Katso, miten kyyt jo heräilevät ja luikertelevat! Luontolivessä voit seurata maamme ainoan myrkyllisen käärmeen elämää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Ola Jennersten/WWF Sweden © Ola Jennersten/WWF Sweden
Luonnonsuojelujärjestö WWF aloitti kyyn seuraamisen Luontolivessä hälventääkseen suomalaisten pelkoja. Oletko sinä yksi kyypelkureista? Vastaa jutun lopussa olevaan pikakyselyyn.

Suomen ainoa myrkyllinen käärme sai nyt oman WWF:n Luontolive-kameran. Aikaisemmin Luontolivessä on seurattu esimerkiksi Pullervo-norppaa, liito-oravia ja taimenia.

Kyy nähtiin kamerassa jo heti ensimmäisenä päivänä.

”Kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä”

Kyytä on vihattu ja vainottu kautta aikojen. Luontoliven tavoitteena on tehdä kyytä tutummaksi ihmisille ja hälventää siihen kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja.

”Kyyt eivät ole aggressiivisia. Jos ne purevat, ne tekevät sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo WWF:n tiedotteessa.

Suomessa kyy elää melkein koko maassa. Kyyn isoin vihollinen on ihminen, ja käärmeiden määrät ovat laskeneet paikoin huomattavasti rakentamisen, liikenteen ja vainon takia. Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu laji, joten sen tappamisesta ei rangaista.

”Yhä edelleen ihmisen ja kyyn kohtaamiset päättyvät harmittavan usein käärmeen kuolemaan. Kuitenkin jos käärmeitä pääsee tarkastelemaan rauhassa, voi huomata miten kauniita ja kiehtovia ne ovat”, Niinimäki sanoo.

Puremia noin 50–150 vuosittain

WWF:n mukaan kyyn puremia todetaan Suomessa vuosittain noin 50–150. Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole kovin vaarallinen.

Kuitenkin lapsille ja vanhuksille purema voi olla riski. Kyyn purtua niin aikuisten kuin lastenkin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

”Kyyn kohdatessa kannattaa käyttäytyä rauhallisesti ja liikkua harkitusti. Tällöin kyy ei hätäänny. Vaikka löytäisi kyyn omalta pihamaaltaan, sitä ei tarvitse tappaa. Kyyn voi kuljettaa turvallisesti pois. Apuna voi käyttää esimerkiksi haravaa ja kannellista ämpäriä”, sanoo käärmeasiantuntija Toni Beckman, jonka kanssa WWF on toteuttanut kyykameran.

Norppalive palaa toukokuussa

Kyykamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua. Aikaisemmin Luontolivessä on ihastuttanut Pullervo-norppa. Norppalive palaa taas toukokuussa.

Kolmena edellisenä vuonna Norppaliveä katsottiin yhteensä kuusi miljoona kertaa. Ennen norppien paluuta Luontolivessä voi seurata kyiden lisäksi metsäpeurojen elämää.

Tästä pääset seuraamaan kyiden elämää Luontolivessä.

Pelkäätkö kyykäärmeitä?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä
62%
Ei
38%

Siirry takaisin kyselyyn

X