Kauhua kylvävä valehtelijanarsisti on rynnännyt maailman johtoon!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Presidentti Trump ja Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump ovat vauhdissa virkaanastujaisten jälkeisissä tanssiaisissa. © DPA/ Lehtikuva
Donald Trump on Jörn Donnerin mielestä kakara ja infantiili narsisti, mutta ikävä kyllä myös Yhdysvaltain presidentti.

Kulttuurivaikuttaja Jörn Donner katsoo Donald Trumpiin entisenä Suomen pääkonsulina Los Angelesissa. Hän on myös entinen kansanedustajana.

”Trumpin patologinen valehtelu luultavasti jatkuu niin kuin ennenkin. Toisaalta käsillä ei ole vielä päätöksiä, jotka edellyttävät kongressin ja senaatin hyväksyntää. Siinä valossa Trump voi joutua vielä perääntymään rajuista propagandapuheistaan”, Donner ennakoi.

Uusi presidentti tulee siten yllättämään myös jatkossa.

”Kulmien kohottelu jatkuu ulkomailla ja esimerkiksi Baltian maissa, joissa Trump herättää pelkoja erityisesti Nato-puheidensa takia.”

Uskoiko Trump voittoonsa?

Poukkoilun jatkuminen vielä presidenttinäkin – esimerkiksi taistelu tosiasioita vastaan presidentin virkaanastujaisten yleisömääristä – on tuonut Donnerin mieleen kiinnostavan ajatuksen:

”Havahduin olettamaan, ettei Trump uskonut vaalivoittoonsa. Päinvastoin kuin hänen propagandistiset uhoilunsa väittivät, hän ei ollut valmistautunut presidentiksi tuloon.”

Donnerin käsitys Trumpista ”kakarana” ja lapsellisena narsistina on vain korostunut valinnan jälkeen.

Sinänsä Donner ei ole järin huolissaan uuden presidenttiyden seurauksista, toisin kuin mielikuvien tasolla.

”On hyvin harmillista, että Trumpin kaltainen ihminen johtaa maailman vahvinta valtiota. Se, että Kaliforniassa vain 38 prosenttia ja pääkaupunki Washington DC:ssä kokonaista neljä prosenttia äänestäjistä tuki Trumpia, ei ainakaan jälkikäteen yllätä minua.”

Muuttuuko entinen?

Suuriin linjoihin Donner ei kuitenkaan ennakoi mitään kovin radikaalia muutosta tulevaisuudessa.

”Juuri mikään ei muutu, vaikka Trump toisin haluaisikin. Mitä nyt amerikkalainen nationalismi vahvistuu entisestään, ja kansallishymniä lauletaan kohta myös piirimestaruusotteluissa. Kyllä suomalaiset ovat paljon sivistyneempiä kuin amerikkalaiset, joiden yli 320 miljoonan asukkaan joukossa tyhmyys ja äärinationalismi korostuvat.”

Kuten Donner lisää, on myös ”pa***puhetta”, että Trump synnyttäisi uusia sotia. Ei hän siihen pysty, vaikka yrittäisi.

”Syyriassahan soditaan edelleenkin. Trumpin edeltäjä Barack Obama yritti korjata Lähi-idässä tehtyjä munauksia, mutta ei onnistunut. Miten sitten Trump mukamas onnistuisi”, Donner murjaisee.

”Trump kyllä pyrkii yhteistyöhön Vladimir Putinin kanssa, mutta turha siitäkään on levittää kauhua. Enkä usko Trumpin ja Putinin ryhmittäytymisen Syyrian Bashar al-Assadin tueksi taistelussa Isisin terroristeja vastaan; al-Assad on sentään omien kansalaisiensa joukkomurhaaja, oikea tyranni.”

Valta huumaa

Ellei Trump kyllästy täysin, hän jatkaa Donnerin mielestä presidenttinä nelivuotisen virkakautensa loppuun asti.

”Valta on huumausaine, joka ottaa haltuunsa myös Trumpin. Hänen lakimiesesikuntansa kyllä huolehtii, ettei virka pääty oikeusjuttuihin. Uusi valtakoneisto kääntää asetelman suosiolliseksi myös Korkeimmassa oikeudessa, joka USA:ssa päättää presidentin esteellisyydestä virka-asioissa.”

Myös pieni Suomi, joka Donnerin silmissä luulee itseänsä kokoaan suuremmaksi tekijäksi maailmassa, sinnittelee Trumpista huolimatta ja jatkaa korpivaellustaan.

”Mutta korostan, ettei tässä uudessa tilanteessakaan pidä luulla, että olemme maailman napa. Suomi joutuu hyväksymään Trumpin, vaikka Trump ei edes tietäisi, missä Suomi on. Niin se on, ja olemmehan joutuneet tosiasiana hyväksymään myös Putinin.”

Poikkeuksen säännöstä tekee Donnerin mukaan korkeintaan ”joku Pohjois-Korea”.

”Pohjois-Korean suuntaan voi ottaa vähän kantaakin, mutta Yhdysvallat on ihan toinen juttu. USA on Trumpista huolimatta maailman suurin demokratia”, Donner päättää.

 Lisää aiheesta:

Tuhoisin johtaja on fiksu ja ilkeä.

TAUSTALLA

1. Meksikon muuria Trump ajaa rakennettavaksi USA:n etelärajalle. Trump on uudistanut tämän vaatimuksensa presidentiksi valintansa jälkeen. Käskyyn sisältyy, että Meksiko rahoittaa rakentamisen. Meksiko itse vastustaa koko hanketta.

2. Muslimeille Trump esittää porttikieltoa USA:han. Kannattajilleen hän on vihjaillut, että presidenttinä toiminut kristitty Barack Obama olisikin muslimi.

3. Terrorijärjestö Isisin kukistaminen on Trumpin päähanke USA:n ”suuruuden” palauttamisen ohella. Terroristien nujertamisessa Trump tähtää yhteistyöhön Vladimir Putinin Venäjän kanssa.

4. Tiedustelupalvelu CIA:n työntekijöitä uusi presidentti ehti luonnehtia ensin natseiksi ja virkavalan vannomisen jälkeen rakasti ja arvosti enemmän kuin kukaan ihminen.

5. Yhdysvalloista poistumista aikovaa auto- ja muuta teollisuutta Trump uhkaa rangaistusverolla, jolla kuritettaisiin tuontia takaisin Yhdysvaltoihin.

6. Virkaanastujaisten yleisömäärän Trump laski ja näki toisin kuin tv- ja ilmakuvat. Muutaman sadan tuhannen väkimäärän Trump pyöristi yli 1,5 miljoonaksi.

X