Kaupunkipyöriä odotellessa Lahti toi kaduille kaupunkisukset – Vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki tarjoaa 180 kilometriä hiihtolatuja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lahdessa vihittiin kaupunkisukset käyttöön Salpausselän kisaviikolla.
Lahdessa vihittiin kaupunkisukset käyttöön Salpausselän kisaviikolla. © Toivo Heinimäki / Lahden kaupunki
Euroopan vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki Lahti lähestyy ilmastonmuutoksen hillintää myös pilke silmäkulmassa. Nyt Lahden kaduille saapuivat kaupunkisukset.

Euroopan vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki Lahti lähestyy ilmastonmuutoksen hillintää myös pilke silmäkulmassa. Kaupunkipyöriä odotellessa Lahti toi kaduille kaupunkisukset.

Ympäristöpääkaupunkiprojektin ohjelmajohtaja Saara Vauramo kertoo, että kaupunkisukset kannustavat asukkaita liikkumaan vähäpäästöisesti myös talvella. Suksia on hankittu kaikenikäisille, ja kaikki kaupunkisukset ovat käytettyjä, jotta niiden hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni.

”Ilman muuta haluamme kaupunkisuksien avulla paitsi tehdä kaupungista vähän hauskemman, myös ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Kaikkien on syytä osallistua vastuunottoon yhteisen hiilijalanjäljen pienentämisestä”, Saara Vauramo sanoo.

Kaupunkisukset alle suksipisteeltä

Kaupunkisukset voi lainata suksipisteeltä ja palauttaa pisteelle käytön jälkeen. Suksipisteitä on tällä hetkellä kolme: Lahden torilla, vanhalla Linja-autoasemalla eli Ranta-Kartanolla sekä Salpausselän kisamontun läheisyydessä Urheilukeskuksella.

Kaupunkisukset tuodaan käyttöön kuluvalla viikolla, eli juuri Salpausselän kisojen kisaviikolla. Maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn huiput kilpailevat Lahdessa 22.1.-24.1.

”Meillä on Lahden kaupunkialueella nyt 180 kilometriä hiihtolatuja, joten sukset ovat todella ajankohtainen liikkumisväline. On todella hienoa, että saimme nyt oikean talven, ja on tärkeää tehdä sellaisia valintoja, että saisimme nauttia lumesta myös tulevaisuudessa”, Saara Varamo sanoo.

Lahti keskittyy ympäristöystävälliseen liikkumiseen kaupunkisuksien lisäksi tuomalla kesällä 2021 kaupunkiliikenteeseen sähköbusseja ja panostamalla kävelyn ja pyöräilyn entistä parempaan mahdollistamiseen. Kaupunkipyörät saadaan Vauramon arvion mukaan käyttöön loppukesästä 2021.

Ympäristöystävällisessä kaupungissa liikkumista halutaan Vauramon mukaan lähestyä myös turvallisuusnäkökulmasta. Hiilijalanjäljen pienentäminen ja turvallisuuden huomioiminen eivät Vauramon mukaan uhkaa yksityisautoilijoiden liikkumista kaupungissa.

”Useimmat meistä, kuten itsekin, sekä autoilevat, pyöräilevät ja kävelevät, ehkä hiihtävätkin. Vastakkainasettelu on turhaa. Sen sijaan kaupunkiliikkumiseen turvallisuuteen satsaaminen on kaikkien etu.”

Lue myös: Ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaisten terveyttä – Suomen Lääkäriliitto julisti ilmastohätätilan

Lue myös: Talvi ei ole enää entisensä – Jenni Haukio: ”Se maailma, jonka tunsimme, on katoamassa peruuttamattomasti”

X