Katso videot: Sotarobotit ovat näin ketteriä – Laitteiden läpimurto sotatantereille lähempänä kuin koskaan

Atlas ja muut taistelurobotit ovat täällä nopeammin kuin luulet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

YouTube-video näyttää, miten nopeasti robottiteknologia on kehittynyt.

Atlas ja muut taistelurobotit ovat täällä nopeammin kuin luulet.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Atlaksen sulava liike hämmästyttää. Se hyppelee ketterästi parkour-radalla ja heittää lopuksi bäkkärin eli takaperinvoltin.

Video osoittaa, miten pelottavan nopeasti robotit ovat kehittyneet viime vuosina. Neljä vuotta sitten Atlaksen ”esi-isä” käveli kömpelösti kivikasan päällä. Robotin selkään on kiinnitetty sähköjohdot.

Nyt Atlas on vapaa, se on oppinut liikkumaan itsekseen maastossa ja hyppäämään kaatuneen puunrungon yli. Kameran avulla robotti tulkitsee maaston muotoja. Atlakseen on ohjelmoitu ”tasapainoaisti”, joka estää sitä kaatumasta, vaikka sitä tönäistäisiin.

Yhdysvaltalaisen Boston Dynamics -robottitehtaan valmistama laite matkii sujuvasti ihmisen liikkeitä.

Entä jos Atlaksia olisi tuhat? Ja niillä kaikilla rynnäkkökivääri?

Ajatus kuulostaa scifiltä. Mutta robottisotilaan läpimurto saattaa olla lähempänä kuin luulemmekaan.

Sotateollisuuden robottikauppiaat

Robottien ja tekoälyn käyttö sotateollisuudessa on yleistynyt nopeasti 2000-luvulla. Suurvallat ovat käyttäneet kehitystyöhön huomattavia summia. Sotateknologian ykkösmaassa USA:ssa asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA on rahoittanut Boston Dynamicsin kaltaisia yksityisiä yhtiöitä, jotka ovat kehittäneet uusia robotteja.

Olemassa olevien robottien valikoima on laaja: Afganistanissa ja Irakissa on käytetty pitkään miehittämättömiä lennokkeja. Lisäksi robotit purkavat pommeja ja paikallistavat vihollisen tarkka-ampujia.

Toinen yhdysvaltalainen alan konkari on iRobot, joka valmistaa Roomba pölynimureita. Vuoteen 2016 saakka yhtiö valmisti myös sotilakäyttöön tarkoitettuja robotteja. Pomminpurkuun tarkoitettuja EOD-robotteja myytiin tuhansia.

Miinanraivaajien ja pölynimurinen erikoinen yhteys

iRobotin perustaja Colin Angle on kertonut New York -lehdelle, kuinka kahden erilaisen maailman yhdistäminen tarjosi kehittäjille synergiaa. Anglen mukaan pölynimurin algoritmi oli alunperin otettu armeijan käyttöön tehdyistä vedenalaisista miinanraivaajista, joiden tehtävä oli ”siivota” tietty alue.

Vuosien varrella iRobotin robotteja on käytetty myös monenlaisiin tärkeisiin siviilitehtäviin: Gizan pyramidien tutkimiseen, Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeisiin radioaktiivisuusmittauksiin sekä Meksikonlahden öljyturman jälkeisiin vedenalaisiin tutkimuksiin.

Vuonna 2016 iRobots päätti keskittyä kokonaan robottipölynimureihin. Sen valmistamat Roomba-imurit ovat suosittuja ympäri maailman. Sotilasrobottien valmistus siirrettiin omaan yhtiöönsä, joka on nykyään nimeltään Endeavor Robotics.

Kauko-ohjattu ase

Tähän asti armeijan robottien yleisimmät käyttötarkoitukset ovat olleet tiedon hankinta ja pomminpurku. Viime vuosian robotteja on alettu hyödyntää yhä enemmän myös aseellisessa sodankäynnissä.

Markkinoilla on monenlaisia pieniä, kauko-ohjattavia vaunuja (UGV), joihin voi asentaa konekiväärin. Telaketjujen avulla nämä koneet pystyvät liikkumaan hankalissakin olosuhteissa. Edistyneissä laitteissa on sensoreita ja tekoälyä. Ne välittävät ohjaajalle reaaliaikaista tietoa siitä, mitä lähialueella tapahtuu.

Yhdysvaltalainen MUTT-vaunu on tulivoimaltaan tehokas laite. Se pystyy kantamaan tarvittaessa myös painavia kuormia.

Virolaisessa THeMIS -järjestelmässä on mukana kevyt drone, jonka avulla maastoa voidaan tutkia lintuperspektiivistä.

Koirarobotti kuormankantajaksi vaikeaan maastoon

Nopeasta edistyksestä huolimatta robottisodankäyntiin liittyy yhä ongelmia.

Miehittämätön laite on helppo kaapata, jos siihen tulee toimintahäiriö. Tai entä jos se häkätään?

Teknisellä puolella suurin kysymysmerkki on liikkumiseen tarvittava energia. Boston Dynamics kehitti jo yli kymmenen vuotta sitten nelijalkaisen Big Dog -robotin, joka pystyi kantamaan 150 kiloa tavaraa vaikeassakin maastossa. Kaasukäyttöisen robotin valmistuksesta luovuttiin, koska se oli liian äänekäs.

Sähköiset robotit ovat hiljaisia

Nopeasti kehittyvä akkuteknologia voi avata robottisodankäynnin teknisen pullonkaulan. Sähköllä toimivat laitteet ovat hiljaisia. Yksi esimerkki tulevaisuuden robotista voisia olla Boston Dynamicsin uusi SpotMini ”koirarobotti”, joka toimii sähköllä. Se osaa avata ovia.

Koneiden toiminnassa pelottavaa on niiden tehokkuus. Teknologian nopea kehitys tulee vielä tuottamaan ihmisille monenlaista päänvaivaa. Kuten yksi asiantuntija sanoi: jos nyt pystytään valmistamaan tuhat robottia, siitä menee enää pari vuotta, kun niitä on satojatuhansia.

Voi olla, että robottien myötä sodankäynnin kynnys laskee. Kone on helpompi lähettää rintamalle kuin perheen isä.

Ja jos rintamalla käy huonosti, tehtaalta voi aina tilata uuden.

X