Katkaise sota-ajatusten kierre ja Ukraina-uutisten ahmiminen – Huomaatko itsessäsi näitä poikkeusolojen stressin piirteitä?

Ahmimme sotauutisia vaikka emme haluaisi niitä - ja seuraus on sama kuin ylensyönnillä: selittämätön paha olo, kirjoittaa Petri Korhonen Seuran pääkirjoituksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.

Ahmimme sotauutisia vaikka emme haluaisi niitä - ja seuraus on sama kuin ylensyönnillä: selittämätön paha olo, kirjoittaa Petri Korhonen Seuran pääkirjoituksessa.
Teksti:
Petri Korhonen

Rakkaat lukijamme, katsokaapa oheista listaa. Aiheuttaako poikkeusolojen stressi sinussa tällaista käytöstä?

”Yleisin puheenaiheesi tuttuja tavatessa, jopa kadulla tai uimahallin saunassa, on Ukrainan tapahtumien kertaaminen tai Vladimir Putinin hulluuden päivittely.”

”Selaat monta kertaa päivässä uutisia kännykältä tai tabletilta, mutta samaan aikaan toivot, ettet näkisi kuvia sodasta. Yrität keskittyä johonkin kirjaan tai lehteen, mutta turhaan.”

”Kun kuulet Ukraina-tukikonsertissa Katri Helenan laulavan linnusta ja lapsesta, kyyneleesi alkavat valua.”

Jos olet nainen, tunnistatko itsestäsi näitä piirteitä:

”Heräät tavanomaista väsyneempänä. Huomaat iltapäivällä olevasi ärtyisä tai kireä, ilman syytä. Tiuskit läheisillesi siivoamisesta tai kehität riitaa jostain muusta triviaalista asiasta.”

”Pohdit vanhempiesi tai isovanhempiesi kokemuksia viime sodista. Mietit, joutuvatko aikuiset lapsesi vielä rintamalle samalla tavalla kuin nuoret naiset ja miehet Ukrainassa nyt. Liikutut, kun näet lapsenkasvoisia, armeijasta lomille päässeitä suomalaisia nuoria.”

Jos olet mies, oletko tehnyt näin:

”Muistelet omaa armeija-aikaasi ja laskeskelet, osaisitko vielä suunnata kranaatinheitintä, käynnistää sanomalaitteen tai pystyttää ITKK:n jalustan. Entä kestäisikö selkäsi telamiinan kantamista? Ja miten se rynnäkkökivääri pitikään purkaa ja koota?”

”Jos otat alkoholia ruoan kanssa tai illalla, nautitkin sitä normaalin lasillisen sijaan kaksi tai kolme lasillista. Tupakkaa menee enemmän kuin vielä viime syksynä.”

Kun mieli reagoi, peruskonstit auttavat

Kriisipsykologien mukaan poikkeusolojen stressi aiheuttaa näitä luonnollisia reaktioita. Jos olemme tuntevia ihmisiä, mielen kuuluukin reagoida näin.

Uhkan ja vaaran tunne myös kiehtovat, ja niiden houkutus täytyykin tunnistaa. Sota-ajatuksiin ei saa jäädä vellomaan, vaan pitää ryhtyä tietoiseen vastarintaan, peruskonsteilla.

Ylös ja ulos! Liikunnan lisääminen auttaa aina. Huonokuntoisena jaksat vähemmän ja murehdit enemmän. Jätä tupakkatauollasi tietoisesti se toinen nortti sytyttämättä.

Tee jotain Ukrainan ihmisten hyväksi: mene yhteislaulutilaisuuksiin, kysy tarvitsevatko kotikuntaan tulevat sotapakolaiset jotain, lahjoita rahaa, jos sinulla on siihen varaa.

Ja ennen kaikkea kosketa, halaa läheisiäsi aina kun pystyt – koska Ukrainassa kaikki eivät sitä enää voi rakkailleen tehdä. Rutista koiraasi ja silitä kissaasi, sen jälkeen hengitä syvään hetki.

Lue myös: Ahdistus tulevasta kalvaa – Piispa Mari Leppänen ja psykologi Pirkko Lahti neuvovat, miten toivoa ja voimaa saa arjesta ja ajatusten jakamisesta

ahdistus ja sodan pelko kalvaa mieltä

Nyt on hyvä tunnistaa ne asiat, jotka itseä kannattelee ja pohtia, millaisista asioista saamme elämässä voimia? Niitä kannattaa vaalia. © iStock

X