Käyttäytyisimmepä netissäkin kuin yleisessä saunassa: rauhallisesti ja toisen mielipidettä kunnioittaen

Jaa artikkeli
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Yleisissä saunoissa vallitsee harras ja palvelualtis kulttuuri toisen hyvää oloa kohtaan. Toiset ihmiset kohdataan sellaisina kuin he ovat", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Vietimme ystävieni kanssa kaksia varpajaisia välipäivinä syksyn perheenlisäysten kunniaksi. Ohjelmaan Tampereella kuului virkistävä pulahdus Näsijärveen ja tietenkin myös Rauhaniemen kansankylpylän leppoisat löylyt. Seuraavana päivänä sain nauttia vielä Kotiharjun saunan löylyistä Helsingin Kalliossa.

Molemmissa paikoissa oli paljon toisilleen tuntemattomia ihmisiä pieneen tilaan ahtautuneena. Välillä löylynheitto kuumensi tunnelman oikeinkin kipakaksi, mutta silti kaikki säilyivät levollisen rauhallisena toisten fyysistä ja henkistä tilaa kunnioittaen.

Saunaetikettiin Tampereella kuului kahden löylykauhallisen heitto kiukaalle. Heittoa edelsi kohtelias tiedustelu ja yhteinen ymmärrys löylyn lisäämisestä. Kotiharjun saunassa kuupallisten määrästä neuvoteltiin erikseen, sillä löylyä ei pääse heittämään suoraan lauteilta vaan se tehdään heti ovelta tullessa yläviistossa sijaitsevalle kiukaalle.

Yleisissä saunoissa vallitsee harras ja palvelualtis kulttuuri toisen hyvää oloa kohtaan. Sisään tullessa ja poistuessa lähdetään palveluksella liikkeelle: heitetään lisää löylyä tai täytetään vesisanko seuraavia saunojia varten. Toiset ihmiset kohdataan sellaisina kuin he ovat ikään tai ulkonäköön katsomatta. Kenenkään ulkoista olemusta ei arvostella.

Keskustelut sujuvat rauhallisesti ja toisen mielipidettä kunnioittaen. Toisen sanomisia ei ymmärretä tahallaan väärin, vaan lauteilla yritetään ymmärtää toisen eriävääkin näkemystä enemmän kuin missään muualla.

Eri mieltä olevia kehutaan omien mielipiteiden avartamisesta. Vitsailuakin esiintyy, mutta se on hyvähenkistä ja useimmiten jollekin omalle hölmöydelle nauramista. Äänensävy ei kaipaa hymiöitä peräänsä.

Entäpä jos seuraavan kerran internetissä keskustellessamme lähtisimme samanlaisella palveluotteella liikkeelle? Aina aloittaessa ja lopettaessa varmistettaisiin, että muilla mukana olevilla on hyvä olla. Ja siinä välilläkin ”löylytellessä” yritettäisiin aidosti ymmärtää toista tarttumatta siihen pieneen nyanssiin, jonka voi halutessaan ymmärtää väärin.

Lähtökohtaisesti kaikki ovat kuitenkin hyvällä asialla liikkeellä – ehkä muutamaa saunatonttua lukuun ottamatta.

X