Lomautettu Ulla Härmä tekee nyt kausitöitä maatiloilla: ”Haluan olla avuksi – hyöty on molemminpuolinen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kausityöt maatiloilla tarjoavat ansaintamahdollisuuden muun muassa lomautetuille pätkätyöläisille.
Kausityöt maatiloilla tarjoavat ansaintamahdollisuuden muun muassa lomautetuille pätkätyöläisille. © iStock
Maatilat ja puutarhat tarvitsevat nyt suomalaista työvoimaa. Ulla Härmän mukaan työt tilalla auttavat suuntaamaan ajatuksia pois koronakriisista.

Naantalilainen Ulla Härmä, 56, joutui lomautetuksi matkailualan palveluita tuottavasta Herrankukkarosta maaliskuun puolen välin jälkeen koronapandemian vuoksi.

Ennen lomautusta Härmä ehti työskennellä pääasiassa keittiöpuolen tehtävissä noin kahden vuoden ajan.

Työt loppuivat kuin seinään

Vielä ennen koronapandemian saapumista Suomeen tilanne yrityksessä oli vaikuttanut erityisen hyvältä – kalenteri oli täyttynyt firmojen kokouksista, syntymäpäivistä ja kiinalaisista matkailijoista pitkälle syksyyn.

Alkuvuodesta koronauutisten kantautuessa korviin työpaikalla alettiin varautua siihen, että kaikki suunnitelmat ja aikataulut eivät toteudukaan.

Ulla Härmän mukaan ilmassa leijuvista uhkakuvista huolimatta mikään ei olisi kuitenkaan voinut valmistaa henkilökuntaa työpaikalla siihen, mitä oli edessä.

Maaliskuun puolivälissä työt loppuivat kuin salamaniskusta.

Naantalilainen Ulla Härmä lomautettiin, mutta nyt hän tekee kausitöitä maatiloilla.

Naantalilainen Ulla Härmä lomautettiin, mutta nyt hän tekee kausitöitä maatiloilla.

Työkaveri aavisti tulevan

Virallisesti Ulla Härmän lomautus astui voimaan huhtikuun alusta.

Tuolloin mieleen palautui työkaverin aiemmin lausuma ennustus tulevasta:

”Eräänä lauantaiaamuna maaliskuun puolessa välissä kollega toivotti minulle hyvää loppuelämää, jota hiukan ihmettelin – oliko hän lähdössä matkoille vai jättämässä työt kokonaan? Hän aavisti jo ennen meitä muita, että töihin ei tarvitsisi tulla vähään aikaan.”

Kun ilmoitus lomautuksesta tuli, Härmä kertoo tunnelmien olleen ”kaikkea muuta kuin mieltä ylentävät”, mutta pitkäksi aikaa ei asiaa auttanut jäädä murehtimaan.

Ulla Härmä tiesi heti, mikä olisi hänen seuraava askeleensa.

Maatiloilla kausitöitä tarjolla

”Olin kuullut tutuilta maanviljelijöiltä, että koronaepidemian vuoksi maatiloilla on kova pula kausityöntekijöistä. Kerroin, että olin käytettävissä töihin”, Ulla Härmä kertoo.

Tilalliset ottivat työtarjouksen vastaan lämpimästi.

Haastatteluhetkellä Härmä on auttamassa varhaisperunan istutuksessa sisaren perheen maatilalla, mutta on ehtinyt olla apuna muillakin lähialueen tiloilla Länsi-Suomessa.

Ulla Härmällä on yli 20 vuoden kokemus maanviljelijystä ennen siirtymistään matkailualalle –  siksi hän tietää hyvin, että kiireisimmät ajat ovat pian edessä, kun kevät etenee kohti perunannostoaikaa ja muita kylvötöitä.

Senkin Härmä tietää, että viljelijät ovat pulassa, ellei kausityöntekijöitä saada lisää maatiloille; pelloille, mansikkamaille ja puutarhoille.

Kausitöitä maatiloilla on tarjolla. Kesäkuussa on kiirettä, kun varhaisperunat korjataan talteen.

Kausitöitä maatiloilla riittää. Kesäkuussa on kiirettä, kun varhaisperunat korjataan talteen. © iStock

Ikävä ukrainalaista luottoapulaista

Tunnelmia tiloilla Ulla Härmä kuvaa huolestuneiksi, kun monet isännät ja emännät pohtivat parhaillaan, miten sato ehditään kylvää ja myöhemmin korjata talteen.

”Olemme käyneet töiden lomassa tilallisten kanssa keskusteluja koronasta ja maailman menosta yleensäkin. Koronakriisi on aiheuttanut huolta tilallisissa. Monilla on ollut aiempina vuosina runsaasti ulkomaalaista työvoimaa esimerkiksi Ukrainasta, Latviasta ja Liettuasta. Tällä hetkellä nämä kausityöntekijät eivät pääse auttamaan viljelijöitä.”

Sisaren perheen tilalla toivotaan, että kymmenen vuoden aikana tutuksi tullut ukrainalaismies pääsisi vielä tänä kesänä mukaan sadon kylvämiseen ja korjuuseen.

On ikävä luottoapulaista, jolla maatilan hommat ovat hyppysissä.

Maatiloilla tarvitaan käsiä – kaikki työvoima on tervetullutta

Ulla Härmä pitää hyvänä asiana sitä, että ulkomaalaisten ohella kausitöihin tiloille ja puutarhoihin saataisiin nyt aiempaa enemmän myös kotimaista työvoimaa.

Olisi myös hyvä, että tulijoiden joukossa olisi kokeneita työntekijöitä, jotka osaisivat opastaa uusia tulokkaita alkaen siitä, mistä oikeat mansikkamaat ja pellot löytyvät. Muutoin maanviljelijöillä on omien kiireiden lisäksi paineita ehtiä perehdyttämään uusia työntekijöitä.

”Ajattelen asiaa myös työturvallisuuden näkökulmasta, kun monissa tilan töissä tulee osata käyttää laitteita ja koneita traktorista puimuriin”, Ulla Härmä sanoo.

Hän on tietoinen sosiaalisessa mediassa esiintyneestä kritiikistä, jonka mukaan suomalainen työvoima ei kelpaisi maatiloille.

”Tiedän, että kaikki työvoima toivotetaan tervetulleeksi.  Ymmärrän kuitenkin tilallisen toiveen siitä, että työntekijä viipyisi maatilan töissä koko satokauden ajan – tai ainakin sen ajan kuin tarve on. Muuten työnantaja voi jäädä tyhjän päälle, jos lomautettu onkin velvoitettu palaamaan vakituiseen työhönsä nopealla varoitusajalla.”

”Maatilahommia tehdessä on muutakin ajateltavaa kuin korona”

Koronapandemia ja sen vaikutukset nostavat esiin monenlaista huolta ja epävarmuutta esimerkiksi toimeentuloon liittyen.

Ulla Härmän mukaan työt maatilalla tuovat helpotusta näiden tunteiden käsittelemisessä.

”Maatilahommia tehdessä on muutakin tekemistä ja ajateltavaa kuin korona ja auttaminen lisää hyvää mieltä ylipäänsä. Vapaa-ajalla olen myös kova kutomaan villasukkia, niitä on tässä korona-aikana jo ehtinyt syntymään pari jos toinenkin.”

Hän aikoo tehdä kausityöntekijän töitä niin kauan kuin oma lomautus kestää. Härmä uskoo olevansa mukana ainakin vielä perunannostossa kesäkuussa.

”Haluan olla avuksi, koska pystyn”

Ulla Härmä toivoo, että koronapandemia olisi pian ohi ja rajat aukenisivat.

Hän kuitenkin ajattelee poikkeustilan vaikuttavan ihmisten haluun matkustaa ja ylipäätään kokoontua suuremmalla joukolla vielä silloinkin, kun pahin kriisi on helpottanut.

Härmä ei tässä vaiheessa jaksa uskoa, että työpaikan ovet avautuisivat heinäkuuhun mennessä.

”En usko, että maailma palaa kovin äkkiä ennalleen.”

Toistaiseksi kevätpäivät seuraavat toisiaan kausitöitä maatilalla tehden, ja hyvä niin.

”Haluan olla avuksi, koska pystyn – hyöty on molemminpuolinen”, Härmä summaa.

Lue myös: Kotimaiset kasvikset eivät lopu koronaepidemian vuoksi – Työntekijöiden sairastuminen olisi katastrofi kuitenkin yksittäiselle viljelijälle

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.

X