Katso video! Ilmastolakko keräsi tuhannet nuoret Eduskuntatalolle – Opettaja näpäytti: ”Kansalaisaktivismi kuuluu opetukseen”

Lapset ja nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ruotsalaisen 16-vuotiaan Greta Thunbergin käynnistämä ilmastolakko näkyi ja kuului Helsingin keskustassa perjantaina 15. maaliskuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lapset ja nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ruotsalaisen 16-vuotiaan Greta Thunbergin käynnistämä ilmastolakko näkyi ja kuului Helsingin keskustassa perjantaina 15. maaliskuuta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Ilmastolakko-mielenosoitus keräsi Helsingin keskustaan yleiseksi koululakkopäiväksi julistettuna perjantaina 15.3. poliisin arvion mukaan 1 500–2 000 ihmistä.

Ikähaarukka vaihteli ekaluokkalaisista yliopisto-opiskelijoihin, työikäisiin ja eläkeläisiin.

Mimi Lam ja Ingrid Nurminen mainostivat Senaatintorilla ympäristöopin projektinsa kyselyä. © Miikka Järvinen / Otavamedia

13-vuotias Mimi Lam kertoo tulleensa Senaatintorin kokoontumiseen, koska haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

”Me tehdään ympäristöopin projektia mun kaverin kanssa. Haluan että ilmastonmuutos lakkaa ja kaikki menee hyvin”, Lam sanoo.

Nuorten projektiin kuuluvan ilmastoaiheisen nettikyselyn osoite on painettu Lamin ja Ingrid Nurmisen, 13, kantamaan banderolliin.

Ingrid Nurmisen kanssa mielenosoitukseen lähtenyt isoveli Veijo Nurminen kannattelee Luontoliiton banderollia.

Ingrid Nurmisen veli Veijo Nurminen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että Ilmastolakko-tapahtuma on kasvanut näin suureksi. Se hänelle oli yllätys, että maailmanlaajuisesti levinneen kampanjan mielenosoituksia järjestetään samana päivänä myös Irakissa, Libyassa ja jopa Etelämantereella. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Greenpeace ja Korso äänessä

Järjestöistä näkyvimmin ja äänekkäimmin paikalla lienee edustettuna Greenpeace, jonka aktivisti Matti Hyhkö on sonnustautunut jääkarhupukuun.

”Olen täällä Greenpeacen vapaaehtoisena ja Gretan innostamana kannustamassa koululaisia pitämään huolen omista oikeuksistaan ja kannustamaan meitä aikuisia ottamaan velvollisuuden siitä mitä on tapahtumassa”, Hyhkö kertoo muistuttaen siitä, että koko ilmastolakko-kampanja sai alkunsa 16-vuotiaan ruotsalaisen Greta Thunbergin tempauksesta.

Thunberg meni koululakkoon ja istui perjantaisin Tukholmassa valtiopäivätalon portailla vaatimassa, että Ruotsi vähentää hiilidioksidipäästöjään Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle tasolle.

Thunbergin alkuperäisessä banderollissa luki ”Skolstrejk för klimatet” – Koululakko ilmaston puolesta.

Helsingin mielenosoituksen kyltit ottavat kantaa mitä mielikuvituksellisimmin keinoin:

”Menkat. Nyt kun sain huomiosi, puhutaan ilmastonmuutoksesta.”

”Girls are so hot. Guys are hot too. Why everyone is so hot? Global warming.”

“Korso perkele,” julistaa hevosnaamariin pukeutuneen nuorukaisen banderolli

Vantaan Korsosta, Ruusuvuoren koulusta, tultiin mielenosoitukseen sadan oppilaan voimin ja yhdessä opettajien kanssa. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Opettajien johdolla mielenosoitukseen

Ilmastolakko on aiheuttanut opettajissa ja viranomaisissa nikottelua, kuuluuko mielen osoittaminen ilmastonmuutosta vastaan opetussuunnitelmaan, vai onko kyseessä luvaton poissaolo.

Ruusuvuoren koulu Vantaan Korsossa otti toisenlaisen linjan. Viidensadan oppilaan koulussa oppilailta kysyttiin, ketkä haluavat lähteä opettajan johdolla mielenosoitukseen.

”Sata lähti. Me ollaan otettu tämä niin, että koulun täytyy opettaa maailmaa. Mielestämme tämä on suoraan opetussuunnitelmaan liittyvää kansalaisaktivismia. Mikä voisi olla parempaa?” kysyy sateenkaarisateenvarjoon sonnustautunut kuvaamataidonopettaja Sanni Virtanen.

Virtanen kutsuu yhteiskuvaan oppilaitaan, jotka peittävät kuviksen opettajansa näkyvistä. Vain sateenvarjo vilkkuu taustalta.

Ruusuvuoren oppilaat kokoontuivat yhteiskuvaan ja peittivät erittäin tehokkaasti opettajansa Sanni Virtasen, jonka mielestä kansalaisaktivismi kuuluu opetussuunnitelmaan.

Sateenvarjoihin on kirjoitettu Korso valittaa – 51.fi/korso.

Kyseessä on Virtasen mukaan korsolaisten maailmanpelastuksellisen nuorisojengin kampanja, jonka sivulta löytyy esimerkiksi ohjeita opettajille siitä, miten mielenosoitukseen voi osallistua koulupäivänä.

Uusi ja tuntematon pelottaa, myös opettajia

Osa opettajista ja rehtoreista on suhtautunut nihkeästi ilmastolakkoon ja siihen, että koululaiset ovat sen vuoksi pois koulusta.

Sanni Virtasen mukaan nihkeys kertoo vain siitä, että asia on ihmisille uusi, siitäkin huolimatta että tapahtuma järjestetään Suomessa samaan aikaan liki 30 paikkakunnalla.

Kuvaamataidon opettaja Sanni Virtanen tuli paikalle sadan oppilaansa kanssa. © Miikka Järvinen / Otavamedia

”Uutta on se, että nuoret ovat näin huolissaan. Meillä on mieletön määrä ihmisiä, jotka ovat huolissaan. Sitten on hirveästi niitä, joiden mielestä sillä ei ole mitään väliä mitä minä teen” Virtanen sanoo ja jatkaa:

”Minun ikäluokkani opettajille tulee aktivismista helposti mieleen kettutytöt ja ’Kessi – suojeltava’ -sketsit. Kysyin oppilailtani mitä aktivisti tekee ja miltä se näyttää. Ne katsoivat mua hoomoilasena, että mitä sä tuollaista kysyt. Ne voi näyttää ihan miltä vaan. Ja tämä on se, minkä aikuiset voisivat muistaa.”

”Nuorissa on tulevaisuus”

Senaatintorilta alkava marssi kulkee Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin Eduskuntatalolle.

”Mitä me halutaan? – Ilmastotekoja! Milloin? – Nyt! Nyt-nyt-nyt!”

Järjestystä tapahtumassa pitää poliisien ohella Greenpeacen jääkarhu, joka kailottaa megafoniin, että Eduskuntatalon portaita saa nousta vain puoliväliin –

”Tasanteen yläpuoli pidetään vapaana.”

Eduskuntatalon edustalla mielenosoittajat tottelivat kiltisti sekä poliisia että järjestyksenpitäjänä toiminutta Greenpeacen jääkarhua, joka muistutti, että portaiden puolivälin tasanteen yläpuolelle ei nousta. Kourallinen kansanedustajia ilmestyi pylväikön takaa katsomaan mielenilmausta.

Mielenosoittajat pysyttelevät kiltisti sovitun rajan alapuolella. Yläpuolella näkyy tuttuja kasvoja. Mielenilmaisua ovat saapuneet katsomaan kansanedustajista ainakin ruotsalaisten Anders Adlercreutz, SDP:n Pilvi Torsti, vihreiden Emma Kari ja Satu Hassi sekä perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi.

Eduskuntatalon ohi kävelevä Heikki Uotinen, 69, on silminnähden ilahtunut reitilleen osuneesta mielenosoituksesta.

”Tämä näyttää kyllä hienolta. Mielilauseeni on muutenkin, että nuorissa on tulevaisuus. Mulla on lapsia ja lapsenlapsia. Mua tämä ilmasto ei ehdi tappaa, mutta se on tärkeää, että tulevien sukupolvien asiaa pitää ajaa nyt”, Uotinen sanoo.

Heikki Uotinen kannusti nuoria mielenosoittajia Eduskuntatalon edessä. © Miikka Järvinen / Otavamedia

X