Kebabravintoloiden lisukeriisin laadussa puutteita – Uusintatarkastusten kohteina tietyt helsinkiläisravintolat

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Tutkimuksessa lisukenäytteiksi valittiin riisiä, salaattia tai kermaperunoita. Laadultaan lisukkeista oli hyviä 59 prosenttia, tyydyttäviä 11 prosenttia ja huonoja 30 prosenttia. Huonoista tuloksista suurin osa tuli riisistä.

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden näytteeksi otetuista kebablihoista laadultaan 72 prosenttia oli hyviä, 15 prosenttia välttäviä ja huonoja 13 prosenttia vuosina 2016–2017 tehdyssä selvityksessä.

Lihanäytteet, jotka otettiin suoraan kypsennetystä vartaasta tai olivat samana päivänä leikattu ja laitettu kuumahauteeseen, olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Välttävät ja huonot tulokset tulivat ravintolassa valmistetusta ja jäähdytetystä kebablihasta sekä teollisesti valmistetuista kebablastuista, etenkin jos säilytyslämpötila oli ravintolassa korkea, selviää Helsingin kaupungin kebabtutkimuksesta.

”Parhaiten kuluttaja voi varmistua ravintolan elintarviketurvallisuudesta Oiva-raporttien kautta. Raporttien pitäisi olla näkyvillä ravintoloissa ja yksittäisten ravintoloiden raportit voi tarkistaa myös netistä”, kertoo Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg.

Lisukkeista riisi laaduiltaan heikoin

Tutkimuksessa lisukenäytteiksi valittiin riisiä, salaattia tai kermaperunoita. Laadultaan lisukkeista oli hyviä 59 prosenttia, tyydyttäviä 11 prosenttia ja huonoja 30 prosenttia. Huonoista tuloksista suurin osa tuli riisistä.

Ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita todettiin neljässä riisinäytteessä ja yhdessä itse paistetuissa ja jäähdytetyissä kebablihalastunäytteessä.

Toimijoita neuvottiin muun muassa säilyttämiseen ja jäähdyttämiseen liittyvissä asioissa.

Keitetty riisi on mahdollinen ruokamyrkytysten aiheuttaja, jos sen säilytyslämpötila on väärä tai jäähdytys tehdään liian hitaasti. Turvallisinta on säilyttää riisiä kuumana eikä säästää sitä seuraavaksi päiväksi.

Yhteensä tutkittiin 123 näytettä, joista mikrobiologiselta laadultaan hyviä oli 66 prosenttia, välttäviä 13 prosenttia ja huonoja viidennes.

Näytteenoton yhteydessä 62 kebabravintolaan tehtiin Oiva-tarkastus. Ravintoloista 42 prosenttia sai arvion ”korjattavaa”, mikä johtaa uusintatarkastukseen.

Tulosten perusteella vuonna 2019 Helsingissä näytteenottoa kohdennetaan kebabravintoloiden jäähdytettyihin ruokiin.

Ruokamyrkytysepäilyjä tulee joka ikinen arkipäivä

Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg kertoo, että vuosittain kuluttajien epäilyksiä ruokamyrkytyksistä eri ravintoloista tulee noin 300.

”Suurin osa on sellaisia, että ei pystytä osoittamaan yhteyttä ravintolaruokailuun. Joko pienen sairastujamäärän vuoksi tai jos on muitakin vatsatauteja liikkeellä. Olemme kuitenkin yhteydessä ravintolaan ja riippuen tapauksesta, teemme tarkistuksia”, Riikka Åberg toteaa.

X