Katu- ja siitepöly aiheuttavat jo oireita – Koivulle ennustetaan runsasta kukintoa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koivun siitepöly allergisoi monia
Koivun kukinnosta ennustetaan tänä vuonna runsasta. © iStock
Kevät tulee siite-ja katupölyineen.

Atsiih! Noin viidennes suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Siitepöly voi aiheuttaa aivastelua, nenän vuotamista, silmien kutinaa ja joskus myös astmaoireita.

Koivun siitepöly on suomalaisten tavallisin siitepölyallergian aiheuttaja. Koivuallergikoille tämä vuosi ei tule olemaan helppo, sillä Luonnonvarakeskus (Luke) on ennustanut, että koivut kukkivat tänä keväänä paikoin runsaasti.

Koivun kukintakausi alkaa Suomessa huhti- ja toukokuun vaihteessa. Siitepölyä kulkeutuu Euroopasta jo pari viikkoa aiemmin.

Noin 80-90 prosenttia koivuallergikoista allergisoituu myös lepän ja pähkinäpensaan siitepölystä, jotka jo kukkivat.

Lepän kukinto on Suomessa vasta aluillaan, mutta Euroopan kaukokulkeumat lisäävät siitepölyn määrää.

Vallitsevaa siitepölytilannetta voi seurata esimerkiksi Turun Yliopiston siitepölytiedotuksen ja Ilmatieteenlaitoksen Norkko-palvelusta.

Katupölykausi on viivästynyt

Katupöly koostuu pääosin jauhautuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta.
Se voi aiheuttaa muun muassa yskää ja silmien ärsytystä, oireet voivat olla erityisen pahoja astmaatikoilla.

Vaikka katupölyn aiheuttamat oireet ovat ikäviä, kyse ei ole allergiasta. Siitepölyallergia voi kuitenkin pahentaa myös katupölystä aiheutuvia oireita.

Pääsiäisen aikaan katupölykausi on vasta aluillaan. Kun lumi sulaa ja asfaltti kuivuu, nostattavat autot katupölyä ilmaan.

”Tänä vuonna on ollut niin paljon lunta, että katupölyjakso on hieman viivästynyt.” kertoo Ilmatieteenlaitoksen erikoistutkija Pia Anttila. 

Tutkija Anttila kertoo, että Suomessa on ollut jo vuoden ajan hieman vähemmän päästöjä pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

”Mikäli sulkutila tulee ja liikenne vähenee, tämä saattaa parantaa ilmanlaatua entisestään”, Anttila lisää.

Ilmanlaatua voi tarkkailla esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Lue myös: 10 kysymystä: Kiusaavatko erilaiset silmäoireet? Näin hoidat auringon, allergioiden ja katupölyn aiheuttamia silmävaivoja – Lue silmätautien erikoislääkärin vastaukset

Helsingin keskusta

Ilmatieteenlaitoksen tutkija Pia Anttila kertoo, että ilmanlaatu on korona-aikana parantunut pitkän keskiarvoon verrattuna. © iStock

Apua antihistamiinista ja kasvomaskeista

Allergian hoitaminen on erittäin tärkeää, sillä hoitamaton allergia voi pahimmillaan heikentää elämänlaatua yhtä paljon kuin keskivaikea masennus.

”Uudet antihistamiinit eivät väsytä, vaikka sitä moni pelkää. Hoitamaton allergia sen sijaan väsyttää”, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko.

Apuna ovat myös silmätipat ja nenäsumutteet, myös nenäkannua kannattaa kokeilla.

Kasvomaskeja voi käyttää koronalta suojautumisen lisäksi siite- ja katupölyä vastaan. Parhaiten toimii FFP2 -tason hengityssuojain.

”Tavallinen kasvomaskikin voi suojata vähän siite- ja katupölyiltä. Kasvomaski ei ole tiivis, joten se ei ole yhtä tehokas kuin kunnon hengityssuojain”, asiantuntija Kaisa Toikko kertoo.

Lue myös: Siitepölyallergia voi aiheuttaa nyt hengitystieoireita – Näin erotat allergiaoireet koronasta ja muista infektioista

X