Katse jo loppukesän sadonkorjuuaikaan – ”Aloittelijalla on monta munaamisen mahdollisuutta, mutta ainakin niistä saa oppia tulevien vuosien kasvukausille”

”Pelkkä kasvihuoneen kuumanhuumaava tuoksu innostaa iskemään kädet multaan varhain keväällä”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erkki Meriluoto on Seuran päätoimittaja.

”Pelkkä kasvihuoneen kuumanhuumaava tuoksu innostaa iskemään kädet multaan varhain keväällä”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Siitähän se ajatus lähtee. Loppukesän sadonkorjuuaikaan sijoittuvista unelmista. Kun kotipihan marjapuskat notkuvat mehukkaita herkkujaan ja kasvihuoneen vihannekset kutsuvat kypsinä luokseen. Pelkkä kasvihuoneen kuumanhuumaava tuoksu innostaa iskemään kädet multaan varhain keväällä.

Tein pääsiäisen alla sijoituksia. Hain puutarhamyymälästä siemeniä: tomaatteja, habanero-chiliä, kuukausimansikkaa, kurkkua, maissia, vesimelonia. Toisesta kaupasta ostin edullisen pienen kasvihuoneen, joka vaikutti sopivalta ensikertalaiselle. Lisäksi multaa ja istutusruukkuja. Suihkepullo löytyi kotoa. Hyvä säästö.

Kerätäänkö satoa vielä sadonkorjuuaikaan – vai löytävätkö lapset herkut jo raakileina?

Ohjeita harrastuksen aloittamiseen löysin netistä. Ensimmäiset siemenet istutin yhdessä 5-vuotiaan poikani kanssa kylpyhuoneen lattialla. Painoimme sormella multaan kylvökolon ja sujautimme siemenet vuoron perään paikalleen. Ohjeet opastivat jättämään ruukut itämään lattia­lämmityksen turvin.

Taimien noustessa esiin tapahtuu siirto ikkunalle auringonvaloon. Myöhemmin pitää hankkia vielä suurempia ruukkuja, ja tehdä taimille uusi koti kasvihuoneeseen.

Sen kasaan keväämmällä parvekkeelle, jotta pihassa leikkivät lapsukaiset eivät mene napsimaan sieltä suupaloja liian varhain. Muistissa on yhä heidän viime kesän kotileikkinsä. Kun silmä vältti, niin omenapuista olivat raakileet kadonneet.

Leikkimökissä oli kuulemma tarvittu ruokaa. Näin ne omat lapsuuden touhut iskevät aikuisena takaisin.

Avoimet Puutarhat inspiroivat multasormia

Aika näyttää, miten siemenet itävät, iskevätkö tuholaiset ja kasvavatko kylvöt lopulta ylipäänsä sadonkorjuuseen asti. Aloittelijalla on monta munaamisen mahdollisuutta, mutta ainakin niistä saa oppia tulevien vuosien kasvukausille. Inspiraatiota saa lisää tämän pääsiäisen Seuran tuplanumerosta ja puutarhaextrasta.

Inspiraatiota saa lisää tämän lehden puutarha­extrasta.

Mikäli vertailu muiden aikaansaannoksiin kiinnostaa, on se mahdollista muual­lakin kuin vain naapurissa tai tuttavien luona. Suosittu puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään 20. kesäkuuta, ja ilmoittautumisia otetaan nyt vastaan verkkosivustolla. Sivut toimivat samalla ympärivuotisena virtuaalisena matkailusivustoina. Tämän vuoden teemana on yhdessä oppiminen. Sillä innostetaan osaamisen jakamiseen multasormien kesken.

Toivotaan, että koronatilanne sallii fyysisetkin vierailut eri puutarhoissa. Tuoksu kun ei netin kautta välity.

Lue myös: Näin ekologinen puutarha pistää puutarhanhoidon säännöt uusiksi – Lue kuusi vinkkiä ekotekoihin!

X