Katso 10 vinkkiä kuumuuden kukistamiseen! – Nämä asiat kannattaa todella tietää ennen ostopäätöstä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
© iStock
Oikein valitut konstit viilentävät kodin tai lievittävät tukalan olon.

Kuumuuden kanssa voi pärjätä monenlaisten vimpaimien avulla. Ostosta ei kannata kuitenkaan tehdä sokkona. Kokosimme tiedot siitä, mitkä laitteet viilentävät tehokkaasti, tarvitaanko lupia ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen ostopäätöstä.

Vinkkejä kuumuuden suitsimiseksi:

Sulje verhot ja turhat sähkölaitteet ja tuuleta yöllä. Ilmaiset konstit eivät kuitenkaan välttämättä riitä.

Tarpeeksi leveät räystäät torjuvat kesän korkealta tulevan porotuksen, ja kylmän vuodenajan matalalta ikkunaan paistava aurinko silti lämmittää mukavasti.

Markiisi on mainio säädettävä räystäs, joka suojaa terassilla rentoutuvat myös sateelta. Markiisit on kuitenkin muistettava rullatta kiinni, kun tuulee kovaa.

Ikkunaan liimattava suojakalvo torjuu tehokkaasti auringon lämpösäteilyn – valitettavasti myös, kun lisälämpö olisi tervetullutta.

Sisäpuolisen peilin tavoin heijastava rullaverho on sekin varsin tehokas, ja sen voi rullata ylös viileänä vuodenaikana. Kaihtimet, verhot ja kalvot torjuvat liiallista auringon porotusta, ja ne antavat näkösuojaa myös lasitetulle parvekkeelle ja terassille.

Ilmastointilaite pumppaa kuumuutta ulos jääkaapin tapaan. Jotkut laitteet ovat kovin meluisia, joten koekuuntele ennen ostopäätöstä. Yhteen yksikköön perustuva laite puhkuu kuumuuden paksua ilmaputkea pitkin räppänän kautta ulos. Teho voi riittää yhden huoneen viilennykseen.

Tehokkaan viilentimen erilliset sisä- ja ulkoyksiköt yhdistää kylmäaineputki. Siirrettävä laite maksaa 800–2500 e. Pientaloon kannattaa harkita kiinteää ilmalämpöpumppua. Se maksaa tyypillisesti 2 000–2 500 e ja säästää lämmityskuluja talvella.

Kiinteästi asennettaviin viilentimiin tarvitaan taloyhtiön lupa. Markiiseille lupa saatetaan tarvita lisäksi paikkakunnan rakennusvalvonnasta. Sen sijaan siirrettävä laite ei yleensä edellytä lupaa edes kerrostalossa.

Huokea ­pöytätuuletin

© Tokmanni.fi

© Tokmanni.fi

Virtaava ilma haihduttaa lämpöä iholta ja lievittää tukalaa oloa helteellä. Tehokas pöytätuuletin Ideale+ maksaa 22 e. Puhallin kääntyilee automaattisesti, ja valittavana on 3 puhallustehoa.

Vekkikaihdin

© Eurokangas.fi

© Eurokangas.fi

Torju porotus ja tee näkösuoja. Valmistajan mukaan vekkikaihtimet asennetaan vaivatta yleisimpiin terassi- ja parvekelasituksiin. Yksi parvekelasin EXK-kaihdin maksaa 135 e.

Tehokas ­ulkokaihdin

© sol.kaihdin.fi

© sol.kaihdin.fi

Ulkopuolelle asennettava kaihdin torjuu auringon porotuksen tehokkaasti. Sisältä näkee ulos mutta ulkoa ei sisälle. Zip Screen -kaihdin valmistetaan ikkunan tai lasituksen mittojen mukaan.

Siivetön puhallin

© Gigantti.fi

© Gigantti.fi

Tornituuletin kääntyilee ja puhaltaa ilmaa tukalaa oloa lievittäen. Dyson Cool AM07:ssä ei ole pyöriviä siipiä, joihin lapsen­lapset satuttaisivat itseään. Tehokas tuuletin maksaa noin 350 e.

Helppo siirtää

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Ilmastointilaite viilentää valmistajan mukaan jopa 30 neliömetrin kokoisen tilan tai poistaa kosteutta tai vain puhaltaa ilmaa. Haitariputki puhkuu kuumuuden ulos. Siirrettävä Ströme 12C maksaa 400 e.

Tehokas 2-osainen

© Veikonkone.fi

© Veikonkone.fi

Viilennä paahteinen yksiö, pikkumökki tai matkailuauto siirrettävällä ilmastointilaitteella. Ulko- ja sisäyksikön yhdistää 3-metrinen johto. Frezzer 9000BTU painaa 30 kg ja maksaa 800 e.

Viilennä maltillisesti

Pitkään jatkuva ylenpalttinen jäähdytys voi joskus aiheuttaa kosteusongelmia rakenteisiin. Muista siis kohtuus. Viilentimen kylmäosaan tiivistyy vettä. Muista tarkistaa ja tyhjentää kondenssivesisäiliö säännöllisesti tai varmista, että viemäröinti toimii asianmukaisesti.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 7/2022.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X