Suomi-Venäjä-seura pitää Helsinkiin 9.5. suunniteltua voitonpäivän kulkuetta huonosti harkittuna provokaationa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomalais-venäläinen yhdistys sanoo järjestävänsä voitonpäivän kulkueen Helsingissä. Suomi-Venäjä-seura ja pj Katri Kulmuni sanoutuvat irti tapahtumasta.
Suomi-Venäjä-seura on puheenjohtajansa kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan poliittisesti sitoutumaton, mutta tekee yhteistyötä venäläisten kansalaisjärjestöjen kanssa. © Markus Pentikäinen / Otavamedia
Suomalais-venäläinen yhdistys Rufi on ilmoittanut järjestävänsä 9.5. voitonpäivän kulkueen Helsingissä toisen maailmansodan päättymisen muistoksi. Suomi-Venäjä-seura sanoutuu irti suunnitellusta tapahtumasta.

Suomalais-venäläinen yhdistys Rufi järjestää tiistaina 9.5.2017 Helsingissä voitonpäivän eli toisen maailmansodan päättymisen muistoksi Kuolematon rykmentti -kulkueen, joka lähtee  Sibeliuksen monumentilta kello 18 ja kulkee Pyhän Nikolauksen kirkolle.

Marssin järjestävän Rufi-yhdistys on sen puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnovin mukaan perustettu vastapainoksi Suomi-Venäjä-seuralle.

”Suomi-Venäjä-seuran suhde Venäjään on puhtaasti hyötysuhde, eikä lämpöisistä tunteista voi heidän kohdallaan olla edes puhetta. Kutsunkin sitä seuraa huumorimielessä omalla nimellä; ’Suomi vastaan Venäjä-seura'”, Skippari-Smirnov sanoo.

Rufin puheenjohtaja kritisoi erityisesti Suomi-Venäjä-seuran Kontakt-jäsenlehteä, josta hänen mukaansa paistaa läpi länsimielisyys ja sama asenne kuin Venäjän oppositolla.

”Tämä ei ole Suomea tai suomalaisia vastaan tehtävä tapahtuma, vaan päinvastoin, suomalaisten kanssa tehtävä rauhanomainen sovinnon ele. Suomalaiset ovat lämpimästi tervetulleita, ja vaikka isovanhempamme sotivat 70 vuotta sitten keskenään. Älkäämme tehkö samaa virhettä”, Skippari-Smirnov sanoo.

Suomi-Venäjä-seura Venäjän opposition äänitorvi?

 

Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) kertoo, ettei hän ole kuullut Rufi-yhdistyksestä tai sen suunnittelemasta kulkueesta.

”Tapahtuma vaikuttaa provokaatiolta, joka ei ole aivan tavatonta nykyisin. Suomi-Venäjä-seura on poliittisesti sitoutumaton ja riippumaton, mutta toimii yhdessä venäläisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Viime aikojen kehitys Venäjällä on surullista. Maassa on lainsäädännöllä rajoitettu kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Toisaalta, venäläinen yhteiskunta on aina ollut monitasoinen, eli siellä on löydetty keinoja toimia ohi virallisen linjan”, Kulmuni sanoo.

Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri Merja Hannus on puolestaan tietoinen Rufi:n suunnittelemasta kulkueesta.

”Meillä ei ole mitään tekemistä tapahtuman kanssa. Omien sanojensa mukaan Rufilla on 30 jäsentä ja kymmenkunta aktiivia. Yhdistys sanoo tavoitteekseen todenmukaisen kuvan välittämisen Venäjästä”, Hannus sanoo.

Puheita Suomi-Venäjä-seuran roolista Venäjän ”opposition äänitorvena” Hannus pitää naurettavina.

”Emme ole poliittinen järjestö vaan kulttuuri- ja kansalaisjärjestö, joka pyrkii rakentavan vuoropuhelun edistämiseen ja erilaisten näkemysten esille nostamiseen”, Hannus sanoo.

Putinistien pienen piirin suunnitelma?

Venäjällä on vuodesta 2012 järjestetty voitonpäivän 9.5. osana Kuolematon rykmentti -kulkueita, joissa kannetaan toisessa maailmansodassa menehtyneiden sukulaisten kuvia.

”Venäjälle tällaiset kulkueet sopivatkin, se on heidän tapansa muistaa sodissa kaatuneita. Meillä Suomessa on tällainen tapa on vieras ja huonosti harkittu. Nyt kun on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi, se varmasti herättää kielteisiä ajatuksia”, Hannus sanoo.

Hannus ei aio mennä seuraamaan Rufin suunnittelemaa kulkuetta eikä hän ole tavannut sen järjestäjäksi ilmoittautunutta Daria Skippari-Smirnovia.

”Hän kävi Suomi-Venäjä-seuran toimistolla alkuvuodesta ja joku näki hänen keränneen keräsi materiaalia, esitteitä ja lehtiä. Hänen kanssaan ei ollut mitään puhetta,” Hannus sanoo.

Iltalehden haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ei pidä Helsingin marssia Moskovasta käsin organisoituna tapahtumana vaan pikemminkin pienen piirin provokaationa, joka viittaa Suomessa asuviin putinisteihin ennemmin kuin Kremliin.

Lapin sodan henki?

Kuolematon rykmentti -kulkueen pääorganisaattori Daria Skippari-Smirnov on erityisen sydämistynyt siitä, ettei Suomi-Venäjä-seura ei tue tapahtumaa.

”Kulkue on fasismin vastainen, enkä näe syytä, miksei sitä ole sopivaa järjestää Suomessa.  Suomikin soti 1944 liittolaisten puolella natsi-Saksaa vastaan”, Skippari-Smirnov sanoo viitaten Lapin sotaan 1944-1945, jossa suomalaiset ajoivat Neuvostoliiton kanssa solmitun rauhansopimuksen mukaisesti Saksan armeijan ulos Suomesta.

Lue myös:

Voitonpäivä 9.5. – Natsi-Saksan hautajaiset, Euroopan yhtenäisyyden juhla vai venäläisen nationalismin karnevaali?

Nato kymmenkertaistaa joukkonsa Latviassa – Maan ensimmäinen Suomen suurlähettiläs Anna Zigure luottaa turvatakuisiin

Voitonpäivä neuvostosotilaan silmin: Nuori Aleksander vietiin katsomaan Hitlerin ruumista

Voitonpäivän edellytys: Yhdysvaltojen massiivinen materiaaliapu Neuvostoliitolle ratkaisi toisen maailmansodan suunnan

X