkaa tutkimalla.

”Katiskan nielu tulee pitää suljettuna, tai katiska on asetettava muutoin turvallisesti, jotta se ei aiheuta vaaraa ylimääräisille vieraille. Myös katiskan tyhjennysluukku on hyvä jättää auki”, neuvoo kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Kun katiskan heittää veteen, Tarkiaisen mukaan on tärkeää huomioida vedenpinnan korkeus kyseisellä paikalla.

”Mikäli osa pyydyksestä jää vedenpinnan yläpuolelle, siitä voi koitua vaaraa vesilinnuille. Tällaiset vaaratilanteet voidaan välttää etukäteen sulkemalla katiskan nielu siltä osin, joka jää vedenpinnan yläpuolelle.”

Katiskat voivat toisinaan koitua myös hylkeenpoikasten kohtaloksi. Erityisen tarkkana pitää olla Saimaalla: uhanalaisten norppien alueella katiskan nielua ei saa päästää leviämään missään olosuhteissa yli 15 senttimetriin.

Katiskan ostaja hyötyisi käyttöohjeesta

Katiska on ruokakalaa haluaville helpoin pyydys, ja moni uskoo osaavansa virittää sen vesilleen oikein.

Janne Tarkiaisen mukaan takavuosina on järjestetty useita kampanjoita katiskojen nikseistä.

”Valistus on varmasti auttanut ihmisiä ymmärtämään, kuinka katiskoita käytetään ja säilytetään turvallisesti. Asiaa edistäisi myös se, että katiskaa ostettaessa asiakas saisi mukaansa ohjeet katiskan käytöstä ja turvallisesta säilytyksestä.”

Myös marjapuskien verkot koituvat luonnoneläinten kohtaloksi

Suomen eläinsuojelu ry:ssä tunnetaan katiskoista aiheutuneet ongelmat.

Toiminnanjohtaja Maria Linqvistin mukaan pulmia ei aiheudu vain koirille. Myös karkailevat kissat etsiytyvät mielellään suojaisiin paikkoihin ja pieniin koloihin, jolloin riski juuttua väärin suljettuun pyydykseen on todellinen.

Jos katiskaa ei koeta tai tyhjennetä päivittäin, sinne jäänyt eläin menehtyy nopeasti aliravitsemukseen, tai repii itsensä metalliverkkoon.

Lähiviikkoina monet mökkiläiset alkavat valmistella kesäpaikkaa talviteloille. Linqvist kehottaakin silmäilemään mökkipihan turvallisuutta myös eläinten näkökulmasta. Katiskojen lisäksi venerannoista tai pihalta löytyy usein monenlaista verkkoa ja koukkua, joihin eläimet, esimerkiksi siilit, voivat juuttua kiinni.

”Kaikki kalastusvälineet ja verkot tulisi siirtää sisätiloihin niin, että ne ovat poissa eläinten ulottuvilta. Tämä koskee myös marjapuskia, joiden verkot tulee korjata pois.”

Lue myös: Hertta-koiran lintujahti päättyi loukkuun katiskaan – ”En olisi uskonut, että 20-kiloinen koira sinne mahtuisi”

 

Walesinspringerspanieli Hertta päätyi lyhyen saalistusreissunsa päätteeksi katiskaan. © Annika Pesosen kotialbumi

X